Христо Иванов: Срещата ми със Слави Трифонов беше за третия мандат Снимка: © Булевард България

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов разкри, че се е срещнал със Слави Трифонов на 7 август. Тогава коалицията вече беше заявила, че няма да подкрепи проектокабинета на „Има такъв народ“ заради персоналния състав, а дискусията между двамата лидери е била за третия мандат.

„Единственото най-важно нещо от тази среща беше, че това бе единствената ни среща. Повече от година е ясно, че ИТН и ДБ ще трябва заедно да се опитат да работят за бъдещето на страната. Ние проведохме една-единствена среща, и то накрая, за третия мандат. Тогава най-сетне Трифонов реши да се срещне със своите потенциални партньори“, каза Христо Иванов пред Нова ТВ.

За срещата разкри самият Трифонов в интервюто пред БНТ миналия петък, като каза, че двамата с Иванов говорили в офиса на лидера на ИТН.

Слави Трифонов започна предизборната кампания от ефира на БНТ (обновена)

„Разговор трябва да има, това е работата на политическите лидери. Това къде ще се видим, няма абсолютно никакво значение – дали ще е в кафене, или ще е в парка. С кого да преговаряме? Това е партньорът, който са избрали хората, аз не мога да решавам вместо тях. Опитвам се да водя разговор, а накрая казвам защо не подкрепям мандата на ИТН – това е честният подход“, каза Иванов.

„Трифонов е концентрирал в себе си всички решения на ИТН. Беше предложен абсолютно непригоден състав на Министерски съвет, политики, които не отговарят на нашите ангажименти. Това беше едностранен процес. Хората не са излезли да протестират срещу един лидер с бухалка, който управлява сам, за да получат накрая същия“, заяви съпредседателят на ДБ.

Христо Иванов разкри, че е отишъл на срещата със Слави Трифонов, за да опита да го убеди, че след „издънката с първия мандат“ е много важно с третия „да се коригират проблемите“.

В петък Трифонов каза, че Иванов нямал доказателства за „дългата ръка на ДПС“ в проектокабинета с премиер Пламен Николов, а имал само „такова чувство“. „Това са някакви емоции или някакви глупости“, заяви лидерът на ИТН.

„Няма да преразказвам разговори. Няма да казвам какво съм казал. Но не съм казал, че имам чувството за влиянието на ДПС в проектокабинета. Не се интересувам дали се е виждал с тях. Аз виждам, при изграждането на едно проектоправителство, дали се залага имунитет от възможността на Сарая да влияе в един кабинет“, обясни Иванов.

„Когато казваш, че с 65 депутати ще управляваш сам и слагаш министри, които са истински бушони, ти отваряш вратата структурно за корупционни влияния. Представяте ли си как отиваме в болница за операция и в един момент казвате „Не ми пука, че този човек, който ще ме оперира, не е хирург“. Няма да стане, това е смешно. Това беше най-слабият проектокабинет в историята на България“, повтори тезата си съпредседателят на ДБ.

Той обясни защо „Демократична България“ няма да подкрепи правителство с третия мандат, щом той е връчен на БСП. „Ние още декември сме казали на избирателите с какви условия се явяваме – да, готови сме да преговаряме с БСП, да търсим общи мнозинства, да говорим за съдебна реформа. Но има едно нещо, което не може да направим – не може да подкрепим управление с мандат на БСП. Бяхме готови още преди връчването на мандата да се избегне ситуацията на клинч, в която сме в момента. Бяхме готови да преговаряме с БСП мандатът да се връчи на ИБГНИ. Ако се бяхме разбрали с Корнелия Нинова и тя беше приела, че има нещо по-важно от нейната възможност да влезе в предизборна кампания като последен мандатоносител, щяхме да сме по-близо до съставяне на правителство и далеч от трети избори“.

Иванов определи ИТН за отговорници, че ще се стигне до трети избори. Те също отказват подкрепа за БСП.

„Отговорност е на мандатоносителя да убеди партньорите в подкрепа, да предложи такива политики, че да я получи. За всеки е ясно, че след връчването на третия мандат на БСП ние сме в предизборна кампания. Няма мнозинство. Формално и конкретно отговорен е първият мандатоносител. Трифонов опитва да бяга от отговорност, това не е особено почтено“, заяви Иванов.

„Българската политика структурно се променя – концентрацията на власт е корупция. Българските граждани решиха друго – да има трансформация, в рамките на 15-20% да се наредят 4 партии. Няма значение коя е втора и трета. Това е политика на здравия смисъл, на компромиса, на разговорите. Трифонов опита да подходи все едно е царят. Счупиха се нещата, защото подходът беше фундаментално неадекватен. Българското общество иска работещи коалиции в тези 4 партии, а не един управляващ“, каза Иванов.

На въпрос какво ще е различното в парламента след трети избори, той отговори, че „не става дума за лични отношения, трябва да сме професионалисти“.

„Хората ни пращат да вършим работа, а не да се обичаме или харесваме. Различното ще е, че всичките политически субекти трябва да разберат новата ситуация. Не трябва да има един голям с бухалка, а ще има 4 равностойни субекти, които ще се характеризират с логика на отстъпките, консенсуса, съгласуването на интереси. Трябва да го направим добре – да сме си научили урока за равноправен разговор, в който важни са приоритетите, персоните и съгласията“, заяви Христо Иванов.


Едно Ферари, суверен

Специално: Как БНТ гостува в шоуто на Слави


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Критично остава състоянието на простреляното в главата дете

Простреляното в главата дете е настанено в реанимацията на болница "Пирогов" за интензивно лечение и активно наблюдение.

09:38 - 14.04.2024
Важно днес

Иран изстреля 300 дрона и ракети по Израел, 99% от тях са свалени (Обновена)

Иран започна военна операция срещу Израел

23:58 - 13.04.2024
Важно днес

Дете е простреляно в главата и е откарано по спешност в "Пирогов"

Дете на около година и половина е простреляно в главата с въздушна пушка

20:46 - 13.04.2024
Важно днес

БСП е готова за широко ляво обединение, за да "зарадваме ляво-мислещите хора"

БСП ще покани над 25 партии от левия и патриотичния спектър в "широко ляво обединение"

15:54 - 13.04.2024
Кино и сериали

Brandy Hellville: Нов документален филм показва тъмната страна на бързата мода

Как така хората до толкова са свикнали бизнесите да са лоши, че чак са развили имунитет срещу скандалите в индустрията

14:29 - 13.04.2024
Важно днес

И вторият задържан при акцията в "Митници" е откаран в болница

Стефан Димитров е транспортиран в спешно отделение на болница, съобщава Nova

13:04 - 13.04.2024