И все пак: Кой е собственик на акциите на "Левски"? Снимка: © Getty Images

Мажоритарният пакет акции на ФК "Левски" се върна в касата на клуба няколко часа след като беше носителят им Сашо Диков беше върнат от входа на Министерски съвет с пратката от Обединените арабски емирства.

Въпросът кой е собственик на ценните книжа - след като Васил Божков е прехвърлил всички свои дялове на своя бизнес партньор Георги Попов още през февруари, а Попов ги джиросва на Бойко Борисов на 8 май - остана висящ.

Бившият председател на Народното събрание - юристът проф. Огнян Герджиков, каза пред в. "Труд", че акциите са притежание на Бойко Борисов и от него се изискват активни действия, ако иска да ги прехвърли на друг.

"Премиерът просто трябва на свой ред да ги джироса на когото намери за добре. Акциите трябва да са физически при него. Това значи да получи акциите с джиро. Това може да отнеме 1 минута и 5 секунди - по един подпис се слага", обясни той.

Отказът на Борисов да приеме акциите, според Герджиков, не го освобождава от собствеността върху тях, докато изрично не ги джироса на друг.

Джирото е едностранно волеизявление, по силата на което носителят на правото, инкорпорирано в ценната книга, се съгласява да бъде заменен от друго лице.

Единственият му реквизит е подписът на джиранта. Не е необходимо то да е датирано и да се посочва името на джиратаря. Джирото трябва да е безусловно.

Според Търговския закон: Прехвърлянето на поименните акции се извършва с джиро и трябва да бъде вписано в книгата на поименните акционери, за да има действие спрямо дружеството. В устава могат да бъдат предвидени и други условия за прехвърляне на поименни акции.

В 7-дневен срок от извършване на джирото приобретателят е длъжен да уведоми дружеството и да подаде заявление за вписване на прехвърлянето, съответно залога в книгата за акционерите.

В случая на "Левски" - документът е подписан с дата 8 май. Крайният срок за уведомяването и вписването на прехвърлянето изтича на 15 май. Според адвокат Ивайло Дерменджиев, след тази дата акциите би трябвало да се върнат обратно на Георги Попов.

Пред bTV изпълнителният директор на "Левски" Павел Колев каза, че вписване на промяната в книгата на акционерите все още не е факт. По думите му - от юридическа гледна точка Георги Попов остава формален собственик на "Левски".

Промяната на обстоятелствата в книгата на акционерите трябва да се направи от лицето (или лицата), представляващо дружеството. В случая - това е самият Павел Колев като представител на съвета на директорите. Докато Бойко Борисов (приобретател на акциите) не подаде заявление за вписване, това не би могло да се случи.


ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ: "ОТБОРЪТ НА ЕРДОГАН": МОЖЕ ЛИ ФУТБОЛЕН КЛУБ ДА БЪДЕ СОБСТВЕНОСТ НА ДЪРЖАВА?


Уставът на "Професионален футболен клуб Левски" АД посочва, че може да се издават поименни акции и привилегировани акции без право на глас (с право на гарантиран дивидент в размер на 10% от годишната разпределяема печалба).

Привилегировани акции могат да се прехвърлят на трети лица след предварително съгласие на УС на клуба.

Дружеството може да придобие собствени акции само при намаляване на капитала, при универсално правоприемство, безвъзмездно, при изключване на акционер, при принудително изпълнение на задължение на акционер към дружеството и при обратно изкупуване. Обратното изкупуване на акции може да стане с решение на Общото събрание на акционерите.

Общата номинална стойност на собствените акции не може да надхвърля 10% от капитала. Дружеството е длъжно да прехвърли в 3-годишен срок притежаваните собствени акции, които надхвърлят този размер.

Въпреки че ръководството на "Левски" държи на съхранение акциите на Попов (джиросани на Бойко Борисов), то няма право да се разпорежда с тях.

Нито един от замесените лица в казуса не е влязъл в контакт с Павел Колев, за да обясни как може да се разреши този проблем.

"Левски" като клуб не заслужава това, което му се случва. Но това не зависи от нас. Надявах се, че след разговорите, които съм провел със собствениците, те ще се разделят с акциите по начин, който да позволи на клуба да се бори за съществуването си. Акциите са тук, но това не ни помага по никакъв начин", казва Колев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Цветелина Цекова за силата да сътвориш смисъл от болката

Когато си тръгва от насилието, взима част от него със себе си и благодарение на таланта и вътрешната си сила, го превръща в оръжие срещу самото него.

09:59 - 16.04.2024
Важно днес

Хиляди хора в Грузия протестираха срещу спорния законопроект за "чуждите агенти"

"Не на руския закон" - скандираха хиляди протестиращи пред парламента. Много от тях развяваха знамена на ЕС и Грузия.

08:02 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев смени служебния министър на външните работи с Даниел Митов след закана от Борисов

Предложението е мястото му да заеме Даниел Митов

22:15 - 15.04.2024
Важно днес

Живко Коцев е призован в антикорупционната комисия за повдигане на обвинение

Бившият главен секретар на МВР е извикан в петък, но ще се яви в сряда

21:10 - 15.04.2024