Снимка: © Булевард България

“Първо доходите и след това приемане на еврото,” заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в “Здравей България” тази сутрин. Според нея пред приемането на еврото има два проблема, като единият е разделението на българското общество. “Когато правиш такава сериозна реформа трябва да имаш информационна кампания,” уточни тя.

Според Нинова приемането на еврото с настоящите ниски доходи би създало проблеми за икономиката, което налага първо да се увеличат доходите, а след това да се мисли за приемане на общоевропейската валута. “Кога ще стане това зависи от това каква политика ще водим. По-скоро трябва да правим политики, които бързо да повишат доходите,” допълни тя.

Коментарът на Нинова идва след като вчера номинираният за финансов министър Пламен Данаилов обяви, че членството на България в еврозоната всъщност не е приоритет. Пред БНТ Данаилов заяви, че България трябва да въведе еврото, когато доходите в страната стигнат средноевропейските. Това е в противоречие с включването на влизането ни в еврозоната като основен приоритет за “Има такъв народ” при представянето на проектоправителството начело с Николай Василев на 12 юли.

Корнелия Нинова също така обяви, че отговорността за състава на кабинета е на “Има такъв народ”, а не на партиите, които гласуват в негова подкрепа. Тя каза, че все още няма финално решение дали БСП ще подкрепи предложените от ИТН министри, но личностите в кабинета се оказва, че не са приоритет за партията. “На първо място е какво ще прави това правителство,” обясни Нинова.

“На Националния съвет бяха изразени резерви по отношение на някои министри, но стигнахме до решение, че това е отговорност на мандатоносителите,” отбеляза Нинова. БСП няма предложения за състава на кабинета, но държи да се свърши работата. “Решихме да продължим разговорите, защото в политическия документ, който представиха липсват неща, които искаме да има. Все още не сме взели окончателно решение,” каза лидерът на БСП. Тя допълни, че решението ще бъде взето в следващите дни.

При повторно повдигане на темата за състава на правителството Нинова натърти отново, че отговорността за личностите в кабинета е изцяло в ръцете на ИТН. “Наша отговорност е да преизчислят пенсиите, да увеличат майчинството, да се направи съдебна реформа, болниците да не са търговски дружества да се посрещне ковид кризата, да се направи бюджет,” обясни тя.

В интервюто Нинова потвърди отново, че ако третият мандат бъде връчен на БСП, партията ще предложи служебното правителство за редовно.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Мадоната с противотанковата ракета "Света Джавелин" смущава църквата, но помага на Украйна

Кампанията за дарения с образа от стенописа вече е събрала над 2 млн. долара

Путин изнудва Шолц и Макрон да свалят санкциите

Путин постави ултиматум за сваляне на санкциите, за да пусне износа на украинско зърно

Първите 200 бежанци от Украйна ще бъдат транспортирани в нови бази

Властта ще наказва ведомствата си, които отказват да отворят врати за бежанците

Украйна получи противокорабни ракети "Харпун" и самоходни гаубици M109

Дания и Великобритания са съдействали за новата пратка

Янев и Костадинов тръгнаха в атака срещу въвеждането на еврото

Синхрон между "Възраждане" и "БГ възход" ден след одобряването на националния план от Министерски съвет

Александър Дунчев уличи ИТН в "игра в полза на старата власт" и поиска вето от Радев върху закона за околната среда

2-годишното отлагане на по-силния контрол върху големи строежи е "спуснато под натиск"