Снимка: © Getty Images

Западната компания за бързо хранене McDonald's обяви, че ще напусне Русия за постоянно - 30 години след отварянето на първия ресторант в страната. Веригата е взела решението си заради "хуманитарната криза" и "непревидимата оперативна среда", причинени от войната в Украйна.

През март гигантът временно затвори своите 850 ресторанта в Русия. Оттам казаха, че в момента проучват възможностите да продадат "цялото си порфолио от ресторанти на местен купувач". След продажбата ресторантите няма да могат да използват името, марката или менюто на McDonald's.

"Хуманитарната криза, причинена от войната в Украйна, и очакваната непредвидима оперативна среда, накараха "McDonald's" да стигне до извода, че продължаване на притежаването на бизнес в Русия вече не е възможно и е несъвместимо с ценностите на "Макдоналдс", съобщава веригата.

Базирана в Чикаго компания притежава 84% ресторантите си в Русия и заяви, че търговските обекти там и в Украйна са допринесли с 9% към годишните приходи, или около 2 млрд. долара.

Веригата за бързо хранене открива първите си ресторанти в Москва през 1990 г., когато Съветският съюз отваря икономиката си за западни марки. Първият McDonald's носи символична тежест за въвеждането на западния модел в Русия.

Новината, че американските ресторанти окончателно се изнасят идва малко, след като стана ясно, че Renault продава бизнеса си в страната. Френската фирма заяви, че нейният дял от 68% в автомобилния производител "АвтоВАЗ", както и заводът в Москва - "Автофрамос", отиват в ръцете на властите в руската столица.

От фабрика на Renault - сега за "Москвич" - завръщане в миналото за Русия след инвазията


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Христо Иванов: Трябва да търсим възможните съгласия преди нова вакханалия на разделение

"Ние сме на кръстопът между повече разделение и овладяване на парадоксите"

Два самолета с отзовани руснаци отлетяха от София

Очаква се броят на пътниците да е около 170

И Украйна, и Русия твърдят, че контролират Лисичанск

Британското разузнаване подкрепя позицията на Киев