Най-голямата икономика в ЕС Германия изпадна в стагнация след две последователни тримесечия с отрицателен ръст, или т.нар. техническа или краткосрочна рецесия.

Между април и юни брутният вътрешен продукт на държавата не бележи почти никакъв ръст - едва 0,1% положителна разлика.

  • За сравнение: данните от Франция показват по-висок от прогнозирания растеж за последните три месеца от 0,5%. Испанската икономика също расте с 0,4% благодарение на туристическия си сектор.

В продължение на години германският икономически модел се смяташе за пример за успех. Индустрията просперираше от вноса на евтин руски газ и износа на висококачествена продукция по цял свят. Войната в Украйна промени всичко - заедно с повишените лихвени проценти, все още високата инфлация и ограниченото потребление в чужбина.

Прогнозата за втората половина на годината далеч не е оптимистична, показва анализ на Manager Magazin. Те цитират изследването на Ifo с индекса за бизнес климата в Германия, който пада за трети пореден месец през юли 2023.

Индексът измерва оценката сред близо 9000 мениджъри на германски компании за текущия им бизнес и очакванията им за предстоящите шест месеца.

Анкетата показва, че песимизмът завладява и четирите наблюдавани сектори - производство, услуги, търговия и строителство.

Значително по-високите лихви за ипотеки и поскъпналите разходи за строителството потискат търсенето в отрасъла. За първите 5 месеца на 2023 г. новите поръчки за строителство са паднали с 14,7% в сравнение със същия период на миналата година. Строителните разрешителни са с 27% по-малко на годишна база.

Германската централна банка очаква икономиката да спадне с 0,3% през 2023. Същата е и последната прогноза на Международния валутен фонд.

Пазарът на труда все още остава относително стабилен, нивото на безработица не се променя и се запазва на 5,5%, но според Ifo почти всички сектори стават все по-предпазливи по отношение на наемането на нови служители.

Руската инвазия в Украйна задълбочава структурен проблем, вече и преди оказваше негативно влияние.

Икономиката, която има относително висок дял на индустрия с висока енергийна консумация, вече се оплаква от повишените разходи за ток, високи корпоративни данъци, недостига на квалифицирани работници, излишната бюрокрация, противоречивите регулации на бизнеса и влошаващото се състояние на инфраструктурата.

Според главния икономист на ING Карстен Бжески международната конкурентоспособност на Германия е отслабнала още преди Covid-пандемията.

Енергийната криза само утежнява съществуващите проблеми около слабата дигитализация на икономиката, инфраструктурните слабости и демографските промени.

Изследване на YouGov, цитирано от Spiegel, също показва, че 36% от гражданите на Германия са по-песимистично настроени за личното си икономическо бъдеще в сравнение с 6 месеца по-рано. Най-голям дял на негативните прогнози имат респондентите между 45 и 54-годишна възраст.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024
Живот

30 години след първата титла - легендарни часовници на Михаел Шумахер отиват на търг

Наддаването ще се проведе на 13 май в Женева

11:56 - 04.05.2024