IKEA ще има собствена платформа за продажба на стари мебели Снимка: © Getty Images

Ако сте почитател на IKEA и искате да смените мебелите си, но не знаете какво да правите със старите, това много скоро може да се промени.

От компанията ще създадат платформа, на която притежателите на техни продукти могат да ги предлагат за продажба, вече като "втора употреба".

Платформата ще се нарича "Preowned".

На първо време плановете на IKEA са тя да заработи през декември, като вече се тества в районите около Осло в Норвегия и Мадрид в Испания.

В началото използването ѝ ще е безплатно, а след това ще се плаща "символична такса", пише Bloomberg, като цитира говорител на компанията.

По-рано за платформата съобщи и Financial Times, като посочи, че по този начин производителят на мебели ще се конкурира с Ebay и други подобни сайтове, на които се продават вече употребявани мебели.

"От известно време работим върху подобна мечта. IKEA може да предложи по-усъвършенствани решения. Сигурни сме, че можем да се развиваме и в дигиталната сфера", казва Йеспер Бродин, директор на Ingka, основния оператор на магазините на шведската верига.

Новата концепция е част от трансформацията на компанията през последните няколко години - от магазини в покрайнините на града, от които потребителите сами си вземат и сглобяват мебелите, до все по-близки, достъпни и готови за ползване продукти.

Досега IKEA предлагаше услугата да изкупува вече употребени мебели и да ги продава в магазините си, но в доста ограничени количества.

Новата платформа има амбицията изцяло да влезе на пазара на секъндхенд мебели, а купувачите и продавачите да общуват директно - ниша, която според Бродин ще има дял, по-висок и от продажбите на нови мебели.

Търговията в Preowned ще се случва чрез няколко прости стъпки: продавачът качва офертата си, със снимки на мебелите и цена. AI-база данни на IKEA ще добавя автоматично и промоционални изображения и оразмеряване на предложенията, за да може потребителите да се ориентират по-добре.

Купувачите ще си вземат мебелите директно от продавача. Той, на свой ред, имат възможност да избере дали да получи пари или ваучер за пазаруване в IKEA с 15% намаление.

Първите заявки за продажба на стоки на Preowned включват диваните за 600 евро и гардероби за 450 евро, но също и по-малки предмети на по-ниски цени.

"Ако много хора започнат да използват платформата, за да получат отстъпка от IKEA, това е много добър начин да се свържем с клиентите си," казва още Бродин.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Съдът отхвърли още две жалби на ДПС-Доган

Съдът казва, че не може да решава спорове между двамата представляващи ДПС, при положение, че те имат еднакви права

21:39 - 16.09.2024
Текстове от партньори

Ципурата и лаврака изместиха шарана и скумрията от предпочитанията на българите

Ципурата, лавракът и сьомгата изместват скумрията и шарана.

17:27 - 16.09.2024
Важно днес

Кметът на София обяви 17 септември за неучебен ден

Празникът на София ще е неучебен, но присъствен ден за учениците

17:15 - 16.09.2024
Технологии

Какво ново с iOS 18? Всичко за последния ъпдейт на Apple

С iOS 18 идват подобрения, както и нови функции

16:30 - 16.09.2024
Важно днес

Граждани срещу Гайтански - Вълка. Ще спре ли съдът нов завод за изгаряне на боклук

Изборът е земеделие или "мъртва зона" в Дунавската равнина, казват активисти, които се борят срещу инвестицията

16:20 - 16.09.2024
Важно днес

Зам.-кмет на Пловдив подаде оставка след обвинения в корупция

Собствената формация на зам.-кметицата свали доверието си от нея

14:26 - 16.09.2024