"Има решение в Русия "Газпром" да не работи с България", твърди Росен Христов

В Русия има "решение "Газпром" да не работи с България", а преговорите за възстановяване на доставките по договора за природен газ са обсъждани "на политическо ниво" - това твърди служебният министър на енергетиката Росен Христов в интервю, публикувано в "Капитал".

Разговорът с него е проведен от германската журналистка на свободна практика Ребека Щегман на 31 август и е предоставено за публикуване в българския седмичник седмица по-късно.

В него Христов изразява учудване защо въпросът с газовите доставки се "политизира", вместо да се разглежда "по практичен начин", въпреки че се съгласява с коментара, че не България, а Русия политизира и използва като оръжие зависимостта на партньорите си от горивото.

Министърът твърди, че ако не бъдат осигурени по-ниски цени на природния газ за зимния сезон, "буквално ще затворим училищата и децата няма да могат да имат къде да учат цяла зима, защото училищата ще стоят студени".

Той омаловажава позицията на протестиращите в София, които "имат средства" да плащат по-висока цена на газа, стига да не е от Русия.

"И аз ги разбирам, те имат средства да го направят. Но това е много малък процент от населението в България", казва той пред германската журналистка.

Христов обвинява предишното правителство за това, че е направило "по много грешен начин" сделка за LNG-доставки през американската компания Cheniere, затова служебният кабинет отказал по-голямата част от предложените танкери.

"Не трябва да компенсираме или да правим политически ход, с който да угодим на "Газпром" и да го направим по-щастлив и сговорчив. Не сме обсъждали и не предлагаме нищо подобно. Но ще се радвам да видя по-малко напрежение като цяло между двете страни", казва още той, като намеква, че твърдите позиции на предходното правителство (по повод въпроса с изгонването на 70 дипломатически служители) едва ли не са политическа провокация срещу Русия.

"Защо ви е необходима европейска страна, която да е в пререкание с Русия, която се държи агресивно към Украйна? Защо Европа има нужда България да бъде в позиция, която да ядосва Русия с каквито и да било действия и да носи опасност за целия Европейски съюз? Защото, ако България бъде нападната, независимо по каква причина, това е атака срещу НАТО и срещу Европейския съюз. Тогава защо България ще застрашава сигурността на цяла Европа?", пита Росен Христов пред репортера от Германия.

На въпроса "Газпром" отговори ли ви на иска за преговори" (към 31 август, б.р.) той отговаря: "Все още обсъждаме възможността на политическо ниво. Но преговорите с "Газпром" не са толкова прости, колкото си мислят хората. Има решение в Русия "Газпром" да не работи с нас. Не знам доколко това е официално или не. Но ние се опитваме да изпратим съобщение до Русия, че сме готови да подновим преговорите в рамките на настоящия договор. При определени условия и това са условията, предоставени от Европейската комисия, които Германия също следва".

Липсата на информация за това какво се случва с преговорите с "Газпром" и кое е "политическото ниво", на което те се обсъждат, стана повод за серия от критики срещу служебния кабинет заради напълно противоречивите им версии.

Попитан какво ще прави, след като изтече мандатът му като министър, Росен Христов обявява, че би искал да се върне към частния си бизнес и че "не смята да остава в политиката по-дълго от необходимото".

"Министри не говорят с руснаците": Росен Христов отново влезе в противоречие с "Булгаргаз" и кабинета


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Прокурор разкри самоличността на защитен свидетел, получавал заплахи по делото за Пепи Еврото

Той вече не е със статут на защитен свидетел

19:27 - 27.02.2024
Важно днес

ПП-ДБ иска да преговаря с ГЕРБ първо за регулаторите и службите, а чак после за министри

ГЕРБ трябва да работят по-бързо и по-старателно в преговорите, смята Петков

18:49 - 27.02.2024
Важно днес

Борисов иска коалиционно споразумение с ПП-ДБ за следващите 3 години

Борисов иска преразпределяне на министерските постове

17:35 - 27.02.2024
Живот

Мъск плати сметка за 4000 пая, след като Tesla отказа поръчката в последния момент

Местна пекарна е щяла да загуби 2000 долара, когато Tesla се е отказала от пайовете точно преди доставката им

16:51 - 27.02.2024
Важно днес

Кой и защо пак плаши, че България и Западът може да пращат войски в Украйна

Премиерът Николай Денков отхвърли спекулациите, че това е било обсъждано в Киев

16:17 - 27.02.2024
галерия

Сериалите, които ще гледаме през март 2024 г.

Дочакахме „Режимът", а междувременно книжните адаптации продължават с пълна сила

16:00 - 27.02.2024
Важно днес

След 3 изборни провала: ГЕРБ си върна разжалвания бивш кмет на Благоевград

Атанас Камбитов отново ще е общински лидер на ГЕРБ-Благоевград

15:10 - 27.02.2024