Снимка: © Булевард България

"Не мога да си изкривя душата и да кажа, че фигурата, която в последния момент беше появена за Министър-председател е убедителна." - това заяви съпредседателят на Демократична България Христо Иванов пред предаването по БНР "Неделя 150" с водещ Диана Янкулова.

"Не става дума за биографията на г-н Николов. Той е работил, това е чудесно, не искам да влизам в тон на коментар по него. Начинът, по който стана това появяване мен много ме притеснява, защото става дума за процес в който няма никаква предсказуемост. Ние сме казвали, че сме готови да дадем подкрепа и очевидно това е оставило впечатление, че ще я дадем при всяка положение," продължи Иванов.

Той поясни, че ДБ ще подкрепи единствено силно реформаторско управление, което може да трансформира България: "Това не означава просто програма, която може да се появи на хартия, а нещо, което се споделя от изграден екип, който може да я реализира и който да има лидер. Лидер, който да може да се разчита, че е готов да поведе такова управление. Разделяме коментарите между персоната и очакванията към един от най-високита постове в републиката. "

„Не можем да си позволим да влизаме в режим „Да му дадем шанс“ в тази ситуация и при тези очаквания. Не отговаря на нашите очаквания за този пост. Очаквахме човек, който може да носи лидерска отговорност. "

По време на своето участие в предаването Христо Иванов акцентира върху липсата на диалог и нарече подходът на ИТН "политика на свършените факти". 

"Или да бъдем виновни, или да си изберем да подкрепяме – няма да стане така. Ние ясно сме застанали и сме поели ангажимент към своите избиратели да не работим не просто за някакво управление. Защото и на Бойко Борисов беше някакво, нали?"

"Това, което мен ме притеснява в целия този процес е фундаменталният проблем, който имаше с процеса на управление на Бойко Борисов - цялата власт беше концентрирана в един човек. По същия начин се случваше да се вадят зайци от цилиндри и това даваше едно ниво на безконтролност, което се превърна в корупция. Има един център на взимане на решения около г-н Трифонов, който е изнесен извън институционалната политика. Това е една черна кутия... Той действа обратно на формиране на доверие."

Иванов каза още, че е нужно да бъде изграден начин на работа, в който при обявяване на решение хората трябва да бъдат подготвени за него, а не изненадани. Посочи, че в шоубизенса този маниер може да носи позитив, но в политиката създава много въпроси за начина, по който се е стигнало до въпросното решение и това кой стои зад него. 

Въпреки това Демократична България не затваря своята врата пред Има такъв народ: 

"Не сме взели окончателно решение. Ще изчакаме до последния момент, за да видим колегите от ИТН в каква посока ще тръгнат. Дали ще тръгнат в посока „осигурили сме си аритметично мнозинство, ще правим каквото си искаме“. Държим на възможността  тази матрьошка от черни кутии да си действа както си иска и всички останали да бъдат сложени пред свършени факти. Или все пак ще имаме възможност за изграждане на някакво партньорство и тогава ще решим. Не ни плашат нито предсрочни избори, нито изолация.“

Иванов посочи, че има голяма разлика между ДБ и БСП, когато става дума за взимане на решение: "БСП изхожда от една реалност на своите резултати на два поредни избори. Ако тази тенденция се задържи, е ясно защо БСП предлагат своята подкрепа. Ние не сме в тази ситуация. Ако Демократична България е встрани от правителството, БСП ще бъде много щастливо да подкрепи и да подкрепя всеки винаги когато не сме там. И Герб със сигурност няма да са разочаровани."

"Не ни плашат нито предсрочни избори, нито изолация.“

Като край на разговора, Иванов определи и това, което е нужно за подкрепа от страна на ДБ: "Смислен, професионален, структуриран разговор, който води до ясни ангажименти, гарнирани с хора, на които може да се има доверие да ги изпълнят. Изграждане на процес на партньорство." 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет отказа дисциплинарно дело срещу юриста

МОН опроверга Кацаров: Тестовете за Covid-19 не достигат дори за една седмица

Около 150 хил. тестове не стигат за връщане в клас на всички ученици

Платформата за билети за Arctic Monkeys била атакувана от "вторичния пазар"

Мениджмънтът на бандата отказал преместване на концерта на друго място в Бургас, което щяло да увеличи капацитета двойно

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Бог е високо, МВР - далеко, а юмручното право отнема живот

Престъпленията стават компенсация на липсващия ред и правосъдие

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед