10.00 ч., работен ден. В единия край на последния етаж на Mall of Sofia се събират хора. В началото на септември там отвори врати най-новият магазин на ИКЕА. Концепцията му е по-различна от тази на големия синьо-жълт магазин на Околовръстното - само 1000 артикула, които можете да вземете със себе си, при това в торба. Ако сте ходили наскоро в Париж по пътя към Триумфалната арка, близо до „Църквата на Мадлен“, сигурно сте забелязали, че между бутиците на световните марки за дрехи гордо е разположена и една ИКЕА.

ИКЕА в сърцето на града е голяма концепция и София е един от градовете, в които тя се случва.

И все пак трудно е да се повярва, че в делничен ден, в разгара на работната седмица, хора се редят на опашка, за да отвори ИКЕА. Но е факт. Малко след 10 ч., охраната пуска събралите се хора и те се пръсват из 1200 кв. м. на последния етаж на търговския център. Вляво от входа се намира участъкът с шведски храни, вдясно е секторът, където могат да ви консултират за нова кухня или гардеробна система.

Въпреки че концепцията на новата ИКЕА е за бързо пазаруване, кухните METOD и гардеробните системи PAX са два от хитовете на шведската мебелна верига, които можете да поръчате и от мола.

Ние сме в магазина с мисия, а именно да изберем 10 любими продукта, които могат да се намерят там. Числото 10 не е случайно, то ознаменува и годините, в които ИКЕА е на българския пазар.

икеа, ikea mall of sofia, мол стамболйкси - кюфтенца

Нямаме никакво съмнение, че ще започнем с кюфтенцата - не само защото са до вратата, но и защото хранителен магазин ИКЕА в центъра на града ни беше отдавнашна мечта. Може би няма човек, който да яде месо и да не ги е опитвал, но все пак - те са от говеждо и свинско с малко количество подправки, от които всяка една подчертава вкуса им. За всички, които не ядат месо, има и вегетариански вариант.

И малко от кухнята - но не готварската, а на числата - 30 млн. кюфтета са продадени в България.

Друг любим артикул от рафтовете с храната е чипсът - в последно време е все по-трудно да се намери чипс от истински картоф, а този е точно такъв. Определено е в графата забранени удоволствия, но все пак удоволствия.

Продължаваме навътре и след като стана дума за картофи, автоматично се чувстваме длъжни да ви покажем и най-добрата белачка. Очевидно не е само наше откритие, защото се намира на доста централно място в сектора за домакински потреби. Любима ни е, тъй като стои тежко и стабилно в ръката, което от своя страна прави беленето лесно. Двата успоредни ножа са с чупеща се глава, благодарение на което се повишава подвижността ѝ.

 10 неща от ИКЕА, които харесваме 10 неща от ИКЕА, които харесваме

Пак в сектора с домакинските потребности са чашите Svalka - серия за вино и друга със същото име за просеко. Освен че са бюджетни, те имат абсолютно правилната форма, която се изисква от една чаша за вино, тънкостенни са и признайте - имат най-веселото име, което някой може да измисли. Разбира се, българският контекст тук е от особено значение.

Салфетките - спокойно, няма да ги мятаме, но сме на мнение, че в ИКЕА се намират едни от най-добрите. Големи, многопластови, различни цветове и по много в пакет. Ако купите чипс, ще ви потрябват.

пухените завивки и чаршафите., детски аксесоари, ikea mall of sofia, икеа в мола

Друго, което ще намерите там, е отделът за детски аксесоари с всички плюшени играчки, флумастери, дървени влакчета и т.н. Тук не смеем да ви препоръчваме нещо, защото децата са доста непредвидими и не бихме искали да носим отговорност.

Нещо изпробвано обаче са пухените завивки и чаршафите. От гледна точка на баланс между цена и качество, смятаме, че те са изключително разумно решение. Пухените завивки са с различен пълнеж и степен на топлене. Има варианти с повече пера или с по-малко, както и различно съотношение между пера и пух. За всички хора, които по едно или друго съображение, не искат да ползват продукти с естествена перушина са синтетичните олекотени завивки. Най-хубавото е, че спалното бельо е по размер и на завивките, и на възглавниците, така че да не ви се налага да правите компромиси.

Други дребни неща, за които отдавна ни трябваше ИКЕА в мола са закачалките. Ако сте постигнали съвършенството да имате абсолютно еднакви закачалки в гардероба, поздравяваме ви. За всички останали - няма нищо по-хубаво от това дрехите ви да са на еднаква височина, а закачалките ви да са от един вид. Вече е лесно да го постигнете и не е скъпо.

Кутиите за съхранение също са ни любим артикул. Документи, кабели, телефони, от които всеки ден си прехвърляте данните, всичко това лесно може да се скрие от очите ви и да се подреди.

Това бяха нашите 10 открития, които ползваме от години, а сега се радваме, че са и съвсем близо до нас. Отидохме до ИКЕА в мола с метро и се прибрахме пак така. Времето, в което обиколихме магазина и напазарувахме, може да се сравни с най-обикновено посещение на кварталния хипермаркет. Ще се радваме да разберем и вашите любими неща в ИКЕА. Подозираме, че са далеч повече от 10.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024