Илхан Кючюк поиска ЕК и Кьовеши да се намесят в България заради Пеевски Снимка: © Facebook/ ЕП, Илхан Кючук

Евродепутатът от ДПС Илхан Кючюк е сезирал Европейската комисия и главния прокурор на Европрокуратурата Лаура Кьовеши заради арестите и обвиненията срещу свои съпартийци по време на предизборната кампания в България.

"Събитията от последните седмици показват, че е изключително важно да осветим отстъплението на демокрацията и провалящото се върховенство на закона, които водят до предполагаемата употреба на полиция, прокуратура и съдилища в услуга на санкционирания по "Магнитски" Делян Пеевски", пише в апела на Кючюк.

Той описва хронологията на скандалите в ДПС - от изключването на знакови фигури от партията, през изгонването на Ахмед Доган от "имотите, които ползва под наем от над 20 години" без предизвестие, до внезапните уволнения на хора, които работят в общински и държавни учреждения.

Кючюк дава като пример за аномалия и "силно оспорваното решение на Конституционния съд", което отмени реформата в съдебната власт, но запази ограниченията на президента при избор на служебни правителства. В тази връзка споменава и решението на действащия ВСС бързо да започне процедури за избор на нов главен прокурор и председател на ВАС.

"Не на последно място - от началото на предизборната кампания бяха проведени няколко "блиц акции" на правоналагащи органи с показни арести или претърсвания в имоти на кметове, бивши кметове и дори депутат, ползващ парламентарен имунитет, които много правни експерти подложиха на сериозна критика по отношение на законността на тези действия", казва още Илхан Кючюк.

Той заявява, че "събитията в България се доближават до репресия, злоупотреба с власт и натиск от един човек, което води до парализа на институциите и отстъпление от върховенството на закона".

"Затова ви призовавам като представители на институциите, символ на демократичната надежда за българското общество, да обърнете особено внимание и да реагирате в съответствие с инструментите на ваше разположение, за да гарантирате, че ЕС наистина "вижда какво се случва в България", пише Илхан Кючюк.

Писмото му е изпратено до Урсула фон дер Лаейн, комисаря по правосъдието Дидие Рейндерс, председателя на ЕП Роберта Мецола, председателя на комисията за граждански свободи и правосъдие в ЕП Хавиер Зарзалехос, председателя на групата на либералите в Европарламента Валери Айе и Лаура Кьовеши.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Коли

Новия Volkswagen Tayron: SUV с характер, талант и до седем места

Този пет - или опционално - седемместен SUV е позициониран между благородния Touareg (премиум клас) и ефективния Tiguan (среден клас). 

17:59 - 09.10.2024
Важно днес

Шест души са ранени след терористична атака в израелския град Хадера

заподозреният е идентифициран като израелски арабин, живеещ в Ум ал-Фам

16:26 - 09.10.2024
Важно днес

"Имаме урок за учене". Защо преподавател не помага на припаднала ученичка в столично училище

Историята разказа дете от класа, реакция от училището все още няма

14:45 - 09.10.2024
Текстове от партньори

УНСС и Банка ДСК откриха зала "Автора" - новото споделено пространство за академичната и студентската общност

Проектът е реализиран с подкрепата на Банка ДСК, която е дългогодишен стратегически партньор на академичната институция и активно подкрепя развитието на младите хора в България със своите образователни и социални инициативи.

14:45 - 09.10.2024
Живот

Как се оправдава слаб успех с "джендър идеология"

НПМГ е под прицел и "Възраждане" е част от историята

14:00 - 09.10.2024