Huawei отчете слаба годишна печалба и предупреди САЩ: Китай ще отвърне Снимка: © Getty Images

Huawei отчете най-слабата си годишна печалба в последните три години и предупреди във вторник, че 2020 ще бъде още по-трудна заради американските санкции и пандемията от коронавируса. Ограниченията на САЩ нарушиха високите нива на продажби на компанията по света, но от китайската фирма предсказаха, че правителството ще отвърне на Вашингтон.

Най-големият производител на телекомуникационно оборудване в световен мащаб обяви, че годишните печалби за 2019 са 62,7 милиарда китайски юана, което се равнява на 8,9 млрд. щатски долара. Това е с 25% по-малко от цифрата за 2018 г. Продажбите на мобилно оборудване, в което е включено обслужването чрез 5G мрежата, се увеличиха само с 3,8%.

Вашинтгон постави Huawei в „черен списък“ през май миналата година. Там се намират фирмите, които са силно ограничени от правото да работят с американския бизнес. Това означаваше, че Huawei не може да купува софтуер от Google, чиято операционна система Android захранва нейните телефони. Основната причина беше киберсигурността – Вашингтон се опасяваше, че „Хуауей“ може да осъществява шпионаж в полза на Китай чрез чиповете и 5G мрежата. От компанията обаче отричат.

Споровете между САЩ и европейските партньори около Франция няма да изключи Huawei от 5G-мрежата влязоха в нов етап през февруари. Американският посланик в Германия Ричард Гренел използва Twitter, за да предаде задочно предупреждение от Доналд Тръмп до ЕС:

"Доналд Тръмп ми се обади от Air Force 1 и ме инструктира да обявя, че всяка страна, която реши да използва неблагонадежден доставчик на техника за 5G, ще застраши възможността ни да споделяме разузнавателни данни и информация на най-високо ниво".

Гренел не посочи конкретни технологични компании, но веднага след това цитира изявление на главния прокурор на САЩ Уилям Бар, насочено срещу най-големия китайски играч на пазара - Huawei. В него Бар предупреди, че "ако бъде допуснато Китай да установи господстващо положение в 5G, това ще създаде непосредствен проблем за сигурността заради използването на комуникаицонни мрежи, които Китай ще може да наблюдава и следи". Главният прокурор на САЩ определи този проблем като "монументална опасност".

Въпреки това Великобритания, Германия и Франция решиха да не изключват Huawei от мрежата, макар да наложиха определени ограничения.

Изпълнителният директор Лианг Хуа каза във вторник, че компанията трябва да се адаптира към ограниченията на САЩ, както и към разпространението на пандемията от коронавируса, а председателят на борда Ерик Су сподели: „Китайското правителство няма само да стои да гледа как Huawei ще бъде посичан на дъската за рязане".

"Защо правителството да не забрани използването на 5G базови станции, смартфони и други устройства, произведени от американски компании, заради киберсигурност?“.

Общите продажби на Huawei все пак се повишиха с 19% до 123 милиарда долара. В прогнозите на директорите обаче фигурираше много по-голяма цифра.

Су посочи “черния списък” като причина за 12 млрд. долара дефицит. “Не постигнахме ревизираната си цел от 135 млрд. долара. Това беше резултат от американските санкции”, коментира ротационният председател на Huawei.

34% е ръстът в продажбата на смартфони, главно заради бизнеса в Китай, където общите продажби на компанията стигнаха до 36,2%. Смартфоните и лаптопите донесоха приходи от общо 67 млрд. долара, но целта на компанията беше с 10 млрд. повече.

Голяма част от недостига на приходи на Huawei възникна в потребителското подразделение, което представляваше над 54% от общите продажби на компанията през 2019 г.

Източник на „Ройтерс“ твърди, че САЩ планира да наложи нови санкции на китайския телекомуникационен гигант в близко бъдеще. Част от тях включват блокирането на доставката на чипове от различни производители, сред които и най-големия в световен мащаб – тайванския Semiconductor Manufacturing Co.

„Дори ако това се случи, „Хуауей“ и други китайски компании могат да купуват чипове от Samsung от Южна Корея, тайванската MTK и китайската Unisoc“, коментира Ерик Су, допълвайки обаче, че 2020 г. ще бъде може би най-тежката година за Huawei от финансово естество.

Планът на компанията за близкото бъдеще е да увеличи инвестициите в научноизследователската дейност.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024