Христо Стоичков бе избран сред най-великите в историята от France Football Снимка: © Getty Images

Христо Стоичков бе избран сред 10-те най-велики състезатели в историята на позицията ляво крило от авторитетното френско издание France Football, което връчва „Златната топка“.

За 2020 най-ценното индивидуално отличие във футбола няма да бъде присъдено заради прекъсването на голяма част от сезона от пандемията, но медията реши да определи идеална единадесеторка на най-добрите футболисти в историята. За целта от France Football пуснаха анкета с по 10 играчи на всяка позиция, като за отделните категории ще гласуват 170 журналисти – същите, които щяха да дадат вота си и за „Златната топка“.

Стоичков е носител на отличието от 1994 г., когато България достигна до четвъртото място на Световното първенство в САЩ. Той е в компанията на още няколко велики състезатели, играли или все още играещи като леви флангови нападатели. Там е звездата на „Ювентус“ Кристиано Роналдо, бившият съотборник на Камата в „Барселона“ Ривалдо, легендата на „Манчестър Юнайтед“ Райън Гигс и най-големият голмайстор в историята на „Арсенал“ Тиери Анри.

Сред избраниците на France Football попадат още Олег Блохин, който се състезаваше от 1969 до 1990, Драган Джаич, Роберто Ривелино и Карл-Хайнц Румениге, който в момента е изпълнителен директор на „Байерн“ (Мюнхен).

Стоичков е една от най-големите легенди на българския спорт. Той пет пъти е ставал футболист на годината у нас, печелил е „Златната обувка“ през 1990, има три титли и четири Купи на България с ЦСКА, а с „Барселона“ триумфира в Шампионската лига и пет пъти за първенството. В кариерата си има общо 595 двубоя и 289 гола на клубно ниво, докато за националния отбор е отбелязал 37 попадения в 83 срещи.

Сред останалите велики футболисти, избрани от France Football, са нападателите Еузебио, Йохан Кройф, Марко ван Бастен, Герд Мюлер, Роналдо и Ромарио. Там са вратарите Джанлуиджи Буфон, Икер Касийяс, Лев Яшин и Петер Шмайхел, както и защитниците Франц Бекенбауер, Франко Барези, Роналд Куман и Серхио Рамос.

Сред халфовете можем да отличим имената на Лотар Матеус, Роберто Баджо, Боби Чарлтън, Диего Марадона, Алфредо Ди Стефано, Андрес Иниеста, Чави и Зинедин Зидан. А сред най-успешните десни крила откриваме Гаринча, Дейвид Бекъм, Луиш Фиго, Джордж Бест и Лионел Меси.

Организаторите ще обявят най-добрия отбор за всички времена през декември, а междувременно феновете също имат възможността да гласуват за своите любимци.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И Живко Коцев вече е с обвинение за участие в организирана престъпна група

Наложена му е парична гаранция в размер на 20 000 лева.

19:02 - 17.04.2024