Хронологията на убийството на Евгения Владимирова: Съпругът ѝ го извършил, баща му хвърлил тялото

Убийството на 33-годишната Евгения Владимирова от София разтресе българското общество. Тялото на жената беше намерено в куфар, изхвърлен край Перник, а разследващите откриха, че зад престъплението стоят съпругът ѝ Орлин и баща му Пламен. Двамата бяха задържани и остават за постоянно в ареста, очаквайки присъди между 10 и 20 години затвор.

Фактологията на събитията е стряскаща. Нова ТВ и Glas News направиха разследване паралелно със следователите и разказаха всички детайли от изчезването на Евгения до признанието на Орлин и Пламен Владимирови. Първият планирал убийството, а бащата, който е бивш служител на ДАНС, помогнал за прикриването му.

Не можем да върнем Евгения и другите жени, "обичани" до смърт, но можем да отворим очи

Евгения Владимирова изчезва в средата миналия месец и на 14 октомври е обявена за издирване. Съпругът ѝ казва, че последно я видял да отива на фитнес. Разбрал, че е изчезнала, след като не се прибрала у дома. Това казва Орлин в разговор пред Тина Ивайлова от Нова ТВ, проведен в деня преди да бъде задържан.

Тялото на жената е открито на 13 ноември – цял месец съпругът ѝ опитва да заличи следите.

„След като не се прибра, на другия ден подадох сигнал до 112. Използвахме връзки да ги натиснем и по-рано да започнат да търсят“, казва извършителят на убийството. „Няма такава версия, която да кажа, че ми се струва истинска“, добавя той в деня преди ареста.

„Моето мнение е, че не е жива“, казва още съпругът. Цял месец той симулира, че я търси, дори наема частен детектив. Няма представа обаче, че случаят е разплетен още в първите дни след изчезването. Причината полицията да не задържи него и баща му още тогава, е липсващото тяло.

Криминалният психолог Тодор Тодоров казва, че ден след изчезването на Евгения с него се свързала нейна приятелка. „Беше притеснена, защото майка, която има дете, да тръгне някъде и да го остави – дори ако има проблеми с бащата – това е странно, няма как да се случи“, заявява той. „Това винаги означава, че е станало нещо с тази жена, че вероятно не е жива. Говорихме с колеги от СДВР, влязохме в боя заедно. Категорично се насочихме към Орлин и баща му, защото имаше несъответствие в показанията им“.

Криминалният лингвист, който хваща Орлин в лъжа, е Христна Шушков. „Орлин имаше специфичен изказ, който се забелязва при хора с виновно знание, участие в престъпление. Дистанцираше се от нея, имаше желание сякаш повече да не се разследва, търсеше информация сам за себе си. В 27-минутен разговор той веднъж не я спомена по име, нямаше емоционална свързаност, имаше само „Тя, тя, тя“. В такива случаи на 99% е сигурно, че даденият човек е участвал в такова престъпление“, разказва пред Нова ТВ Шушков.

Убиецът твърди, че с Евгения нямали сериозни проблеми: „Смея да твърдя, че бяхме супер“.

Вечерта преди издирването в дома на Орлин и Евгения са няколко от техните приятели. Една от тях получила есемес от Евгения, че след тренировка ще се видят. Съобщението е изпратено, след като жената вече не била жива. Орлин отговаря от нейния телефон.

„В 16:58 ч. имаше съобщение, което не е типично за нея като структура на изречението, пунктуация“, казва криминалният лингвист. „Сложихме времева рамка кога е престанала да пише. Орлин си беше измислил, че е написала „Като свърша тренировката, си идвам“, а това не е така“.

Всъщност това е неуспешният му опит да заблуди разследващите. След като двамата с баща му са арестувани след намирането на тялото на жената, отказват полиграф. Часове по-късно признават вината. Пръв проговаря бащата Пламен. Той е дългогодишен кадър на службите, отговарял е за района на Перник като агент на ДАНС.

„Бил там в деня на изчезването ѝ, за да носи книги в куфар. А Орлин твърдеше, че в деня на изчезването на Евгения баща му не е бил там“, казва криминалният психолог Даниел Генков. „Още повече лъжи… Пламен се оплиташе“.

„Орлин е казал нещо като „Баща ми, свърших работата“, когато съобщил на Пламен за извършеното престъпление. Дни преди това Орлин споделя на баща си проблемите във връзката. Бащата се опитвал да го разубеди. В деня преди изчезването двамата посетили мястото, на което после ще хвърлят трупа, и бащата казал, че има голяма вероятност където и да е изхвърлено тялото, да бъде открито“, разказва Тодоров.

Пламен не чуди дали да предаде сина си, а се отзовава за помощ. Съветва сина си как да манипулира хода на разследването и реагира хладнокръвно. Казва, че с куфара пренасяли книги и не е имало нищо друго. „Това е нормално – когато човек вижда продукта на своето престъпление, му е трудно да назове името на жертвата“, казва Тодоров.

Орлин сваля куфара с тялото на Евгения след убийството, слагат го в багажника в автомобила на Пламен, а бащата тръгва от София за Перник. Бил е в нетрезво състояние, но за отрицателно време стига до труднодостъпното място и захвърля куфара.

Как обаче се издава пред разследващите? С репликата: „Сине, наиграхме се, знаят всичко“.

„Реакцията на Орлин беше спокойна: „Вярно ли всичко знаят?“, казват разследващите. „Но още няколко часа не призна вината си. След дълги преговори - какво ще стане, ако си призная - започна да говори. Искаше да знае колко годни е максимумът затвор, при какви условия би могъл да си бъде вкъщи. Тези въпроси бяха чисто прагматични, той се пазареше“.

Тогава и двамата не знаят, че тялото на Евгения е открито. Орлин решава в крайна сметка да разкаже подробно, че много преди средата на октомври я следял със записващи устройства, със софтуер на телефона, взимал е и баща си на физическите проследявания.

„Казал е, че ще я убие, защото ако се разведат, няма да има права над детето. Не е решавал точно коя ще е датата. Двамата с Евгения не са се карали. Нямаме тази конфронтация в случая. Те са обядвали и тогава Евгения е разбрала, че съпругът ѝ я следи. Издал се с коментар, от който на нея ѝ станало ясно, че той знае за личната ѝ кореспонденция в чатовете“, казва Шушков.

Тогава той отива в другата стая и започват параноичните му мисли, че повече никога няма да види детето си. Връща се в другото помещение и подхожда към нея в гръб.

„Нито веднъж не каза, че съжалява. Говореше само за себе си, колко трудно му е било да я стиска за гърлото, как хората говорели, че да стискаш някого за гърлото и той да умре, било лесно – не, не е така, отнема много време. Куфарът не се затворил. Под ръка имал фолио, което ползвал, за да е сигурен, че след душенето тя не е останала жива“, разказват разследващите.

Една от грешките му е, че хвърля на „неугледно място“ телефона на Евгения. Връща се там дни по-късно - близо до подлез на бул. „България“, заедно с детето им.

„Орлин е доста неуверен в себе си човек, при него има доста сериозно развитие на нарцисизъм“, казва Тодоров. „Потече му сълза само когато татко му предложи да поеме цялата вина. Не съжалява за нищо“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Почина американският дипломат и Нобелов лауреат Хенри Кисинджър

Той е починал в дома си на 100-годишна възраст

06:37 - 30.11.2023
Бизнес

Кой са най-скъпите брандове в света за 2023 година

Най-големите марки в света се оценяват на 3.3 трилиона долара спрямо 3.1 трилиона долара преди година.

06:00 - 30.11.2023
Важно днес

Ваня Григорова: Путин се настани в Столичния общински съвет. Не разбирам защо очакват подкрепа от него

От думите ѝ стана ясно, че СОС ще остане блокиран и след утрешното заседание.

17:50 - 29.11.2023
Живот

Spotify Wrapped вече е тук: Най-слушаните музиканти и песни за 2023 г. "счупиха" платформата

Spotify беше претоварен от свръхинтерес към годишната класация

16:51 - 29.11.2023
Важно днес

Русия забранява на чужденци в страната да критикуват Кремъл

Те ще подписват "споразумение", но още не е ясно какви ще са наказанията при нарушение

16:18 - 29.11.2023
Бизнес

Хората с по-ниски и средни доходи вече са гръбнакът на пазара на луксозни стоки

Луксът не е само за богати, а това го обезсмисля, твърдят изследователи

16:15 - 29.11.2023
Важно днес

Даниел Лорер се извини след "похвалата" за Пеевски, която провокира смут в редиците на ПП-ДБ

След като и Ицо Хазарта поиска Лорер да се извини

15:47 - 29.11.2023
Важно днес

Васил Терзиев върна уволнен от ГЕРБ директор на завода за отпадъци

Николай Савов беше отстранен в мандата на Фандъкова - според него по политически причини

15:07 - 29.11.2023
Култура

Докъде е възстановяването на оригиналния вид и функции на Централните хали

Панайот Панов подчерта, че материалите, които се използват за ремонта, са същите като при реставрация на световно значими обекти като египетската гробница

15:05 - 29.11.2023