Снимка: © bTV

Спешните опити на служебния кабинет да поднови договора с "Газпром" изведнъж се превърнаха в пълна мистерия, след като се оказа, че четирима представители на кабинета и "Булгаргаз" дават напълно противоречиви данни за елементарен въпрос - кой всъщност разговаря с руската страна?

Според министъра на енергетиката Росен Христов - това се случва в "Булгаргаз", а правителството е взело решение, че е по-добре "министри да не говорят с руснаците".

Според директора на "Булгаргаз" Деница Златева - държавната фирма също още не е започнала реален диалог с "Газпром" и няма как да го направи, преди да се стигне до друга "договореност", намеквайки за политическа, а не търговска комуникация.

Според служебния премиер Гълъб Донев енергийният министър е този, който "очаква отговор" от руската компания, а преговори не само се водят, но и се водят "на високо ниво".

"На този етап не мога да кажа с кого се говори, но се прави всичко възможно този договор, който имаме до края на годината, да бъде изпълнен", отговори самият служебен премиер на въпроса с кого се водят тези разговори, давайки да се разбере, че самият той не е участник в тях.

И все пак - кой говори?

"Не мога да кажа кой преговаря. Не знам докъде са преговорите, но знам, че се преговаря", беше коментарът на министъра на икономиката Никола Стоянов пред bTV на 4 септември - почти седмица след двусмислената забележка на премиера Гълъб Донев. Стоянов е участник в т.нар. кризисен щаб за енергетиката към правителството, но призна, че няма информация за детайли по преговорите и не е специалист "по тази сфера".

Малко преди това директорът на "Булгаргаз" Деница Златева също обяви, че за момента няма роля в диалога с "Газпром" - ако такъв изобщо съществува извън медийните анонси на служебния кабинет за "неизбежното" връщане към руския доставчик.

"Аз като изпълнителен директор, ние като ръководство ще се включим в момента, когато разговорите започнат между двете търговски дружества. На този етап не сме влезли в търговски преговори, нека така да го кажа", каза тя пред "Лице в лице".

В понеделник Росен Христов даде още по-мъгляв коментар. Министърът на енергетиката посочи, че формално "Булгаргаз" е страна по договора и тя би трябвало да води преговори с "Газпром експорт".

"Но както всички знаете, преговорите имат много силен политически нюанс от руската страна", добави Христов.

На въпроса "след като има политически нюанс, не е ли добре да се включат и политически лица", той отговори:

"На този момент не смятаме, че политическа намеса, т.е... въвличане на нашето правителство в директни преговори с руското правителство, биха довели до някакъв по-положителен резултат. Министри не говорят с руснаците. За момента смятаме, че това е най-правилното решение и сме се консултирали с юристи и всички, които са въвлечени в нещата".

Христов дори се оплака, че "цялата публичност" и исканията за информация "не допринасят за решаване на проблема".

В същото време той призна, че от Русия все още няма отговор по основни въпроси - цени, срокове за доставка и гаранции при евентуално спиране на газа по "каквито и да е причини - политически, технически", проблем, за който служебният кабинет започна да говори едва след като "Газпром" едностранно реши да спре доставките на Германия по "Северен поток" преди три дни.

Същият министър изтъкваше, че за разлика от предшественика си Александър Николов "не е продавал телефони", преди да влезе в МЕ, а екипът му и самият той притежават по-добри "възможности да преговарят и опит от частни компании".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Къде да пратя детето след училище?

Платформите, които събират най-добрите оферти за тренировки и курсове - на помощ на родителите

Сериалите през октомври: "Белият лотос" 2 и доста хорър истории

10 сериала, които ще се гледат през октомври

Съдът по правата на човека осъди България за отказ за смяна на пола по документи

Бълхария е нарушила правото на личен живот на транс жена и трябва да плати обезщетение от 7500 евро

Кирил Петков: "Ако правилата са да си лидер и да се криеш от дебат - да, сменяме правилата"

Председателят на ПП не смята за грешка появата си в студиото на bTV

С инвестиция над 35 млн. лева Kaufland откри най-модерния си хипермаркет в София

Кметът Фандъкова връчи специална Грамота за устойчивост на първия зелен филиал на веригата

Христо Иванов: Влизаме в НС с цел да има управление, но твърдо ще отстояваме амбициите си за България

ДБ влиза в 48-ия парламент с целта да има кабинет, но и с много висока амбиция за България

Рапърът Кулио - автор на "Gangsta's Paradise" - почина внезапно на 59 г.

Музикантът стана световно известен с песента от "Опасен ум"

САЩ обеща още оръжия за Украйна на стойност от 1,1 млрд. долара

Съединените щати ще удвояват броя на смъртоносните ракетни системи "Химарс", които изпращат в помощ на Украйна,

Четвърти пробив по "Северен поток", саботажът може да е планиран от месеци

Швеция съобщи за нов теч на газ от руските тръби