Христо Иванов постави под въпрос бъдещия кабинет на ИТН Снимка: © Булевард България

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов даде сигнал, че разговорите за подкрепа на кабинет на "Има такъв народ" са стигнали до критичен етап, при който подкрепата на ДБ е под въпрос.

Причината: липсата на яснота около имената на бъдещия премиер и кандидатите за министри, както и опасенията на коалицията от ролята на ДПС в следващото управляващо мнозинство.

В. "Сега" цитира неназовани представители на групата на "Демократична България", според които "по време на разговорите през изминалите дни ИТН ясно е показало, че иска да вкара "по един или друг начин" ДПС във властта".

Източниците на медията твърдят още, че партията на Слави Трифонов не може да намери кандидати нито за министри, нито за премиер, защото "всички им отказват".

Това е вторият опит на ИТН да формира състав на кабинет, след като първото им предложение около кандидатурата на Николай Василев беше отхвърлено публично и оттеглено от Трифонов.

"Ако някой иска наистина подкрепата на "Демократична България", ако някой иска тя да бъде истински партньор, моля и се надявам да бъдем чути. Призоваваме личният състав на кабинета да бъде подбран много внимателно от хора, които привличат доверие, а не поставят въпроси. Трудно ми е да разбера защо не се прави усилие те да бъдат интегрирани в един такъв кабинет. Конкретно искам да дам пример, той не се изчерпва само с тези тримата, но Кирил Петков, Асен Василев, проф. Николай Денков са хора, които могат да допринесат с огромно доверие към състава на едно бъдещо правителство", каза Христо Иванов.

И тримата служебни министри, споменати от него, са имали покана за участие в проектокабинета на Николай Василев, но са отказали поради съществени разминавания в икономическите и фискалните си разбирания с него. От ИТН прехвърлиха отговорността за отказа на Асен Василев, който не е получил предложение за министър на финансите, а за вицепремиер по еврофондовете с контрол върху службата за финансовото разузнаване.

В сряда Кирил Петков коментира, че след първия си отказ за участие в Министерски съвет с мандата на ИТН повече не е водил разговори с партията на Слави Трифонов. Той даде да се разбере, че би се съгласил да остане в кабинета ако може отново да работи в екип с Асен Василев.

В сряда ДБ проведоха и общи консултации с "Изправи се БГ! Ние идваме", от които става ясно, че и най-малката парламентарна група ще настоява да "се следва стандарта, който зададоха някои от министрите в служебното правителство".

Мая Манолова посочи, че към групата от министрите Петков, Василев и Денков може да бъдат добавени високи оценки за служебните вицепремиери Бойко Рашков и Атанас Пеканов.

Христо Иванов призова ИТН да не търси сближаване с Движението за права и свободи заради опасността от повторение на сценария с кабинета "Орешарски" от 2013 г.

"Може би на някой любител на Сун Дзъ изглежда много хитро да използваме ДПС срещу ГЕРБ, да гледаме от висока планина как двата тигъра се сблъскват. Но 2013 г. това го гледахме и видяхме как двата тигъра взаимно се опитват да се покрият", каза той.

Ивайло Вълчев от ИТН отклони въпросите за имената на бъдещи министри.

"Не сме получили мандат, че да обявяваме имена. В момента, в който бъде връчен мандатът, името на премиера ще стане ясно", каза депутатът от "Има такъв народ".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024
Живот

Таксата от 5 евро за вход във Венеция предизвика объркване и изкара местните на протест

Венеция въведе такса за туристите си. Недоволни обаче се оказаха местните жители

13:46 - 26.04.2024
Важно днес

Депутат от ГЕРБ-СДС подаде оставка, за да стане областен управител

На негово място ще влезе русенски хореограф

13:19 - 26.04.2024