И Слави Трифонов обяви ПП и ДБ за "естествени съюзници"

Председателят на ИТН Слави Трифонов обяви готовност да сътрудничи на "Продължаваме промяната" и "Демократична България" при евентуално съставяне на нов кабинет. Същото направи по-рано днес и лидера на "ГЕРБ" Бойко Борисов.

В същото време, той даде сигнал за дистанция от лидерите на двете формации Кирил Петков и Христо Иванов, като няколко пъти напомни за провалените разговори около опита на ИТН да направи две собствени правителства в 46 Народно събрание и определи случилото се като "толкова мръсна работа".

"Естествените съюзници по смисъла на идеите, плановете, намеренията, програмите, са "Продължаваме промяната" и "Демократична България". Трябва да се реализира правителство, ако мандатът стигне до някоя от тези три партии. Всичко останало е плод на емоции, минало или хора, които не могат да пренебрегнат егото си. Аз не съм такъв човек. Ние ще направим всичко възможно да има правителство, за да може българският народ да бъде спокоен, доволен и уверен. Ако зависи от нас, аз и моите колеги ще направим всичко възможно да направим правителство. Всичко възможно означава, че съм смирен. Не ми е лесно. Защото виждам много недостатъци, много проблеми и неща, които не са така. Но има по-важни неща", каза Трифонов по време на пряко предаване по ТВ 7/8, в което зрителите можеха да поставят въпроси на него, Ива Митева и Любомир Каримански.

Част от питанията към Трифонов съдържаха директна критика за това, че избягва да отговаря на въпроси и използва Facebook за еднопосочна комуникация с избирателите си.

Българин от Англия, който каза, че е гласувал за ИТН, попита Слави "Къде се скрихте?" и определи като "тотално неподготвени" подбраните кандидати за министри на партията. Подобни въпроси имаше и от страна на студент от Пловдив, който сравни мълчанието на Трифонов с поведението на Бойко Борисов, който "управляваше от джипката" и с Ахмед Доган, който ръководи ДПС, без да излиза от Сараите.

Трифонов се опита да оправдае случилото се с проектокабинетите на Николай Василев и Пламен Николов с контравъпроси: "Като отидете да си купите кола, нали не се интересувате кой е отговорен за спирачките? Искате ли CV-то на пилота, преди да се качите на самолет?".

"Когато избирате партия, се доверявате за решенията, които взима. Вие смятате, че сте се доверили на мен? Защо не ми се доверявате? Или ми се доверявате донякъде, а когато дойде Петър Илиев, не се доверявате? Вие не знаете какво щяха да направят (кандидат-министрите). Защо предполагате лошо? Бъдете оптимисти, нали затова се доверявате на мен", каза Трифонов в отговор на първия зрител

Той обяви, че не иска да бъде сравняван с Борисов и Доган, а липсата на пряк контакт с избирателите е резултат от това, че "не се чувствам подготвен за един куп неща, които касаят политиката и политическата отговорност".

"Моята отговорност трябва да е да намеря подходящ екип. Правил съм много кастинги, интервюирал съм хиляди хора в света. Забелязал съм, че човек трябва да носи отговорност за конкретна работа, от която разбира. За много от нещата, които касаят политическата отговорност, аз не разбирам. Мога да поема отговорността като цяло, а поотделно да отговарят специалистите", каза още той.

Трифонов повтори тезата си, че медиите "не могат да бъдат посредници между мен и вас", поради което отказва да дава интервюта.

На въпроса дали се чувства лично отговорен за влошаването на Covid-кризата, след като собствената му телевизия и съпартийците му налагаха съмнения в съществуването на заплаха и критикуваха мерките за безопасност, той се оправда с промяната в обстоятелствата в началото на пандемията и по-късните й фази.

"Обстоятелствата преди 2 години бяха различни, Имаше един заразен, двама в София и не можеше да излезем от София. Стори ми се логично моята реакция да бъде такава, сега ситуацията е различна. Обстоятелствата са други. Опитвам се да открия чувство за вина в себе си, но от мен нищо не е зависило. Друг накара полицаите да затворят София, аз не съм имал властта. Може да сте мислили, че имам влияние, но не съм имал властта. Кой ви кара да ме слушате? Не съм казал да правите нещо, което не е законно, морално или опасно за здравето", каза още той.

Трифонов обяви, че е ваксиниран, но не смята за възможно да се въведат ограничения само за неимунизираните граждани по модела, който Австрия започва да прилага.

"Можеш само да дадеш пример. Направил съм моя избор, това е избор на всеки човек поотделно", каза той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Денков: Не сме обсъждали да приемем повече мигранти, за да влезем в Шенген. Това ще е неприемливо

България няма да се съгласи да приеме повече мигранти в замяна на вдигане на ветото за Шенген

18:15 - 10.12.2023
Важно днес

Уволненият директор на "Пирогов" сам обмислял да се оттегли от поста

Димитров оправда финансовата загуба на "Пирогов", твърди, че я е наследил

18:02 - 10.12.2023
Важно днес

Децата на хвърлената в ирански затвор Наргес Мохамади приеха Нобела за мир от нейно име

В реч, нелегално изнесена от затвора, Мохамади осъжда "тираничното" иранско правителство.

17:10 - 10.12.2023
Важно днес

Пеевски нападна Радев след негов коментар за ниското доверие в парламента

Пеевски отправи нови обвинения и съвети - този път към президента

15:51 - 10.12.2023
Политика

Египет гласува на президентски избори с вече ясен победител

Президентът Абдел Фатах ел-Сиси се очаква да получи трети мандат

15:35 - 10.12.2023
галерия

От кралски особи до бизнесмени: Кои са най-богатите фамилии за 2023 г.?

Кралски династии и наследници на големи бизнеси са сред най-богатите в списъка за 2023 г.

13:50 - 10.12.2023
Важно днес

В ГЕРБ заговориха за кабинет с премиер Борисов и Пеевски като вицепремиер. Тома Биков отрече

Тома Биков отрича в ГЕРБ да е обсъждана идеята за кабинет начело с Бойко Борисов

12:02 - 10.12.2023
Важно днес

Дизайнът на "златната арка" в София бил сменен заради липса на пари. Авторите признаха "несъвършенството" му

Един от авторите на "златната арка" признава, че не знае откъде се е появило червеното килимче

10:53 - 10.12.2023