Владислав Горанов в новия списък "Магнитски", Овчаров също вътре

Бившият министър на финансите от ГЕРБ Владислав Горанов и бившият министър на енергетиката Румен Овчаров (БСП) са вкарани в новия списък на санкционирани лица по закона "Магнитски" в САЩ.

В списъка попадат още бившите депутати от БСП Иван Генов и Николай Малинов, както и бившият директор на АЕЦ "Козлодуй" Александър Николов. Генов също е бивш директор на "Козлодуй".

Основанието за санкциите според Министерството на финансите на САЩ: "широкото им въвличане в корупция в България".

Под санкции са поставени четири дружества, контролирани от Малинов, както и една компания на Горанов - преди година той създаде консултантска фирма, след като беше принуден да напусне политиката.

Конкретните обвинения срещу Владислав Горанов са за "законодателни манипулации".

Финансовото министерство на САЩ посочва, че той има връзки със санкционирания от OFAC олигарх и бивш български депутат Делян Пеевски.

"Горанов е използвал своята позиция като министър на финансите, за да улеснява подкупването на български чиновници и да лиши българското правителство от данъчни приходи в полза на български олигарси", се казва в съобщението на американските власти.

В описанието на провиненията му се посочва, че Горанов е "участвал в корупционна схема, довела до това, че десетки милиони евро са платени на български държавни служители в замяна на законодателство в полза на заинтересовани страни, свързани с хазартната индустрия" - препратка към обвиненията на Васил Божков (също санкциониран по "Магнитски") срещу Горанов и ГЕРБ.

През март 2022 г. Горанов беше задържан за денонощие по разследване на МВР за корупция заедно с Бойко Борисов и Севделина Арнаудова - арестите обаче бяха обявени за незаконни от съда, след като и прокуратурата ги оспори.

През 2018 г. обвинението формално започна проверка срещу Владислав Горанов, след като стана ясно, че той живее в луксозен апартамент, предоставен безплатно от бизнесмена Иван Сариев. Още през 2019 г. обаче преписката е приключила с извод, че няма корупционно престъпление, а за това се разбра чак две години по-късно - когато Горанов вече не беше финансов министър.

През лятото на 2020 г. Горанов беше отстранен от кабиента "Борисов 3", като тогава самият лидер на ГЕРБ намекна, че го прави заради съмненията за връзки между министъра и Делян Пеевски. Горанов обаче продължи да сътрудничи на ГЕРБ по финансовите теми.

"Когато имаш Меси, не търсиш Ди Мария", обясняваше Горанов пред bTV през декември 2022 г., защитавайки евентуална нова номинация от ГЕРБ за Бойко Борисов за премиер (до такава не се стигна).

Румен Овчаров, Иван Генов и Александър Николов са санкционирани за "корупция, свързана с енергийни договори".

"Овчаров многократно се е замесвал в корупционни енергийни договори с руски енергийни компании, като е получавал подкупи и други облаги в замяна на договори с фиксирани цени за руски газ и ядрено гориво, както и за подкрепа на поръчки в АЕЦ "Козлодуй", се казва в съобщението.

Министерството на финансите на САЩ твърди, че Румен Овчаров е получил "над 5 милиона евро в офшорни банкови сметки, откакто е служил като министър на енергетиката" (2005-2008).

Според разследването на американците - договорите за руско ядрено гориво, по които са преговаряли подставени лица на Овчаров, са увеличили разходите на АЕЦ "Козлодуй" с до 50 млн. евро.

Румен Овчаров е член на Националния съвет на БСП и е сред доверените хора на председателя на партията Корнелия Нинова - която през 2005-2007 беше негов зам.-министър.

Николов и Генов също са директно обвинени в корупция - за това, че са се съгласили да получат 5 милиона лева подкупи от чуждестранни мениджъри в сферата на ядрената енергетика в замяна на гаранции за договори с "Козлодуй".

"Дори след напускането на поста изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй", Иван Генов е поискал 3 млн. лв. подкупи от български мениджъри, за да улесни преразглеждането на поръчки на АЕЦ в полза на техните компании", се казва в съобщението.

Николай Малинов е обвинен в подкуп на български съдия, с цел да получи разрешение да пътува в Русия въпреки мярката си за неотклонение по разследването срещу него за руски шпионаж.

В съобщението не се споменава името на съдията, но още през 2020 г. САЩ забраниха на Андон Миталов от тогавашния Специализиран съд да стъпва на американска територия именно по обвинение в корупция. Миталов беше съдията, който разреши на Малинов да пътува до Русия.

Делото за шпионаж срещу Малинов още не е приключило на първа инстанция.

Очаквайте подробности


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Иван Костов: Румен Радев узурпира власт, държи се като президент на "Възраждане"

"Радев нанася тежък удар върху икономиката, в частност отбранителната ни индустрия. Така не се управлява страна"

16:05 - 27.03.2023

Протестиращи блокираха входа на "Лувъра" и разгневиха туристите в Париж

Протест срещу пенсионната реформа блокира влизането в Лувъра

15:32 - 27.03.2023

Папа Франциск - модна икона? AI-генератор "облече" Светия отец в пухено яке и кецове

Midjourney създава все по-реалистични - напълно фалшиви - изображения

14:53 - 27.03.2023

Училища в София, Варна и Бургас са евакуирани заради фалшиви заплахи за бомба

Извършителите не са се обадили по телефон, а са изпратили мейли

14:24 - 27.03.2023

Как TikTok проваля разширяването на най-големия завод за боеприпаси в Норвегия

"Развитието ни е под въпрос заради сървъри с клипове на котки"

09:56 - 27.03.2023

Елисавета Белобрадова: Това не е игра. Това е битката за парламентарната ни демокрация

Правителство с план за управление минимум до местните избори е основната цел

09:18 - 27.03.2023