Христо Иванов: Проектокабинетът на ИТН е или грешка, или план за разбиване на партиите на протеста Снимка: © bTV

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов отхвърли възможността коалицията да даде подкрепа за предложения от Слави Трифонов кабинет с премиер Николай Василев.

Иванов определи поведението на лидера на ИТН като "загуба на връзка с реалността" или план за разпадане на връзката между партиите на протеста, за да се създаде кабинет с неясна отговорност, "харесван от Сарая".

"Очевидно не се търси подкрепа от нас и от онези граждани, които промениха България. Те протестираха срещу този модел на еднолични решения, взети извън институциите и договорени незайно с кого. Някой се явява по телевизията и взема еднолични решения. Хората искаха оставка на Гешев - вие чухте ли нещо такова. В този кабинет има и нормални хора и заслужават да бъдат подкрепени - и се боя да не бъдат изгорени. Но виждаме и хора, които представляват други проявления на модела на Сараите", каза той в интервю за bTV.

Христо Иванов се обърна с призив за диалог, но не към Слави Трифонов, а към депутатите от ПГ на "Има такъв народ".

"Молбата ми към народните представители, част от които бяха на площада и протестираха - дайте да проявим разум и да водим диалог, да се върнем към приоритетите на протеста, а не за притопляне на манджа от преди 15 години. Да скъсаме с ДС, да си гарантираме, че Ахмед Доган и неговият Сарай не може да припари до това управление... Хората от ИТН ще трябва да заложат съвестта си. Дайте да започнем отначало, защото иначе ще стане зле. Така не се прави. Призовавам хората, които са избрани и са натоварени с представителство - те ще платят биографичната цена за това нещо. Ако някой мисли, че може да прави политика на свършените факти с 60 депутата, извинявам се. Няма да сменим джипката с кабеларката", каза той.

Иванов определи списъка с приоритетите, описани от Трифонов, като "нащипани оттук-оттам, без никаква концепция и съществена връзка с това, за което ни изпратиха хората".

Той намекна, че искането да се приватизира Българската банка за развитие може да се окаже свързано с интерес на руската ВТБ. Банката беше акционер в бившата КТБ, а офисът на дъщерната й компания ВТБ Капитал се ръководеше от бившия финансов министър на кабинета "Сакскобургготски" Милен Велчев.

Иванов обвини Трифонов за това, че "изтласка станата в още по-дълбоки води на дестабилизация" и посочи, че не е видял никой да подкрепи публично предложения кабинет освен бившите министри и депутати от НДСВ.

"Изобщо не става дума за порции. Готови сме да дадем подкрепа за програма и за хора, които представляват протеста", каза той.

Кой кой е сред министрите в кабинета, предложен от Слави Трифонов


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024