Комисията за Telus стана повод Йордан Цонев да закрие дебата в пленарната зала за главния прокурор Снимка: © Getty Images

Гласуването на проектите на "Демократична България" (ДБ) и на Министерския съвет за разследване на главния прокурор пропадна в четвъртък следобед заради игри с кворума и желанието на "Продължаваме промяната" и ДБ да са и в пленарната зала, и в комисията по електронно управление - едновременно.

Заседанието на парламента, което обикновено приключва в ранния следобед, беше удължено заради важните дебати по промените в НПК.

48-ото Народно събрание едва ли ще успее да ги приеме навреме, тъй като до края на съществуването му остава малко повече от една седмица. Реформата на прокуратурата е част от основните изисквания по Плана за възстановяване и устойчивост.

Около 18 ч. обаче обсъжданията по ключовата тема бяха прекъснати и отложени за следващия ден, след като Йордан Цонев (ДПС) поиска проверка на кворума през електронната система и се регистрираха само 76 души.

В залата присъстваха повече депутати - но ГЕРБ и ДПС решиха да дадат урок на ПП и "Демократична България", които явно бяха прехвърлили вниманието си на друго място - изслушването на представители на Telus (модераторите на Facebook за България) в Комисията по електронно управление. Темата е важна за техните избиратели, защото във Facebook се заглушават предимно либерални и антируски гласове.

За да може комисията да започне в планирания час (17 ч.) - пленарната зала трябваше да спре да работи.

По правилник не може депутатите да се събират в постоянни комисии, докато все още не е приключило обсъждането по основния дневен ред на парламента за деня, въпреки че често го правят. По-точно те са задължени да присъстват в пленарните заседания.

Около 17 ч. Калина Константинова (ПП, председател на Комисията по електронно управление) поиска 30-минутна почивка на пленарната зала, така че да даде ход на изслушването на Telus в зала "Изток". В заседанието участваха и чуждестранни представители на компанията от Канада , които отговаряха на английски език и това допълнително удължи времето за работа на к омисията.

Около 40 минути по-късно Йордан Цонев отново свика депутатите в пленарната зала за дебатите за прокурату рата и ги предупреди, че ако не се съберат по-бързо, ще направи проверка на кворума поради полупразните банки.

Комисията по казуса Telus, ръководена от Константинова, обаче още не беше закрита. От думите ѝ по време на изслушването стана ясно, че се е надявала ДБ да поиска още 15 минути почивка в залата, за да може въпросите към Telus да продължат. Но такава не бе дадена.

В крайна сметка нито изслушването даде резултат , нито промените за разследването на главния прокурор минаха на първо четене.

В пленарната зала Делян Добрев от ГЕРБ и Никола Димитров от "Възраждане" подканиха Йордан Цонев да "вземе мерки" и да не допуска едновременно заседание на комисията на Калина Константинова.

"Комисия по време на парламентарно заседание не е легитимна по нашия правилник. Ако продължава, решенията ѝ ще бъдат анулирани", обяви Цонев. Малко след това и поиска проверка на кворума, а депутатите от ГЕРБ и ДПС отказаха да се регистрират - с изключение на 3 души от двете партии.

Така и основният дебат по разследването на главния прокурор пропадна.

"Закривам днешното заседание, следващото е утре в 9 ч. Ще продължим", каза Цонев.

  • От 76 души в залата - 25 бяха от "Продължаваме промяната" (при 53 членове на групата) и 11 от ДБ (при 20 членове на групата).
  • От ГЕРБ се регистрираха само 2 от 67 депутати, от ДПС - 1 от 36.
  • БСП също се оказа с 12 от 24 присъстващи.

Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Пет отличия спечели А1 на PR Приз 2024

Екипът на „Корпоративни комуникации на А1 участва с шест кампании

15:11 - 23.05.2024
Важно днес

Русия удари Харков с 15 ракети C-300, най-малко 7 души са загинали

Местните власти съобщават за 16 ранени при атаките

13:49 - 23.05.2024
Млада България

Епидемия ли е самотата сред младите българи: има ли Gen Z проблем?

Епидемията на самотата не прави изключения, а засяга всички - в това число и младите хора в България. Но до каква степен?

13:25 - 23.05.2024