Снимка: © Getty Images

Министерството на туризма е разработило стратегия за късен летен сезон, който да започне от 1 юли. Това съобщи ресорният министър Николина Ангелкова в интервю за БНР, като подчерта, че подготовката може да започне още от 15 юни.

„Нашите срокове са за стартиране на късен летен сезон от 1 юли. За това индикации ни дава фактът, че засега няма отказани резервации от партньорите, с които работим - големите туроператори и организации. Работим и за създаване на туристически ваучери", каза тя.

Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти – АБТТА, и Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА) внесоха в Министерския съвет искане за оставката на министъра на туризма, но Ангелкова не смята да я подава.

„Разбирам напрежението, предвид факта, че туризмът е сред най-сериозно засегнатите сектори. Разбирам очакванията всичко да става сега и веднага, да се намери баланс е изключително трудно. Не искам да се остава с манипулации и внушения, че държавата нищо не прави и че министерството нищо не прави“, каза тя.

Не може "да се очаква, че Министерството на туризма със скромния си бюджет от 19 млн. лева ще може да покрие всички очаквания на туроператори и други фирми от сектора", допълни Ангелкова.

Ангелкова съобщи, че секторът няма да се възстанови лесно от кризата. В условията на коронавирус ще се разчита предимно на българките туристи. Добави още, че една от мерките на правителството е рекламната кампания "Преоткрий България", която е в социалните мрежи и в която известни българи призовават да се почива в страната.

Когато сезонът бъде открит, ще се има необходимата дистанция между шезлонгите по плажовете. В момента се проучва възможността чадърите и шезлонгите на някои места да бъдат на по-ниски цени или да са безплатни. Другата седмица министерството ще предложи варианти на цените им, каза министърът.

От Асоциацията на българските туроператори и от Българската асоциация на туристическите агенции обаче твърдят, че „към момента няма работещи мерки за минимизиране на щетите от кризата в туристическия бранш“. Именно затова са поискали оставката на Ангелкова.

Председателят на АБТТА Даниела Стоева поясни, че двете туроператорски асоциации формират близо 70% от изходящия туризъм – пътуванията на българи в чужбина, и близо 30% от пазара на входящия туризъм.

„Оставката се иска от хиляди стопански субекти. Важно е да се разбере, че българският туризъм не е само морски хотели и плажни концесии, а много повече. Българският туризъм е комплекс от услуги“, каза тя в предаването „Неделя 150“ по БНР.

Ангелкова говори за мярката 60:40, която ще е водеща и за туризма, но според Стоева това няма да бъде така. "Потребителят е оставен без защита в правото си на избор. Мярката 60:40 не е работеща за туризма. Месеци наред туризмът няма да генерира никакви приходи, затова трябва специфичен подход“, смята председателят на АБТТА.

Министърът на туризма обаче продължава работата си и не мисли за оставка.

„За мен е важно да продължавам това, което правим с колегите. В диалог с бранша и с колегите от ЕС да търсим работещи решения. За утрешната среща на министрите на туризма в ЕС сме предложили в така наречения „възстановителен план“, който ЕК предложи за възстановяване след кризата, средствата за туризма да са около 20% от целия пакет и да има отделен инструмент за туризма“, каза тя.

„Правим всичко възможно заедно и с обединени усилия да имаме тези общи мерки, включително и по отношение на поетапното отваряне на границите. Искаме да има единни правила, за да не се създава хаос“, съобщи Ангелкова.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украинците събраха пари и купиха сателит за въоръжените сили: "Украинци, вие сте в космоса!"

Фондацията на украинеца Сергей Притула организира фондонабирането и купуването на сателита

Изтекъл запис от парти със Санна Марин провокира скандал във Финландия

36-годишната жена танцува и пее в компанията на приятели, но опозицията ѝ поиска тест за наркотици

Новата власт "помете" и в бордовете на ВМЗ и "Кинтекс" въпреки съпротивата на БСП

Бившата директорка на ДКК заплашва да съди Министерството на икономиката

Най-известният "глас" на конспирацията QAnon в Германия е арестуван във Филипините

53-годишният мъж ще бъде върнат в Германия, за да бъде съден

Офертата за LNG танкерите изтича: Служебният кабинет не договори нито отсрочка, нито терминал

Още няма отговор от Турция дали може да се намери свободен терминал за разтоварването

Кампанията на Борисов в "Неохим" доведе до жалба пред Финансовия надзор

Владислав Панев иска КФН да провери неверните изявления на Борисов за състоянието на публичното дружество