Хрониките на Навални: В затвора се чувствам като герой в руски римейк на "Междузвездни войни" Снимка: © Getty Images

Опозиционният лидер Алексей Навални продължава критиките срещу режима на Владимир Путин дори и от затвора. Той се намира в една от най-строгите колонии в Русия – ИК-2 в град Покров, но не се чувства като затворник, а като „участник в руски римейк на „Междузвездни войни“.

„Има две неща в моето ежедневие, които обожавам – и двете са рано сутринта. В 6 ч. ни събуждат, а в 6:10 ни нареждат отвън, за да маршируваме. Преди това обаче задължително слушаме химна. Сняг. Мъже в затворнически униформи, ботуши и кожени шапки стоят в тъмнината с ръце зад гърба. На високо е поставен голям високоговорител, от който звучи: „Всички приветствайте нашето свободно отечество!“. Каква наслада“, пише ръководителят на Фонда за борба с корупцията в Instagram профила си.

Навални беше задържан през януари, когато се завърна в Москва от лечение в Берлин след отравяне с „Новичок“. Условната му присъда по делото „Ив Роше“ беше превърната в ефективна и критикът на Путин трябва да прекара 2 г. и 8 месеца в затвора.

През това време той продължава „хрониките си“ от ИК-2. Вторият му любим момент в затвора тип колония е маршируването на място рано сутрин.

„Това се нарича „Империята отвръща на удара“. Така му казват всички. От високоговорителя се чува: „Марширувайте сега. Сложете ръцете си на кръста. Подгответе се. Едно, две, три, четири“. Мъже в черно, с лица на диваци, потропват с крака на едно място“.

„В този момент си представям, че снимам руски римейк на „Междузвездни войни“, в който вместо имперски щурмоваци има затворници в зелени якета и шапки с наушници. Вместо лазерни мечове те имат железни лостове. Защитавайки интересите на императора, космическите затворници пътуват от планета до планета и потискат всички, които се разбунтуват“, продължава осмиването на властта Навални.

В първото си отворено писмо отпреди няколко дни руският опозиционер съобщи, че изтърпява присъдата си в една от най-големите колонии. Определи я като „концентрационен лагер“.

„Трябва да призная, че системата на затворите в Русия ме изненада. Не знаех, че на 100 км от Москва има истински концентрационен лагер. Все още не съм срещнал насилие или индикация за нещо подобно, но мога да си представя как бият хората тук с дървени чукове“, написа Навални.

Опозиционерът обвинява руските следователи, че не са започнали разследване, за да открият виновните за нападението срещу него с „Новичок“ от август миналата година. В понеделник обаче 235-и военен съд в Москва отхвърли жалбата на Навални срещу Федералната служба за сигурност и разследване няма да има.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024