Христо Иванов: Фигурата, предложена от ИТН за премиер, не е убедителна Снимка: © Булевард България

"Не мога да си изкривя душата и да кажа, че фигурата, която в последния момент беше появена за Министър-председател е убедителна." - това заяви съпредседателят на Демократична България Христо Иванов пред предаването по БНР "Неделя 150" с водещ Диана Янкулова.

"Не става дума за биографията на г-н Николов. Той е работил, това е чудесно, не искам да влизам в тон на коментар по него. Начинът, по който стана това появяване мен много ме притеснява, защото става дума за процес в който няма никаква предсказуемост. Ние сме казвали, че сме готови да дадем подкрепа и очевидно това е оставило впечатление, че ще я дадем при всяка положение," продължи Иванов.

Той поясни, че ДБ ще подкрепи единствено силно реформаторско управление, което може да трансформира България: "Това не означава просто програма, която може да се появи на хартия, а нещо, което се споделя от изграден екип, който може да я реализира и който да има лидер. Лидер, който да може да се разчита, че е готов да поведе такова управление. Разделяме коментарите между персоната и очакванията към един от най-високита постове в републиката. "

„Не можем да си позволим да влизаме в режим „Да му дадем шанс“ в тази ситуация и при тези очаквания. Не отговаря на нашите очаквания за този пост. Очаквахме човек, който може да носи лидерска отговорност. "

По време на своето участие в предаването Христо Иванов акцентира върху липсата на диалог и нарече подходът на ИТН "политика на свършените факти".

"Или да бъдем виновни, или да си изберем да подкрепяме – няма да стане така. Ние ясно сме застанали и сме поели ангажимент към своите избиратели да не работим не просто за някакво управление. Защото и на Бойко Борисов беше някакво, нали?"

"Това, което мен ме притеснява в целия този процес е фундаменталният проблем, който имаше с процеса на управление на Бойко Борисов - цялата власт беше концентрирана в един човек. По същия начин се случваше да се вадят зайци от цилиндри и това даваше едно ниво на безконтролност, което се превърна в корупция. Има един център на взимане на решения около г-н Трифонов, който е изнесен извън институционалната политика. Това е една черна кутия... Той действа обратно на формиране на доверие."

Иванов каза още, че е нужно да бъде изграден начин на работа, в който при обявяване на решение хората трябва да бъдат подготвени за него, а не изненадани. Посочи, че в шоубизенса този маниер може да носи позитив, но в политиката създава много въпроси за начина, по който се е стигнало до въпросното решение и това кой стои зад него.

Въпреки това Демократична България не затваря своята врата пред Има такъв народ:

"Не сме взели окончателно решение. Ще изчакаме до последния момент, за да видим колегите от ИТН в каква посока ще тръгнат. Дали ще тръгнат в посока „осигурили сме си аритметично мнозинство, ще правим каквото си искаме“. Държим на възможността тази матрьошка от черни кутии да си действа както си иска и всички останали да бъдат сложени пред свършени факти. Или все пак ще имаме възможност за изграждане на някакво партньорство и тогава ще решим. Не ни плашат нито предсрочни избори, нито изолация.“

Иванов посочи, че има голяма разлика между ДБ и БСП, когато става дума за взимане на решение: "БСП изхожда от една реалност на своите резултати на два поредни избори. Ако тази тенденция се задържи, е ясно защо БСП предлагат своята подкрепа. Ние не сме в тази ситуация. Ако Демократична България е встрани от правителството, БСП ще бъде много щастливо да подкрепи и да подкрепя всеки винаги когато не сме там. И Герб със сигурност няма да са разочаровани."

"Не ни плашат нито предсрочни избори, нито изолация.“

Като край на разговора, Иванов определи и това, което е нужно за подкрепа от страна на ДБ: "Смислен, професионален, структуриран разговор, който води до ясни ангажименти, гарнирани с хора, на които може да се има доверие да ги изпълнят. Изграждане на процес на партньорство."
Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Ще изпадне ли БСП от ПЕС - еврогрупата, която Сергей Станишев управлява 11 г.

Как се появи интригата около бъдещето на БСП в Партията на европейските социалисти

19:03 - 01.12.2023
Технологии

До Америка и назад: Д-р Мария Тончева и надпреварата с времето

Тя е пионер във въвеждането на регенеративните терапии у нас.

19:00 - 01.12.2023
Важно днес

Всичко, което трябва да знаем за COP28 в Дубай

Президентът на САЩ Джо Байдън, подобно на китайския си колега Си Дзинпин, няма да присъства на COP28

17:21 - 01.12.2023
Живот

Болестта на патриарха и папата: Кога църквата говори и кога мълчи за здравето на своите водачи

И двамата църковни водачи са с белодробни заболявания

16:59 - 01.12.2023
Важно днес

Депутат от "Възраждане" заплаши Тодор Тагарев със "смъртно наказание"

Вместо да му направи забележка за недопустимия тон, председателстващата заседанието само поклати глава

16:20 - 01.12.2023
Култура

След Тейлър Суифт и Бийонсе и концерт на Queen от 1981 г. тръгва по кината

Пореден музикален концерт ще завладее кино екраните през януари

15:42 - 01.12.2023
Живот

Джулиана Маргулис: LGBT-хората, които подкрепят "Хамас", щяха да са първите им жертви

Актрисата обвинява TikTok за разпространение на пропаганда и омраза

15:20 - 01.12.2023