Снимка: © bTV

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов отхвърли възможността коалицията да даде подкрепа за предложения от Слави Трифонов кабинет с премиер Николай Василев. 

Иванов определи поведението на лидера на ИТН като "загуба на връзка с реалността" или план за разпадане на връзката между партиите на протеста, за да се създаде кабинет с неясна отговорност, "харесван от Сарая". 

"Очевидно не се търси подкрепа от нас и от онези граждани, които промениха България. Те протестираха срещу този модел на еднолични решения, взети извън институциите и договорени незайно с кого. Някой се явява по телевизията и взема еднолични решения. Хората искаха оставка на Гешев - вие чухте ли нещо такова. В този кабинет има и нормални хора и заслужават да бъдат подкрепени - и се боя да не бъдат изгорени. Но виждаме и хора, които представляват други проявления на модела на Сараите", каза той в интервю за bTV. 

Христо Иванов се обърна с призив за диалог, но не към Слави Трифонов, а към депутатите от ПГ на "Има такъв народ". 

"Молбата ми към народните представители, част от които бяха на площада и протестираха - дайте да проявим разум и да водим диалог, да се върнем към приоритетите на протеста, а не за притопляне на манджа от преди 15 години. Да скъсаме с ДС, да си гарантираме, че Ахмед Доган и неговият Сарай не може да припари до това управление... Хората от ИТН ще трябва да заложат съвестта си. Дайте да започнем отначало, защото иначе ще стане зле. Така не се прави. Призовавам хората, които са избрани и са натоварени с представителство - те ще платят биографичната цена за това нещо. Ако някой мисли, че може да прави политика на свършените факти с 60 депутата, извинявам се. Няма да сменим джипката с кабеларката", каза той. 

Иванов определи списъка с приоритетите, описани от Трифонов, като "нащипани оттук-оттам, без никаква концепция и съществена връзка с това, за което ни изпратиха хората". 

Той намекна, че искането да се приватизира Българската банка за развитие може да се окаже свързано с интерес на руската ВТБ. Банката беше акционер в бившата КТБ, а офисът на дъщерната й компания ВТБ Капитал се ръководеше от бившия финансов министър на кабинета "Сакскобургготски" Милен Велчев. 

Иванов обвини Трифонов за това, че "изтласка станата в още по-дълбоки води на дестабилизация" и посочи, че не е видял никой да подкрепи публично предложения кабинет освен бившите министри и депутати от НДСВ. 

"Изобщо не става дума за порции. Готови сме да дадем подкрепа за програма и за хора, които представляват протеста", каза той. 

Кой кой е сред министрите в кабинета, предложен от Слави Трифонов


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Защо Путин подцени Украйна и как ФСБ заложи провала на войната

Пълна изолация, извънредна подозрителност, корумпирани служби за сигурност и засилено желание за мъст - мотивите за военната инвазия

Lenovo Tab P12 Pro – отличителен, вълнуващ и продуктивен

Моделът разполага с втори безжичен екран за компютър

Политици и сайтове с опорки в комбина: Как руската пропаганда стига до българските читатели

Пропагандните статии за Русия са се увеличили 10 пъти след началото на войната

За първи път от 30 г. жена оглави правителството на Франция

Елизабет Борн - "работохолик", технократ и лице на социалната реформа на Макрон

Ще саботира ли Едроган разширяването на НАТО или ще го изтъргува?

Възможно е турският президент да поиска нещо срещу промяната на позицията си