Владислав Горанов в новия списък "Магнитски", Овчаров също вътре

Бившият министър на финансите от ГЕРБ Владислав Горанов и бившият министър на енергетиката Румен Овчаров (БСП) са вкарани в новия списък на санкционирани лица по закона "Магнитски" в САЩ.

В списъка попадат още бившите депутати от БСП Иван Генов и Николай Малинов, както и бившият директор на АЕЦ "Козлодуй" Александър Николов. Генов също е бивш директор на "Козлодуй".

Основанието за санкциите според Министерството на финансите на САЩ: "широкото им въвличане в корупция в България".

Под санкции са поставени четири дружества, контролирани от Малинов, както и една компания на Горанов - преди година той създаде консултантска фирма, след като беше принуден да напусне политиката.

Конкретните обвинения срещу Владислав Горанов са за "законодателни манипулации".

Финансовото министерство на САЩ посочва, че той има връзки със санкционирания от OFAC олигарх и бивш български депутат Делян Пеевски.

"Горанов е използвал своята позиция като министър на финансите, за да улеснява подкупването на български чиновници и да лиши българското правителство от данъчни приходи в полза на български олигарси", се казва в съобщението на американските власти.

В описанието на провиненията му се посочва, че Горанов е "участвал в корупционна схема, довела до това, че десетки милиони евро са платени на български държавни служители в замяна на законодателство в полза на заинтересовани страни, свързани с хазартната индустрия" - препратка към обвиненията на Васил Божков (също санкциониран по "Магнитски") срещу Горанов и ГЕРБ.

През март 2022 г. Горанов беше задържан за денонощие по разследване на МВР за корупция заедно с Бойко Борисов и Севделина Арнаудова - арестите обаче бяха обявени за незаконни от съда, след като и прокуратурата ги оспори.

През 2018 г. обвинението формално започна проверка срещу Владислав Горанов, след като стана ясно, че той живее в луксозен апартамент, предоставен безплатно от бизнесмена Иван Сариев. Още през 2019 г. обаче преписката е приключила с извод, че няма корупционно престъпление, а за това се разбра чак две години по-късно - когато Горанов вече не беше финансов министър.

През лятото на 2020 г. Горанов беше отстранен от кабиента "Борисов 3", като тогава самият лидер на ГЕРБ намекна, че го прави заради съмненията за връзки между министъра и Делян Пеевски. Горанов обаче продължи да сътрудничи на ГЕРБ по финансовите теми.

"Когато имаш Меси, не търсиш Ди Мария", обясняваше Горанов пред bTV през декември 2022 г., защитавайки евентуална нова номинация от ГЕРБ за Бойко Борисов за премиер (до такава не се стигна).

Румен Овчаров, Иван Генов и Александър Николов са санкционирани за "корупция, свързана с енергийни договори".

"Овчаров многократно се е замесвал в корупционни енергийни договори с руски енергийни компании, като е получавал подкупи и други облаги в замяна на договори с фиксирани цени за руски газ и ядрено гориво, както и за подкрепа на поръчки в АЕЦ "Козлодуй", се казва в съобщението.

Министерството на финансите на САЩ твърди, че Румен Овчаров е получил "над 5 милиона евро в офшорни банкови сметки, откакто е служил като министър на енергетиката" (2005-2008).

Според разследването на американците - договорите за руско ядрено гориво, по които са преговаряли подставени лица на Овчаров, са увеличили разходите на АЕЦ "Козлодуй" с до 50 млн. евро.

Румен Овчаров е член на Националния съвет на БСП и е сред доверените хора на председателя на партията Корнелия Нинова - която през 2005-2007 беше негов зам.-министър.

Николов и Генов също са директно обвинени в корупция - за това, че са се съгласили да получат 5 милиона лева подкупи от чуждестранни мениджъри в сферата на ядрената енергетика в замяна на гаранции за договори с "Козлодуй".

"Дори след напускането на поста изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй", Иван Генов е поискал 3 млн. лв. подкупи от български мениджъри, за да улесни преразглеждането на поръчки на АЕЦ в полза на техните компании", се казва в съобщението.

Николай Малинов е обвинен в подкуп на български съдия, с цел да получи разрешение да пътува в Русия въпреки мярката си за неотклонение по разследването срещу него за руски шпионаж.

В съобщението не се споменава името на съдията, но още през 2020 г. САЩ забраниха на Андон Миталов от тогавашния Специализиран съд да стъпва на американска територия именно по обвинение в корупция. Миталов беше съдията, който разреши на Малинов да пътува до Русия.

Делото за шпионаж срещу Малинов още не е приключило на първа инстанция.

Очаквайте подробности


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

БСП се закани да внесе вот на недоверие срещу служебния кабинет заедно с "Възраждане"

Корнелия Нинова поиска президентът Румен Радев да смени служебния премиер

11:18 - 17.04.2024
Важно днес

Управителят на НЗОК оттегли оставката си, точно преди НС да я гласува

Оттеглянето на оставка на Станимир Михайлов предизвика суматоха в пленарната зала

11:02 - 17.04.2024
Важно днес

Пеевски призова президента да подпише указа за смяната на външния министър

Той обяви, че решенията за състава на кабинета се вземат от служебния премиер

10:55 - 17.04.2024
Спорт

За талисманите, футбола и сбъдването на 11 детски мечти

След по-малко от два месеца целият свят отново ще бъде завладян от магията на футболa. На 14 юни започва Европейското първенство, което тази година ще се проведе в Германия, а това гарантирана, че лятото отново ще бъде изпълнено с всякакви горещи емоции и

10:34 - 17.04.2024
Важно днес

Транспортна стачка в Гърция спря железопътните и морски превози

Протестиращите настояват за по-високи заплати, за да се справят с нарастващите разходи за живот.

10:24 - 17.04.2024
Спорт

Виктория, която мразеше бягането, но се оказа много добра в него

Физическа почивка чрез работа, психическа почивка чрез спорт

08:16 - 17.04.2024