В САЩ казват, че всичко ново и интересно започва от Калифорния. Навсякъде усещаш красотата на демокрацията, виждаш усмивките и приветливостта на хората, получаваш внимание и помощ, както никъде другаде на света.

Проводник на иновациите, на благородството и радостта от успеха - не само за своя щат, за своята страна, но и за света.

У нас всичко е в много по-малки мащаби и проводниците са полупроводници. Но от време на време се явява демокрацията. И тя често идва с морския вятър.

Някой разбра ли, че преди един месец окончателно затвори руското консулство във Варна? "Атака", "Воля", "Възраждане" засега осиротяха.

Направи го държавата, но граждани на Варна го поискаха.

В страната имаше бунтове. Бунтове срещу феодализма по мутренски. Темата беше градска, не национална или европейска, като тази на Ян Палах, но дързостта на Пламен Горанов пламна пред Общината във Варна. Не другаде, а пред Общината. Смяната на феодалната власт отново извади спомена за Горанов.

Във Варна "Отворено Общество" не е атакувано и обругавано никога. Вече 32 години всяка година Фестивалният комплекс е пълен, когато се раздават наградите (раздават се от граждани, не от държава или община) за успели варненци в образованието, науката, здравеопазването, културата, бизнеса.

6 години трябваха, за да се стигне до проектиране на първото в България модерно училище по световен модел. За това време в Грац, Австрия, построиха университет за 280 млн. евро. Говориха, решиха, проектираха, строиха. Все пак във Варна с лични, не общински и не държавни пари, се направи концепция и дано скоро да започне и това изстрадано проектиране.

Някога създателят на Сингапур Ли Куан Ю е отделил в продължение на два мандата по 1/3 от бюджета на страната за образование.

В Румъния две жени за 6 години събраха пари за детска болница. От хората. Защото отнякъде се появила демокрация с характер. Образование и гражданско общество - това е кодът.

И тези дни пак задуха морският вятър на демокрацията там, където го бяха отписали. А иновациите и красотата идват с образованието и културата, които все пречат на мутренския новобогаташки феодализъм с различни имена.

Всеки ден работа и да не ти пука, че не си любим град на този или онзи. Имаш летище, за да си във връзка със столицата, нищо че влакът и шосета са застинали в 1976 година. Но се налага да си проводник, ако не на иновации и красота като Калифорния, поне на демокрация в България.

Един губернатор на Калифорния стана президент и си тръгна от Белия дом след два изключителни президентски мандата с думите: “Дойдохме да променим страната, а променихме света”. Името му е Роналд Рейгън.

И това не са обещания. Казва думите, след като вече е бил губернатор и президент. Свършена работа!

Основите за развитие на икономиката, положени от Рейгън в Калифорния, правят щата 5-ата икономика на света. Дори да не става дума за Лос Анжелис и Холивуд, Сан Франциско и Силициевата долина.

Достатъчно е да минеш през Монтерей и Буба - ловеца на скариди, стриди, октоподи, който за вярна служба купил на помощника си Форест Гъмп акции от една плодова компания, оказала се Apple. Или да пиеш едно пино ноар във винарната на Франсис Форд Копола в Сонома долина. Или да видиш витрината от Оскари, Златни глобуси, лъвове и палми, или любимия на приятеля ми Захари (бел. р. Карабашлиев) Тори пайнс (там се мотаят едни 5 нобелови награди за 25 години в института Скрипс), или Мишън Бей в най-любимия град на американците Сан Диего.

Навсякъде усещаш красотата на демокрацията, виждаш усмивките и приветливостта на хората, получаваш внимание и помощ, както никъде другаде на света.

Калифорния има и един губернатор - Гавин Нюсъм - в прекрасна възраст за президент и най-вече с капацитет за това, когото ти е приятно не само да слушаш, а и да се надяваш, че скоро ще отиде на Източния бряг от столицата на Калифорния към столицата на САЩ. Съпругата му ще смени симпатичния фризьорски салон в покрайнините на Сан Франциско, където в малкия екип работи и една приятна българка, с такъв във Вашингтон.

Тези двама съпрузи скоро бяха на гости на Си Дзин Пин в Китай за седмица. И сега май ще им върнат гостито в Сан Франциско.
Така живее Калифорния.

И ние от Източна Европа е добре да не забравяме, че демокрацията при нас се върна от Калифорния.

15:41 17-01-2024

New timelinessss

ffff


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024
Важно днес

Хиляди излязоха на улиците в Мадрид в подкрепа на премиера Педро Санчес

Санчес ще обяви дали ще остане на премиерския пост в понеделник

09:20 - 28.04.2024
Важно днес

Отбелязваме Цветница - празника с най-много именници у нас

Имен ден празнуват над 364 хил. души у нас

09:03 - 28.04.2024
Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024