Има ли банковият сектор алтернатива, когато инфлация “яде” спестяванията Снимка: © Getty Images

Търсенето на сигурност често мотивира действията ни. Независимо дали става въпрос за личния или професионалния път, за здравето или за отношението към парите – човек се стреми към стабилност.

Голяма част от домакинствата в България виждат сигурност за спестяванията си в банковите депозити.

Оставени да “бездействат” обаче, без да се инвестират, парите имат способността да губят покупателната си стойност.

Доказателство са и последните две години, в които спестяванията значително се обезцениха. На фона на лихвите по депозитите, близки до нулата, животът поскъпна значително.

Дори в момента, когато статистиката отчита, че поскъпването вече забавя темп, инфлацията остава значително по-висока от нивата на лихвите по депозитите.

Така спестяванията продължават да се обезценяват – с 10 лева днес можем да купим доста по-малко неща, отколкото преди година или две.

В отговор на нарастващата нужда от сигурност, ОББ и ДЗИ предлагат застрахователно-инвестиционна програма с еднократна премия ЕвроХоризонт 5.

Как работи ЕвроХоризонт 5?

Програмата е 2 в1. Тя дава както сигурността на застраховка Живот от ДЗИ, така и инвестиционна възможност при защита на капитала с фиксирана минимална доходност и възможност за допълнителна такава в зависимост от представянето на фонда.

Срокът на програмата е шест години, един месец и тридесет дни, а застрахователната премия е еднократна в размер на минимум 2500 евро.

Продуктът дава застрахователна защита на семейството, като в случай на фатален инцидент тя е в троен размер на еднократната застрахователна премия до 75 хиляди евро.

Част от еднократната застрахователна премия се инвестира.

Програмата ЕвроХоризонт 5 на ОББ и ДЗИ дава достъп до инвестиционен фонд Optimum Fund World Fix 100-4. Той е с фиксирано начало и край и инвестира в нискорискови активи.

Фондът е с рисков индикатор 2 от 7, което означава, че е подходящ дори за консервативни инвеститори, които не обичат да експериментират на пазара.

Падежът на полицата е 28 юни 2030 година.

При изтичане срока на застраховката, собственикът ѝ получава внесените средства от нетната инвестирана сума* и фиксирана доходност в размер на 7% дори и при отрицателно изменение на дяловете от инвестиционния фонд.

В зависимост от резултатите на фонда, програмата дава възможност за допълнителна доходност в края на срока на договора до максимум 40% от нетната инвестирана сума* в зависимост от представянето на фонда.

Програмата ЕвроХоризонт 5 на ОББ и ДЗИ е достъпна за лица на възраст от 18 до 69 години и се предлага до 12 април 2024 година.

Към всяка инвестиционна програма има планирани такси, които са надлежно описани в документацията му. Встъпителната такса е в размер на 3%, от инвестиционната премия** при покупка на ЕвроХоризонт 5 или 2% от инвестиционната премия** при покупка на ЕвроХоризонт 5 заедно с ЕвроБъдеще. При теглене на средства преди падежа през юни 2030 година се удържа 5% такса откуп върху изтеглената сума. Съгласно чл.565 от Кодекса за застраховането се дължи и вноска за Обезпечителен Фонд в размер на 3,57 EUR за целия срок на договора.

Повече информация на ubb.bg или в клон на ОББ.


*Нетната инвестирана сума представлява еднократната застрахователна премия, намалена с премията за покрития риск Смърт вследствие на злополука (Рискова премия) и встъпителната такса върху инвестиционната премия, покриваща административните разходи на Застрахователя.

#маркетинговосъобщение

** Инвестиционна премия – еднократната застрахователна премия, намалена с премията за покрития риск Смърт вследствие на злополука (Рискова премия)

Инвестиционна премия = Еднократна застрахователна премия - Рисковата премия

*** Материалът има информативен характер, не представлява инвестиционен съвет за покупко-продажба на ценни книжа, и не е препоръка или инвестиционна консултация.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Критично остава състоянието на простреляното в главата дете

Простреляното в главата дете е настанено в реанимацията на болница "Пирогов" за интензивно лечение и активно наблюдение.

09:38 - 14.04.2024
Важно днес

Иран изстреля 300 дрона и ракети по Израел, 99% от тях са свалени (Обновява се)

Иран започна военна операция срещу Израел

23:58 - 13.04.2024
Важно днес

Дете е простреляно в главата и е откарано по спешност в "Пирогов"

Дете на около година и половина е простреляно в главата с въздушна пушка

20:46 - 13.04.2024
Важно днес

БСП е готова за широко ляво обединение, за да "зарадваме ляво-мислещите хора"

БСП ще покани над 25 партии от левия и патриотичния спектър в "широко ляво обединение"

15:54 - 13.04.2024
Кино и сериали

Brandy Hellville: Нов документален филм показва тъмната страна на бързата мода

Как така хората до толкова са свикнали бизнесите да са лоши, че чак са развили имунитет срещу скандалите в индустрията

14:29 - 13.04.2024
Важно днес

И вторият задържан при акцията в "Митници" е откаран в болница

Стефан Димитров е транспортиран в спешно отделение на болница, съобщава Nova

13:04 - 13.04.2024