След като от 4 юни всички напълно имунизирани български граждани получиха възможност да преиздадат ваксинационните си сертификати в европейски формат и да ги изтеглят електронно, от събота заработи и системата за генериране на сертификат за преболедувалите Covid-19.

Още на първия ден обаче се появиха оплаквания от граждани, които не успяват да изтеглят документа от Националната здравно-информационна система. Сред докладваните проблеми са, че порталът не разпознава телефонните номера на някои от преболедувалите, които те са дали в РЗИ по време на карантината си и които са част от изискванията за достъп до сертификатите онлайн.

Според в. „Сега“ – граждани са се оплакали, че ако пациентът си е извадил нова лична карта след регистрацията си в РЗИ, системата иска номера на стария му документ. 

Към момента от „Информационно обслужване“, които разработиха системата, не са коментирали казуса и не са обявявали проблеми с достъпа до формулярите.

От събота всички преболедували коронавирусна инфекция, които фигурират като потвърдени случаи с положителен PCR резултат в Националния регистър за борба с Covid-19, имат възможност да изтеглят цифров вариант на европейския зелен сертификат от www.his.bg. Той се намира в секция „Аз и моето семейство“ и за него не е необходим квалифициран електронен подпис.

Сертификатът е валиден от 15-ия до 180-ия ден след датата на първия положителен PCR тест за Covid-19. В момента, по изискване на ЕК и според действащия регламент, наличието на положителен антигенен тест не е основание за издаване на европейски зелен сертификат.

Гражданите, преболедували коронавируса, които искат да си изтеглят документа, трябва да въведат ЕГН, номер на лична карта и специален SMS код. Той се изпраща на всеки, който е предоставил номер на мобилен телефон на оторизираните власти при въвеждане на данните му в Covid-регистъра, съобщават от „Информационно обслужване“. Именно оттам обаче произтичат голяма част от проблемите при генерирането на сертификата.

До момента са налични сертификатите за ваксинация и за преболедували Covid-19. Документите за негативен тест за наличието на вирус ще са достъпни за гражданите през втората половина на юни.

Общото споразумение между държавите членки на ЕС за взаимно признаване на сертификатите при пътувания влиза в сила от 1 юли 2021 г.


Как да преиздадем ваксинационния си сертификат и да го изтеглим електронноАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Евростат: България е втора по бедност в ЕС след Румъния

Над 1/3 от населението на страната е изложено на бедност и материални лишения

Меркел посети Ердоган за последно - разбраха се за бежанците и за преговори с талибаните

Германският канцлер беше на визита в имение в Истанбул

Елтън Джон оглави британските чартове за първи път от 16 г. със съдействието на Дуа Липа

Първата му поява на върха беше през 1976, а последната - през 2005 г.

Най-скъпоплатените баскетболисти и бизнес начинанията им

ЛеБрон Джеймс води класацията на Forbes за осма поредна година

Йорданка Фандъкова и съпругът ѝ са заразени с Covid-19

И двамата са ваксинирани, нямат симптоми

Мая Манолова открива кампанията с нова прическа: "На мутрите да им е ясно, че не съм блондинка"

"Те се готвят за реванш, ние се готвим да им се противопоставим, така че това е знак“

Служител на Netflix разгласи "чувствителни" данни в знак на протест срещу Дейв Шапел и беше уволнен

Изнесена е информация за гледаемостта на The Closer, но и за сериали като Squid Game

Ново замърсяване на водата и остра миризма на нефт край кораба Vera Su

Стойността на азот-амониев превишава 3 пъти измерваните досега стойности