СЕМ засече пропагандни внушения в "Политически некоректно" на Петър Волгин

Тримесечното наблюдение от СЕМ върху предаването "Политически некоректно" по БНР е стигнало до извода, че са налице "пропагандни внушения" по цяла серия от обществено значими казуси.

Това обаче няма да доведе до санкция за националното радио, нито до сваляне на журналиста от ефир.

Докладът на СЕМ само ще бъде изпратен до генералния директор Милен Митев, на когото медийният регулатор прехвърля цялата отговорност за бъдещето на предаването.

Мониторингът на "Политически некоректно" е правен в периода 5 ноември 2022 - 29 януари 2023 г., като обхваща общо 22 предавания в събота и неделя.

Форматът на предаването е такъв, че го разделя на две независими една от друга части - съботната е водена от Петър Волгин (включва негов собствен встъпителен коментар и коментарни рубрики на други журналисти), а неделната е водена от Силвия Великова (включва само коментарна рубрика на Иво Балев).

Наблюдението върху предаването е започнало след 11 писма със сигнали на слушатели по повод съдържанието, като изрично се посочва, че те са заради Петър Волгин и неговите възгледи.

Експертите на СЕМ са стигнали до следния извод:

"Наблюдението регистрира теми, по които натежава критичната позиция, която води до определени нагласи и убеждения в една посока. Това са въпросите с неприемането на еврото, задкулисието в политиката и моралът на политическите субекти в страната ни, казусът за контрол над главния прокурор и съдебната реформа, затварянето на въглищните централи, скандалът "Nexo", както и темата за свободата на словото в медиите. Еднопосочността в разгръщането на коментарите по тези теми създава усещане за пропагандни внушения. В същото време съществува вероятността и тези теми, подобно на горецитирани, да са развити в следващ период".

Проблемът с "ненавременността" на излагане на други гледни точки е повдигнат от Симона Велева (квотата на ПП в СЕМ), докато Пролет Велкова (квотата на ДБ в СЕМ) коментира, че се вижда "еднозначно нарушаване на принципа на плурализъм" по някои теми, включително военната помощ за Украйна.

"Не пледирам за спиране на предаване и сваляне на водещ - пледирам два основополагащи принципа в ЗРТ да се спазват, т.е. да има свободно изразяване, но принципът на плурализма да не страда от факта, че е налично свободно изразяване, което престъпва възможността да се дават различни гледни точки", казва Велкова в отговор на протест от страна на Галина Георгиева (квота ГЕРБ в СЕМ) срещу "изпращането на указания" до генералния директор.

Габриела Наплатанова (квотата на президента в СЕМ) реши да сложи знак на равенство между тона на Волгин и този на коментара в неделното издание на "Политически некоректно".

"Лично аз смятам, че някои тези на Петър Волгин са провокативни, но такива тези има и в коментарите в предаването на Силвия Великова, които прави г-н Балев. Смятам, че плурализмът на гледните точки трябва да се спазва принципно в журналистиката не само в този случай - но не виждам ролята на СЕМ като цензор. Трябва да не се пречи на правото на изнасяне на мнение, това е основно право в конституция. По-скоро съм привърженик този въпрос да бъде решаван от генералния директор на БНР", обяви Наплатанова.

Същата позиция беше застъпена и от другия член на СЕМ от президентската квота Соня Момчилова.

"Разчитаме, че той ще остане гарант за спазване на плурализма и равнопоставеното участие на различни политически представители във формата на "Политически некоректно". По никакъв начин няма да пострада правдивата информация в БНР и уникалният начин, по който тя се представя от двамата водещи на този формат", обяви председателят на СЕМ.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024