Да планирате седмично меню, да не забравяте продуктите на дъното на хладилника, да държите шкафовете подредени и да избягвате изхвърлянето на храна - звучи като елементарна задача, но за повечето хора това е една от най-трудните рутинни дейности. Две седмици всичко върви по план, на третата се разпада - графикът се променя, продуктите омекват, а добрите намерения се превръщат в излишни отпадъци.
Именно този всекидневен хаос, и малките решения, които могат да го овладеят, стои в основата на книгата на кулинарния блогър Кристина Орсова „Умна кухня с грижа за природата“. Обновеният отдел „Кухни“ в ИКЕА София се превърна в лаборатория за устойчив живот, където сред демонстрации, разговори за дизайн и дегустации на бананов хляб и аранчини беше представено изданието, създадено с подкрепата на ИКЕА България.

Събитието е част от кампанията „Всичко любимо започва в кухнята“, която поставя акцент върху ежедневните ни навици и ролята на кухнята като сърцето на дома.
„Независимо от бюджета, житейските обстоятелства или размера на дома, нашата цел е да помагаме на хората да създават кухни, които работят за тях - пространства, които намаляват стреса, насърчават по-здравословни навици и носят радостта от събирането около домашно приготвена храна“, каза управителят на ИКЕА София - Яна Якимова. „Точно тези теми естествено ни свързват с идеята за създаването на тази книга.“
Фокус върху хранителните отпадъци - от статистика до решения в кухнята
Във встъплението си Бистра Божикова от маркетинг екипа на ИКЕА припомни мащаба на проблема с разхищението на храна - по света около една трета от произведената храна никога не стига до чинията, а 60% от тази загуба се случва в домакинствата.

„В последните ни проучвания хората споделиха, че искат да живеят по-здравословно и да имат по-малко хранителни отпадъци, но не знаят откъде да започнат и често смятат, че това е скъпо. Затова се радваме, че заедно с Кристина създадохме книга, която показва, че няма нищо толкова сложно в оптимизирането на хранителните отпадъци“, каза тя.
„Кристина говори за храната по начин, който докосва - практично, открито и винаги с грижа към природата. В нейно лице виждаме партньор, който ни помага да показваме колко лесни могат да бъдат малките устойчиви промени в кухнята.“
Книга, която живее на кухненския плот
„Исках книга, която да живее върху кухненския плот - нещо, към което да посягате всеки ден. Навиците започват от малки жестове: да съхраним по-добре храната, да планираме с мисъл, да използваме това, което вече имаме. Всичко това е грижа - и към нас, и към природата,“ сподели Кристина Орсова пред гостите.
По време на представянето тя показа и серия от практични решения за по-умно използване и съхранение на храната - от подреждането в стъклени буркани и замяната на кухненското фолио с многократни капаци, до лесни трикове за запазване на свежестта на плодовете и зеленчуците.
Нейната философия е далеч от строгото следване на инструкции: „Аз не готвя по рецепти - експериментирам. Мусаката вкъщи всеки път е различна, защото добавям останали неща от хладилника. Често точно от грешките и импровизациите се раждат най-хубавите ястия. Важното е да използваме това, което вече имаме, вместо да го изхвърляме.“

Сред примерите, които Кристина сподели, бяха: бананов хляб като решение за омекнали банани, „остакото“ - шеговитото ѝ име за ястие от всичко останало в хладилника преди седмичното пазаруване, и зимна мусака, в която част от картофите се заменят с тиква.
Кухнята като огнище и като инструмент срещу разхищението
Премиерата на книгата беше съчетана с обиколка в обновения отдел „Кухни“, водена от Габриела Коларова – ръководител на екип „Интериорен дизайн“ в ИКЕА София. Тя представи новите интериори, създадени от дизайнерския екип през последната година: 13 отделни „стаи“ – кухни с трапезарии, с дневни и с усвоени балкони, вдъхновени от реални житейски ситуации и подредени в различни стилове според начина на живот на обитателите.

„Кухнята е огнището на всяко жилище. Всички основни неща се случват там и хората имат различни нужди, които се опитваме да покажем чрез тези пространства“, обясни Коларова. „Имаме решения за малки апартаменти с усвоени балкони, за семейства с малки деца, за хора, които живеят сами или с партньор. Важното е кухнята да е добре организирана - така по-лесно виждаме какво имаме, не забравяме продуктите и естествено намаляваме отпадъците.“
Сред акцентите бяха високите шкафове до тавана, островите, които свързват кухнята и дневната, и различни идеи за оптимално съхранение - от подредба в буркани и кутии до функционални решения, пригодени за типичното панелно строителство. Всяко пространство разказваше история за това как една кухня може да се адаптира към ритъма и нуждите на семейството, което я обитава.
Отвъд техниките и организацията, за Кристина Орсова темата за хранителните отпадъци остава свързана и с примера към следващите поколения:
„Сега се опитваме да завещаем на децата си максимално чиста природа или поне да не я увреждаме повече. Тази земя, която използваме, я взимаме назаем от нашите деца. Затова и книгата е създадена с идеята да остане в семейството, да се доразвива с нови рецепти и да помага да живеем с повече грижа - и към себе си, и към природата.“
„Умна кухня с грижа за природата“ вече може да бъде намерена в Шведски магазин за храни в ИКЕА София, както и в книжарниците.
Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук: