Христо Иванов: Връщането на хартиените бюлетини е тестът за коалиция ГЕРБ-БСП-ДПС

Поправките в Изборния кодекс с връщането на хартиените бюлетини е тестване на общественото мнение за съставяне на нова коалиция ГЕРБ-ДПС-БСП. Това каза съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов пред "Панорама" на БНТ.

"БСП казва, че искат хибридно гласуване, но гласуват всички идиотщини на ГЕРБ в нарушение на правилника. ДПС, които твърдят, че е за трето нещо - и има смисъл - отказват да проведем спокоен разговор за тях. Йордан Цонев трябваше да е отпред на протеста, защото и неговите предложения са отхвърлени, но и той брани този подход", каза Иванов по повод последното заседание на Комисията по правни въпроси, продължило около 18 часа.

По думите му - показните взаимни отстъпки са проверка за взаимно доверие между ГЕРБ, ДПС и БСП при евентуално формиране на мнозинство и кабинет.

Иванов описа случилото се като "демонстрация на сила, която няма обяснение от гледна точка на законодателната цел, която преследва" и сравни поведението на ГЕРБ, ДПС и БСП с "Вермахт, който минава през зелева градина".

Той отправи и предупреждение към трите формации "да не си помислят" да правят стъпки към такъв съюз, "заченат в грях" в 48 Народно събрание - коментар, който беше посрещнат с недоволство от Йордан Цонев.

Иванов контрира с въпрос към Цонев защо ДПС е в "лагера" на партиите, които не подкрепят основното предложение на партията му за изборна реформа и защо са заличени усилията за "успокояване на тона" и изграждане на доверие между съперничащите парламентарни групи.

На това Цонев отговори, че доверие между ДБ и ДПС не е имало от съставянето на парламента, когато дясната коалиция обяви, че няма да прави правителство с ГЕРБ, ДПС и "Възраждане".

Христо Иванов обясни, че поведението на "Демократична България" е целяло да "се намери възможност за разговор, да спазваме процедурите - независимо кой ще е в опозиция и кой ще е част от мнозинства или правителство на малцинството, ще може да разчита на минимални гаранции за демократичност и парламентаризъм".

"Всичко това беше счупено за една нощ. Виждам колко трудно ще можем да се върнем обратно заради този безумен акт. Надявам се разумът да се възцари", каза още той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Резников запазва поста си на министър на отбраната на Украйна - засега

Украинският министър посрещна с германския си колега в Киев

20:16 - 07.02.2023

Джордж Клуни снима адаптация на френския шпионски сериал "Le Bureau des légendes"

Един от най-добрите френски сериали започва нов живот

17:07 - 07.02.2023

Джон Малкович като Мерелин Монро и Салвадор Дали в "Квадрат 500"

„Малкович, Малкович, Малкович: Почит към майсторите на фотографията“ ще краси софийската галерия съвсем скоро

16:45 - 07.02.2023

Украйна назначи нов вътрешен министър и нов ръководител на СБУ

Кадровите смени в правителството на Украйна продължават

16:00 - 07.02.2023

Властта се изненада, че храните поскъпват с до 30% между склада и витрината

Служебният кабинет ще наблюдава, но няма да се меси в ценообразуването

15:43 - 07.02.2023

8 подаръка за Свети Валентин

Облечени в любов. Към себе си.

15:14 - 07.02.2023