След като от 4 юни всички напълно имунизирани български граждани получиха възможност да преиздадат ваксинационните си сертификати в европейски формат и да ги изтеглят електронно, от събота заработи и системата за генериране на сертификат за преболедувалите Covid-19.

Още на първия ден обаче се появиха оплаквания от граждани, които не успяват да изтеглят документа от Националната здравно-информационна система. Сред докладваните проблеми са, че порталът не разпознава телефонните номера на някои от преболедувалите, които те са дали в РЗИ по време на карантината си и които са част от изискванията за достъп до сертификатите онлайн.

Според в. „Сега“ – граждани са се оплакали, че ако пациентът си е извадил нова лична карта след регистрацията си в РЗИ, системата иска номера на стария му документ. 

Към момента от „Информационно обслужване“, които разработиха системата, не са коментирали казуса и не са обявявали проблеми с достъпа до формулярите.

От събота всички преболедували коронавирусна инфекция, които фигурират като потвърдени случаи с положителен PCR резултат в Националния регистър за борба с Covid-19, имат възможност да изтеглят цифров вариант на европейския зелен сертификат от www.his.bg. Той се намира в секция „Аз и моето семейство“ и за него не е необходим квалифициран електронен подпис.

Сертификатът е валиден от 15-ия до 180-ия ден след датата на първия положителен PCR тест за Covid-19. В момента, по изискване на ЕК и според действащия регламент, наличието на положителен антигенен тест не е основание за издаване на европейски зелен сертификат.

Гражданите, преболедували коронавируса, които искат да си изтеглят документа, трябва да въведат ЕГН, номер на лична карта и специален SMS код. Той се изпраща на всеки, който е предоставил номер на мобилен телефон на оторизираните власти при въвеждане на данните му в Covid-регистъра, съобщават от „Информационно обслужване“. Именно оттам обаче произтичат голяма част от проблемите при генерирането на сертификата.

До момента са налични сертификатите за ваксинация и за преболедували Covid-19. Документите за негативен тест за наличието на вирус ще са достъпни за гражданите през втората половина на юни.

Общото споразумение между държавите членки на ЕС за взаимно признаване на сертификатите при пътувания влиза в сила от 1 юли 2021 г.


Как да преиздадем ваксинационния си сертификат и да го изтеглим електронноАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Хотелите пак ще могат да настаняват бежанци от Украйна, но срещу 15 лв./ден

Кабинетът няма да ползва само ведомствени бази, а и семейни хотели и къщите за гости

Кирил Петков поиска Радев да свика КСНС за Северна Македония

Петков иска МВнР да внесе доклад за състоянието на преговорите със Скопие

Бойците от "Азовстал" прекратяват съпротивата след 86 дни война

Майките и жените на войниците молят Ердоган за помощ в спасението им

Авария в завода "Неохим" доведе до временно изпускане на азотни окиси

РИОСВ-Хасково: Отчетените стойности са под пределните норми

Беларус обвини съоснователя на NEXTA, че ръководи "терористична" организация

Страната въведе смъртно наказание за опити за извършване на "терористични актове" преди дни

Италия внася повече руски петрол въпреки планa за ембарго на ЕС

Само за този месец Русия е изнесла около 450 хил. барела на ден за Италия

Металните врати на НС изненадаха и Никола Минчев

"Аз също видях тези врати в момента, в който и всички вие"

Герхард Шрьодер най-накрая подаде оставка от "Роснефт"

Заедно с него напуска и бившият агент на ЩАЗИ Матиас Варниг

Москва спира доставките на газ за Финландия в събота

Финландският газов оператор каза, че е подготвен за ситуацията