Христо Иванов към ИТН: Нямаме право да тласкаме страната към още повече хаос Снимка: © Булевард България

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов призова ИТН да се върнат обратно към преговори за "преосмисляне на коалицията" и да не изтеглят подкрепата си за правителството, каквото анонсира Слави Трифонов по-рано днес.

"Вероятно всеки е искал да сложи край на коалицията, но това не слага край на агонията. Защото това, което липсваше в изказването на г-н Трифонов, е какво следва оттук нататък за страната. Не за нас, не за един или друг, които сме участници в тази постоянна драма. Какво следва? Тласкаме България към избори, към хаос, към управление с плаващи мнозинства?", коментира той пред bTV.

Иванов коментира, че вярва в готовността на членовете на "Има такъв народ" да "разберат, че не могат да направят такава крачка" и ги призова да продължат разговорите с "Продължаваме промяната", ДБ и БСП.

"Това е моят призив. Все още не е изтекло времето", каза той.

Часове по-рано Слави Трифонов обяви, че "слага край на агонията" и изтегля министрите си от правителството, като обвини Кирил Петков и Асен Василев в "предателство" спрямо България заради въпроса с ветото за европейското членство на Северна Македония и в опасност от фалит заради актуализацията на бюджета.

Премиерът Кирил Петков даде знак, че е готов да продължи да управлява с кабинет на малцинството, но не и да приеме изнудване от ИТН, като съобщи съвсем различни мотиви за раздора - изненадващо искане за внушително увеличение на бюджета на МРРБ в полза на съмнителни строителни фирми и блокиране на реформата в КПКОНПИ, за която е готвил Бойко Рашков като председател.

Петков обяви, че разчита на пълна подкрепа от ДБ и БСП, както и че очаква част от депутатите на ИТН да се разграничат от собствената си партия и да подкрепят правителството.

Слави Трифонов изтегля министрите на ИТН от кабинета и напуска коалицията

Кирил Петков: По-добре правителство на малцинството, отколкото извиване на ръце от ИТН


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Сърбия издирва дете, президентът обаче задейства свой AMBER alert

Aлександър Вучич обяви "тежки дни" за страната, докато цяла Сърбия търси двегодишно дете

08:04 - 28.03.2024
Живот

"Животът няма аутокорект" - Платформата „Как се пише?“ с нова образователна кампания

Сайтът „Как се пише?“ е най-популярният онлайн справочник за правописа, пунктуацията и граматичните правила в българския език.

19:42 - 27.03.2024
Важно днес

Ограничават движението в центъра на София от утре заради чествания за членството ни в НАТО

На 29 март България отбелязва 20 години от присъединяването си в НАТО.

18:04 - 27.03.2024