И Великобритания санкционира Пеевски и Божков за корупция Снимка: © Getty Images

Британското правителство наложи санкции на доскорошния депутат от ДПС Делян Пеевски, Илко Желязков (бивш зам.-шеф на Бюрото за контрол на СРС) и хазартния бос Васил Божков - тримата души, които САЩ обвини в корупция още през 2021 г. и включи в списъка "Магнитски".

"Бивш член на парламента, бивш чиновник от службите за сигурност и най-богатият човек в България бяха санкционирани от Великобритания и САЩ за злоупотреба с власт чрез пренасочване на държавни средства в своя полза. От днес, 10 февруари, тримата български граждани получиха забрана за влизане на територията на Великобритания, а активите им са замразени по силата на санкционния режим срещу глобалната корупция", се казва в съобщението на външния министър Джеймс Клевърли.

Пеевски е описан като бивш член на Народното събрание и медиен магнат, който е въвлечен в "опити да упражнява контрол върху ключови институции и сектори в българското общество чрез подкупи и употреба на медийната си империя".

Желязков е обвинен за това, че е използвал позицията си като бивш член на службите и бивш член на борда на БЕХ за "пренасочване на доходоносна държавна поръчка в своя полза".

Васил Божков е санкциониран за това, че "многократно е използвал подкупи, за да защитава бизнес интересите си".

Пеевски, Божков и Желязков са трима от общо 35 лица и дружества, които са поставени под санкционен режим от Лондон заради корупция.

Новината идва в момента, в който Вашингтон наложи санкции срещу Владислав Горанов, Румен Овчаров, Николай Малинов и двама бивши директори на АЕЦ "Козлодуй" - отново заради корупция.

"Магнитски" списък, Владислав Горанов, Румен Овчаров, Николай Малинов Владислав Горанов в новия списък "Магнитски", Овчаров също вътре


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Корнелия Нинова за номинацията на Елена Йончева: Рано или късно зависимостите лъсват

ДПС в Благоевград номинира Елена Йончева за евродепутат

12:12 - 23.04.2024
Европейски дневници

ЕС иска да спре нова функция в TikTok, която плаща на потребители да гледат видеа

EK започна процедура срещу TikTok

11:35 - 23.04.2024
Важно днес

Ученички от НПМГ ще защитават проекта си в световен конкурс на НАСА

Идеята им за дрон, който предвижда пожари, ще ги отведе в космическия център на НАСА

10:49 - 23.04.2024