Христо Иванов заговори за нов кабинет с хоризонт януари 2024 г. Снимка: © Булевард България

Хоризонтът за работа на евентуално ново правителство, избрано от действащото Народно събрание и с третия проучвателен мандат, може да е до януари 2024 г. - времето, в което се планира изпълнение на плана за приемане на еврото.

Това стана ясно от думите на съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов, ден преди президентът Румен Радев да свика консултации с всички парламентарни сили, за да реши на кого да възложи последния опит за съставяне на кабинет, преди да се стигне до предсрочни избори.

ДБ е една от опциите на държавния глава, а и от коалицията смятат, че вариантът с нов вот е вреден за държавата. От формацията са готови да се нагърбят с отговорността да преговарят с всички останали от досегашното управление, в това число "Има такъв народ", заради които пада кабинетът на Кирил Петков. Останалите варианти пред Радев са БСП, ДПС, ИТН и "Възраждане".

Президентът покани всички 7 парламентарни групи на консултации в рамките само на един ден - 15 юли. От днес тече 7-дневният конституционен срок пред Радев да реши на коя от партиите да предостави третия мандат.

“Трябва да се обединим около разбирането, че още едни избори дават голяма вероятност за ситуация, в която е невъзможно да се формира управление и ясен курс за страната. Струва си да опитаме да възстановим досегашната конфигурация в парламента. Защото това е, което сме обещали, явявайки се на изборите преди това”, каза Христо Иванов. По думите му "това ще е кабинет, излъчен в условия на криза" и тематичният му диапазон ще е ограничен: “Демократична България” дава хоризонт на такъв кабинет до януари 2024 г. и да покрие времето за подготовка и въвеждане на еврото”.

“При евентуални избори страната ще бъде изправена пред енергийна криза, новата COVID вълна, финансовите проблеми, които засягат цяла Европа, всичко свързано с руската агресия в Украйна, съдебната реформа и Плана за възстановяване”, допълни
той.

Христо Иванов повтори и тезата си, че кандидатът за премиер е добре да бъде посочен отново от "Продължаваме промяната", защото формацията получи най-голямо доверие на последните парламентарни избори. Но, по думите му, ситуацията "изисква повече посредничество, отколкото опит за индивидуално лидерство и е важно акцентът да бъде върху хората, които могат да свършат конкретна работа, а не върху политическите лидери".

При преговорите за съставяне на ново управление с мандата на "Продължаваме промяната" от партията на Кирил Петков и Асен Василев предложиха, а ДБ и БСП се съгласиха, на програма за управление за следващите 6 месеца, в рамките на които Народното събрание да приеме най-належащите закони. В това число тези за съдебна реформа и свързаните с реализацията на Плана за възстановяване и устойчивост на ЕС.

Кирил Петков: Програмата на ПП включва над 40 законопроекта

По-дългият хоризонт, за който говори Христо Иванов сега, освен периода за подгоговка за приемане на еврото, включва и провеждането на ключовите местни избори през 2023 г. Още при създаването на кабинета "Петков", заради крехкото мнозинство, което имаше коалицията между ПП, ДБ, БСП и ИТН, именно вотът за кметове и общински съвети идната есен бе поставян като "план мининум" за продължителността на мандата.

Кабинетът обаче падна с оттеглянето на ИТН, а за второ правителство на ПП мнозинство не се събра.

И от БСП, и от ИТН към ден днешен са със заявка, че ново управление в рамките на 47-ото НС трябва да има и не бива да се стига до нови избори. Опозицията от ГЕРБ, ДПС и "Възраждане", логично, е за незабавно разпускане на Народното събрание.

ГЕРБ-СДС върна на президента мандата

ДБ изглежда като "диалогичния" вариант пред Румен Радев, ако наистина смята, че нов вот трябва да бъде предотвратен. Иначе и той, а преди него и премиерът в оставка Кирил Петков, вметнаха в свои изявления за възможността отново да гласуваме за депутати през октомври.

Председателят на ПГ на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров ден преди консултациите на "Дондуков" 2 в петък обяви, че партията би преговаряла и с "Демократична България", и с БСП, ако в някоя от тях попадне третият мандат, но изключи възможността това да се случи, ако Радев избере ИТН. Могивът - поведението на ръководството на партията на Слави Трифонов и обстоятелството, че именно той е причина държавата да е в настоящата ситуация.

От ИТН на свой ред също заявяват, че могат да преговарят с всеки от досегашните партньори във властта, но говорят и за оттегляне от водещи властови позиции в евентуално бъдещо правителство на Кирил Петков и Асен Василев. Премиерът в оставка вече направи крачка встрани, предлагайки за поста втория път Василев.

Дали опит съставяне на правителство с третия мандат ще има или не ще стане ясно най-късно точно след 14 дни. Това са конституционните срокове - президентът може да мисли максимум 7 дни коя от партиите да натовари със задачата, а тя разполага с максимум седмица, за да организира преговори и да предложи нов премиер и след това състав на Министерски съвет. Ако опитът се провали и мнозинство няма, Румен Радев ще трябва с указ да разпусне Народното събрание и да насрочи нови избори не по-късно от 2 месеца от датата на разпускане. И да назначи служебен кабинет, който да ги организира.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Заловиха 402 кг. хероин на стойност 16 млн. лв. на "Капитан Андреево"

По информация на в. "Сега" пратката в била открита в тир, който превозва матраци.

11:08 - 20.04.2024
Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024