В Русия има "решение "Газпром" да не работи с България", а преговорите за възстановяване на доставките по договора за природен газ са обсъждани "на политическо ниво" - това твърди служебният министър на енергетиката Росен Христов в интервю, публикувано в "Капитал".

Разговорът с него е проведен от германската журналистка на свободна практика Ребека Щегман на 31 август и е предоставено за публикуване в българския седмичник седмица по-късно.

В него Христов изразява учудване защо въпросът с газовите доставки се "политизира", вместо да се разглежда "по практичен начин", въпреки че се съгласява с коментара, че не България, а Русия политизира и използва като оръжие зависимостта на партньорите си от горивото.

Министърът твърди, че ако не бъдат осигурени по-ниски цени на природния газ за зимния сезон, "буквално ще затворим училищата и децата няма да могат да имат къде да учат цяла зима, защото училищата ще стоят студени".

Той омаловажава позицията на протестиращите в София, които "имат средства" да плащат по-висока цена на газа, стига да не е от Русия.

"И аз ги разбирам, те имат средства да го направят. Но това е много малък процент от населението в България", казва той пред германската журналистка.

Христов обвинява предишното правителство за това, че е направило "по много грешен начин" сделка за LNG-доставки през американската компания Cheniere, затова служебният кабинет отказал по-голямата част от предложените танкери.

"Не трябва да компенсираме или да правим политически ход, с който да угодим на "Газпром" и да го направим по-щастлив и сговорчив. Не сме обсъждали и не предлагаме нищо подобно. Но ще се радвам да видя по-малко напрежение като цяло между двете страни", казва още той, като намеква, че твърдите позиции на предходното правителство (по повод въпроса с изгонването на 70 дипломатически служители) едва ли не са политическа провокация срещу Русия.

"Защо ви е необходима европейска страна, която да е в пререкание с Русия, която се държи агресивно към Украйна? Защо Европа има нужда България да бъде в позиция, която да ядосва Русия с каквито и да било действия и да носи опасност за целия Европейски съюз? Защото, ако България бъде нападната, независимо по каква причина, това е атака срещу НАТО и срещу Европейския съюз. Тогава защо България ще застрашава сигурността на цяла Европа?", пита Росен Христов пред репортера от Германия.

На въпроса "Газпром" отговори ли ви на иска за преговори" (към 31 август, б.р.) той отговаря: "Все още обсъждаме възможността на политическо ниво. Но преговорите с "Газпром" не са толкова прости, колкото си мислят хората. Има решение в Русия "Газпром" да не работи с нас. Не знам доколко това е официално или не. Но ние се опитваме да изпратим съобщение до Русия, че сме готови да подновим преговорите в рамките на настоящия договор. При определени условия и това са условията, предоставени от Европейската комисия, които Германия също следва".

Липсата на информация за това какво се случва с преговорите с "Газпром" и кое е "политическото ниво", на което те се обсъждат, стана повод за серия от критики срещу служебния кабинет заради напълно противоречивите им версии.

Попитан какво ще прави, след като изтече мандатът му като министър, Росен Христов обявява, че би искал да се върне към частния си бизнес и че "не смята да остава в политиката по-дълго от необходимото".

"Министри не говорят с руснаците": Росен Христов отново влезе в противоречие с "Булгаргаз" и кабинета


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Къде да пратя детето след училище?

Платформите, които събират най-добрите оферти за тренировки и курсове - на помощ на родителите

Сериалите през октомври: "Белият лотос" 2 и доста хорър истории

10 сериала, които ще се гледат през октомври

Кирил Петков: "Ако правилата са да си лидер и да се криеш от дебат - да, сменяме правилата"

Председателят на ПП не смята за грешка появата си в студиото на bTV

С инвестиция над 35 млн. лева Kaufland откри най-модерния си хипермаркет в София

Кметът Фандъкова връчи специална Грамота за устойчивост на първия зелен филиал на веригата

Христо Иванов: Влизаме в НС с цел да има управление, но твърдо ще отстояваме амбициите си за България

ДБ влиза в 48-ия парламент с целта да има кабинет, но и с много висока амбиция за България

Рапърът Кулио - автор на "Gangsta's Paradise" - почина внезапно на 59 г.

Музикантът стана световно известен с песента от "Опасен ум"

САЩ обеща още оръжия за Украйна на стойност от 1,1 млрд. долара

Съединените щати ще удвояват броя на смъртоносните ракетни системи "Химарс", които изпращат в помощ на Украйна,

Четвърти пробив по "Северен поток", саботажът може да е планиран от месеци

Швеция съобщи за нов теч на газ от руските тръби

4 мигранти са ранени при катастрофа в "Модерно предградие"

Полицията издирва водача на автомобила