IFC, част от Световната банка, придобива 10% от ПОК „Доверие“

IFC, член на Групата на Световната банка, става директен акционер в пенсионноосигурителна компания „Доверие” АД,с почти 10% участие в капитала на дружеството.

Мажоритарен собственик на ПОК "Доверие" е Vienna Insurance Group AG (VIG). "Доверие" е най-голямата компания за пенсионно управление в България. Пенсионниоосигурителната компания е на пазара за пенсионно осигуряване в България от 15 години и е с пазарен дял от 25%. Към средата на 2022 г., компанията управлява активи на стойност около 2,3 милиарда евро и има около 1,2 милиона клиенти.

Инвестицията на IFC ще бъде допълнена от консултантски услуги, коиото ще помогнат на "Доверие" да развие дългосрочна дигитална стратегия и възможности, се казва в прессъобщение на IFC.

Бързо променящата се среда в целия свят с навлизането на все повече дигитални решения във всички бизнеси, както и необходимостта от въвеждане на корпоративни и инвестиционни политики, осигуряващи опазване на околната среда и корпоративна социална отговорност, са части от управлението на ПОК „Доверие” АД, за които, в бъдеще, ще разчитаме на помощта на IFC, се казва в позиция на пенсионноосигурителна компания.

IFC е най-голямата глобална институция за развитие, фокусирана върху частния сектор в нововъзникващите пазари. Тя работи в повече от 100 страни. През фискалната 2022 г., IFC е насочила рекордните 32,8 милиарда долара към частни компании и финансови институции в тези страни. Целта на тези средства е подкрепа за частния сектор, борба с крайната бедност и стимулиране на общия растеж на фона на ефекта от глобалните наслагващи се кризи.

През последните години, много държави и инвеститори започнаха да обмислят засилена роля на капиталовото пенсионно осигуряване, за да стабилизират пенсионните системи и да намалят негативния ефект от влошената демографска картина, върху солидарните пенсионни фондове.

Демографската картина на България е особено тежка, страната е третата най-застаряваща държава в Европа, затова е важно 2-ри и 3-ти стълб от тристълбовата пенсионна система да се развиват устойчиво в бъдеще, за да осигурят по-високи пенсионни доходи на все по-застаряващото население на страната, казват от "Доверие".

България прие 3-стълбовата пенсионна система на Световната банка в началото на 2000 г., за да гарантира стабилността на пенсионния сектор.

Прогозата за структурата на население у нас е, че ако в момента зад доходите на един пенсионер стоят трима работещи, то до 2060 година те ще бъдат по-малко от двама.

Инвестицията на IFC в „Доверие“ е в съответствие със стратегията и целта Корпорацията да допринесе за подобряването на пенсионната система на пазарите в Централна и Източна Европа. Всички страни от този регион са членове на Световната банка и IFC.

Вярваме, че партньорството между тези две огромни организации - IFC и VIG, КНСБ и останалите акционери на ПОК „Доверие” АД, както и продължаващите усилия на мениджмънта за добро управление, ще доведат до още по-силно усещане за сигурност и удовлетвореност у всички над 1 200 000 осигурени в пенсионните фондове, управлявани от ПОК „Доверие” АД, се казва още в позицията на пенсионното дружество.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024