Снимка: © Unsplash

Кметът на Пловдив Здравко Димитров последва примера на Столична община и община Стара Загора, като отмени зарята в новогодишната нощ.

По този начин градът ще подкрепи инициативата на фондация „Четири лапи“, към която се присъединиха няколко общини. Тя цели намаляване на празничната пиротехника заради стреса, причиняван на животните.

Здравко Димитров апелира гражданите да не използват или поне да ограничат употребата на пиротехника и фойерверки в честванията на Нова година.

„Традиционно Общината е подготвила интересна празнична програма за хората, които искат да посрещнат Нова година на открито. На голямата сцена на пл. „Стефан Стамболов“ от 22:00 часа започват честванията за посрещането на 2022 година“, обявиха от общината.

Община Чирпан също се отказа от новогодишните фойерверки, а средствата за тях ще се пренасочат за обновяване на площадка за кучета в градския парк.

Стара Загора ще дари спестените пари за благотворителна кауза - помощ за Диана Митева, която пострада при тежката автомобилна катастрофа в началото на октомври. Велико Търново също се отказа от фойерверките за Нова година.

Кметът на Благоевград Илко Стоянов реши да не се отказва от зарята, но ще направи дарение в размер на бюджета за фойерверки.

Междувременно Столична община обяви, че е подготвила светлинно шоу за Нова година, което ще започне в 19 ч. на 31 декември. В рамките на 15 минути фасадата на Българската народна банка ще оживее в цветове и светлини на фона на български песни. Продуцент на спектакъла е Добрин Векилов – Дони, а изпълнител на лазерновизуалното шоу – "Дани Лазер шоу".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Съвременно изкуство и световна музика предлага фестивалът "Ritual Gatherings" на плаж Камчия

Това е ежегоден културен фестивал, съчетаващ музика, съвременно изкуство, традиционни ритуали и екологични практики.

Мона Лиза в хола ви? Защо само Мона Лиза?

Tелевизорите The Frame - картини от една изложба

МО отрича да е предоставяло български Су-25 за Украйна

"Това е хибридна информация", твърдят от министерството

Русия призова България да изтегли кораба "Царевна" от Мариупол

Въпреки условията за безопасно излизане, все още не са предприети мерки за изтеглянето на чуждестранните кораби, казват руските власти.

Аватарите на ABBA върнаха времето с 40 години назад с феноменален концерт в Лондон

"Този концерт трябва да се види, за да повярвате, че е истина"

Бившият директор на Лувъра е обвинен в незаконна търговия на антики

Разследващите се опитват да установят дали Мартинез е участвал в измама с артефакти

Москва поиска от Запада да премахне санкциите и го обвини за продоволствената криза

Путин каза, че е "напъно нереалистично" Русия да бъде излорана от съвременния свят