"Хюстън, имаме проблем": 50 години от една от най-изумителните човешки истории в космоса Снимка: © getty images

На този ден през 1970 г. седмият пилотиран космически кораб от програмата на Аполо на НАСА напуска Земята с дестинация Луната. Астронавтите Джеймс Ловел, Джон "Джак" Суигърт и Фред Хейз обаче едва ли са очаквали това, което ще последва - едно от най-изумителните космически приключения на човечеството, което по чудо завършва с щастлив край.

"Хюстън, имаме проблем"

Два дни по-късно и след изминато разстояние около 330 хиляди километра един от кислородните резервоари на Аполо 13 избухва след сериозна авария. Капитанът на екипажа на Джим Ловъл докладва с превърналата се в емблематична реплика: "Хюстън, имаме проблем."

Мисията към Луната е прекратена, но все още предстои задача, която не е била решавана досега - космически кораб да се върне на Земята след авария в космоса. Горивните клетки са спрени, за да се запази енергия, а екипажът е принуден да напусне командния модул и да влезе в двуместния лунен, в който бързо започва да се натрупва въглероден диоксид.

Следват напрегнати дни, в които астронавтите и непрестанно комуникиращата с тях централа за контрол на полети в Хюстън демонстрират цялата си изобретателност, за да изготвят план, с който да адаптират системата за пречистване на въздуха и да запазят шансовете за успешно завръщане на полета. Основните компоненти в този план? Тиксо, филтри от командния модул и маркучи от космическите им скафандри.

След неколкократна прецизна промяна на траекторията, направена още по-сложна от ограничените запаси на гориво, Аполо 13 заобикаля Луната и се насочва обратно към отправната си точка. Температурата в кабината стига до 3 градуса, което изправя екипажа пред поредно изпитание, но близо 6 дни и редица аварии след излитането си тримата астронавти се приземяват в южния Пасифик.

Дори и да не стига до крайната си цел, полетът е определен като "успешен провал" от капитана на кораба Ловел.

Историята на Аполо 13 вдъхновява създаването на документални и игрални филми, от които най-популярен става прочита на режисьора Рон Хауърд от 1995 година. С Том Ханкс в главна роля той печели две награди "Оскар" и е номиниран в още седем категории от филмовата академия на САЩ.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024