Снимка: © Getty Images

Прекратени полети, отменени пътувания, временно затваряне на търговски обекти и безпрецедентна по мащаба си карантина - това са само част от страничните ефекти от епидемията с новия коронавирус в Китай. Броят на жертвите в Китай нарасна до 132 души, а последните оценки на Световната здравна организация за заболелите са за 4593 души (от тях - 4537 са пациентите в Китай). 

Град Ухан, от който тръгна заразата, е един от най-прогресивно развиващите се индустриални центрове в страната, а блокирането на нормалния живот може да окаже негативно влияние на икономиката - както в локален, така и в национален план. 

Според данни на регионалните власти, предварителните прогнози за икономическия растеж в района на провинция Хубеи се оценяваха на 7.8% през 2020 г., по-високо ниво от средната оценка за развитието на китайската икономика (около 6% годишен ръст). Брутният вътрешен продукт на 11-милионния град Ухан за 2019 г. е 224 милиарда долара, което представлява 1,6% от общия БВП на Китай. 

Много от чуждестранните компании, които притежават производствени бази в града, са започнали да изтеглят своите служители - включително Honda, Nissan, Toyota, PSA Group и др. Извън автомобилния сектор, Facebook, HSBC, Goldman Sachs, LG и пристанищният оператор DP World съветват служителите си да не пътуват до Китай. Веригата Starbucks обяви, че временно затваря близо 2000 заведения на територията на страната като превантивна мярка. Подобен ход предприеха и McDonald's, които спряха работата на обектите си в пет китайски града.  

Компаниите в няколко от най-големите производствени центрове на Китай бяха предупредени да не подновяват работа преди 9 февруари, за да сведат до минимум опасността от по-мащабно разпространение на болестта. 

Три региона в далечния изток на Русия затвориха границите си със страната, а Хонконг прекрати временно превозите с високоскоростните влакове и фериботи. 

Несигурността около кризата с вируса доведе до понижения на финансовите пазари, като най-засегнати засега са авиокомпаниите и производителите на луксозни стоки, които в последните години разчитат на приходи от все повече китайски клиенти с растящо лично богатство. 

Борсите в Южна Корея, Япония и Австралия започват да се възстановяват бавно след продължителен пердиод на спад от избухването на кризата насам. Пазарите в Китай все още са затворени заради почивните дни около Лунната Нова година, но в Хонконг търговията вече започна с 3-процентов спад на индекса HSI. 

Акциите на казината в Макао са сред най-слабо представящите се в търговията в сряда заради прогнозираните загуби от липсата на китайски туристи по време на празниците, на които бизнесът разчита. Понижения регистрират и компаниите в секторите на търговията на дребно, туризма, самолетния транспорт и развлекателната индустрия. 

По оценки на японската финансова компания Nomura International, икономическите последици от новия коронавирус може да надминат тези от епидемията на SARS през 2003 г.

Анализаторите предупреждават за "значителен спад" на реалния БВП през първото тримесечие на 2020 г., който може да бъде компенсиран с държавни помощи, особено за собствениците на бизнеси, които са най-тежко засегнати от вируса. 

"Възможни опции са намаляване на изискваната норма на възвръщаемост, намаляване на лихвените нива, различни инструменти за кредитиране и др. Въпреки това изглежда слабо вероятно тези мерки да преобърнат посоката на икономиката, тъй като разпространението на вируса може да отслаби допълнително вътрешното търсене и да отслаби ефективността на бъдещите облекчения", се казва в доклада, цитиран от "Блумбърг". 

От Nomura все пак не изключват шокът върху търсенето и предлагането да се окаже временно явление и икономиката да започне по-скоростно възстановяване при евентуални успехи в мерките за овладяване на разпространението на вируса. 

Мащабът на забавянето и периодът на възстановяването остават зависими от епидемията, чието развитие все още е несигурно. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Бизнесът се оплака от "некадърно управление и неквалифицирани работници"

След атаката на Асен Василев от пазара да се извадят "некадърни работодатели", които не плащат адекватно

Били Айлиш отново е под прицела на критиците - този път заради конкурс за дизайн

Феновете са недоволни от условието да се откажат от права върху илюстрациите си за конкурса

"Възраждане" провали първото заседание на работната група за "зеления сертификат"

От партията на Костадинов искаха да излъчат заседанието на живо във Facebook

Дете с аутизъм вдъхнови нова версия на популярна мобилна видеоигра

"Joe Danger" помага на 8-годишния Джак да се справи със стреса

Петков: В рамките на 10 г. трябва напълно да обърнем реториката със Скопие, ЕС е обнадежден

"Българите в Северна Македония ще влязат в конституцията им и ще имат равни права с останалите"

Столичното метро трябва да плати над 3 млн. лв. сметка за ток, общината иска помощ от държавата

Това е 3 пъти повече в сравнение със същия период преди година