И сертификатите за преболедували Covid вече са достъпни, но се появиха проблеми още на първия ден

След като от 4 юни всички напълно имунизирани български граждани получиха възможност да преиздадат ваксинационните си сертификати в европейски формат и да ги изтеглят електронно, от събота заработи и системата за генериране на сертификат за преболедувалите Covid-19.

Още на първия ден обаче се появиха оплаквания от граждани, които не успяват да изтеглят документа от Националната здравно-информационна система. Сред докладваните проблеми са, че порталът не разпознава телефонните номера на някои от преболедувалите, които те са дали в РЗИ по време на карантината си и които са част от изискванията за достъп до сертификатите онлайн.

Според в. „Сега“ – граждани са се оплакали, че ако пациентът си е извадил нова лична карта след регистрацията си в РЗИ, системата иска номера на стария му документ.

Към момента от „Информационно обслужване“, които разработиха системата, не са коментирали казуса и не са обявявали проблеми с достъпа до формулярите.

От събота всички преболедували коронавирусна инфекция, които фигурират като потвърдени случаи с положителен PCR резултат в Националния регистър за борба с Covid-19, имат възможност да изтеглят цифров вариант на европейския зелен сертификат от www.his.bg. Той се намира в секция „Аз и моето семейство“ и за него не е необходим квалифициран електронен подпис.

Сертификатът е валиден от 15-ия до 180-ия ден след датата на първия положителен PCR тест за Covid-19. В момента, по изискване на ЕК и според действащия регламент, наличието на положителен антигенен тест не е основание за издаване на европейски зелен сертификат.

Гражданите, преболедували коронавируса, които искат да си изтеглят документа, трябва да въведат ЕГН, номер на лична карта и специален SMS код. Той се изпраща на всеки, който е предоставил номер на мобилен телефон на оторизираните власти при въвеждане на данните му в Covid-регистъра, съобщават от „Информационно обслужване“. Именно оттам обаче произтичат голяма част от проблемите при генерирането на сертификата.

До момента са налични сертификатите за ваксинация и за преболедували Covid-19. Документите за негативен тест за наличието на вирус ще са достъпни за гражданите през втората половина на юни.

Общото споразумение между държавите членки на ЕС за взаимно признаване на сертификатите при пътувания влиза в сила от 1 юли 2021 г.


Как да преиздадем ваксинационния си сертификат и да го изтеглим електронно



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Корнелия Нинова за номинацията на Елена Йончева: Рано или късно зависимостите лъсват

ДПС в Благоевград номинира Елена Йончева за евродепутат

12:12 - 23.04.2024
Европейски дневници

ЕС иска да спре нова функция в TikTok, която плаща на потребители да гледат видеа

EK започна процедура срещу TikTok

11:35 - 23.04.2024
Важно днес

Ученички от НПМГ ще защитават проекта си в световен конкурс на НАСА

Идеята им за дрон, който предвижда пожари, ще ги отведе в космическия център на НАСА

10:49 - 23.04.2024