Снимка: © bTV

Прокурорската проверка срещу Владислав Горанов за настаняването му в луксозен апартамент, предоставен безплатно от бизнесмена Иван Сариев, е приключила без извод за корупционно престъпление - при това още през юни 2019 г. 

В продължение на 2 години обаче Спецпрокуратурата не е обявила официално какъв е резултатът от работата й по случая, а информацията за прекратената преписка беше съобщена от фондацията "Антикорупционен фонд". 

В. "Сега" потвърждава разкритието на АКФ, като цитира говорителя на Специализираната прокуратура Христо Кръстев. 

Скандалът около жилището на Горанов избухна още през есента на 2018 г., след като стана ясно, че действащият финансов министър на ГЕРБ ползва апартамент в комплекса на братя Домусчиеви "Есте", без да плаща наем от 2012 г. Имотът се оказа собственост на бизнесмена Иван Сариев, когото Горанов представи като свой кръстник. При осветяването на случая се разбра още, че синът на Сариев е работил в Министерството на финансите. През ноември 2018 г. главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че ще възложи проверка по случая - а оттогава нямаше никаква публична информация за напредъка.

Според говорителя на Спецпрокуратурата проверката е приключила още на 13 юни 2019 г. с постановление за липса на извършено престъпление. От КПКОНПИ също са дали становище, че няма данни за корупционен акт. По това време в антикорупционната комисия течеше паралелен имотен скандал заради недекларираната надстройка на мезонета на директора Пламен Георгиев. През лятото на 2019 той подаде оставка от КПКОНПИ, а малко по-късно беше преназначен за консул във Валенсия. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети