Художничка е заплашвана заради картина с целувка между Вучич и Курти Снимка: © Twitter/Ermira Murati

Картина, на която сръбският президент Александър Вучич и косовският премиер Албин Курти се целуват, предизвика вълна от заплахи срещу нейния художник, съобщава "Ройтерс".

Творбата на 22-годишната Ермира Мурати от Косово, известна още под псевдонима Oранжевото момичe (Orange girl), показва лидерите на двете страни в страстна целувка върху яркооранжев фон.

"Виждам отношенията им като актьорско изпълнение... и двата народа - на Косово и на Сърбия - гледаме едно и също представление. Въпреки хаотичните отношения между (двете страни), мисля, че ние младите обичаме мира повече от всичко друго", казва създателката ѝ пред "Ройтерс".

Курти и Вучич трябва да се срещнат в Брюксел в понеделник, където се очаква да одобрят мирно споразумение за нормализиране на отношенията и прекратяване на десетилетията на враждебност.

Ако документът бъде отхвърлен, те ще бъдат изправени пред международна изолация и по-малка финансова помощ както от страна на Европейския съюз, така и на Съединените щати. Никой освен чуждите дипломати и основните преговарящи в процеса не знаят какво точно пише в мирното предложение.

На този фон картината на Мурати привлече особено вниманието на много хора. Хиляди коментираха произведението в социалните мрежи, като повечето от тях използваха обиди, език на омразата, а някои дори и смъртни заплахи.

"Заслужаваш куршум", пише един потребител онлайн.

Мурати е родена една година след края на Косовската война през 1999 г.. В света на изкуството тя е известна с това, че нарушава табута с творбите си.

Миналата година тя е обект на редица заплахи заради друга картина, изобразяваща двама мъже, облечени в албански народни носии, които се целуват в знак на подкрепа за гей общността в Косово, където силно консервативното общество все още не приема хомосексуалните хора.

Графити и стенописи на целуващи се политици всъщност не са толкова рядко срещани. Първият и най-известен е създаден на Берлинската стена, която по време на Студената война разделя града на източна и западна част. Той показва целувка между тогавашния съветски лидер Леонид Брежнев и Ерих Хонекер, лидер на комунистическа Източна Германия.

Мурати заяви, че новата картина с Вучич и Курти има чисто политическо послание и че е свикнала да получава заплахи. За нея всяка негативна реакция все пак предизвиква дискусия по темата.

"Това не ме спира. В момента, в който реагират така, тогава разбирам, че посланието е отишло на правилното място. Това поражда дебат", казва младата художничка.

Макар Косово да обяви независимост от Сърбия през 2008 г., Белград никога не е признавал държавността ѝ и все още я смята за своя автономна област


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

17-годишен ученик е задържан за фалшивите бомбени заплахи

Момчето е изпращало заплахи в сряда, четвъртък и петък

21:26 - 31.03.2023

Бившият технологичен редактор на The Guardian заведе дело за милиарди срещу Google

Все повече издатели обвиняват гиганта, че злоупотребява с господството си и ограничава приходите им от онлайн реклама

16:06 - 31.03.2023

Как се печели съдебно дело със стил? "Меката сила" в дрехите на Гуинет Полтроу

Съдът реши, че това не е Полтроу, но още преди да бъде произнесена окончателната присъда, тя вече беше спечелила...вниманието на хората.

15:21 - 31.03.2023