"Министри не говорят с руснаците": Росен Христов отново влезе в противоречие с "Булгаргаз" и кабинета Снимка: © bTV

Спешните опити на служебния кабинет да поднови договора с "Газпром" изведнъж се превърнаха в пълна мистерия, след като се оказа, че четирима представители на кабинета и "Булгаргаз" дават напълно противоречиви данни за елементарен въпрос - кой всъщност разговаря с руската страна?

Според министъра на енергетиката Росен Христов - това се случва в "Булгаргаз", а правителството е взело решение, че е по-добре "министри да не говорят с руснаците".

Според директора на "Булгаргаз" Деница Златева - държавната фирма също още не е започнала реален диалог с "Газпром" и няма как да го направи, преди да се стигне до друга "договореност", намеквайки за политическа, а не търговска комуникация.

Според служебния премиер Гълъб Донев енергийният министър е този, който "очаква отговор" от руската компания, а преговори не само се водят, но и се водят "на високо ниво".

"На този етап не мога да кажа с кого се говори, но се прави всичко възможно този договор, който имаме до края на годината, да бъде изпълнен", отговори самият служебен премиер на въпроса с кого се водят тези разговори, давайки да се разбере, че самият той не е участник в тях.

И все пак - кой говори?

"Не мога да кажа кой преговаря. Не знам докъде са преговорите, но знам, че се преговаря", беше коментарът на министъра на икономиката Никола Стоянов пред bTV на 4 септември - почти седмица след двусмислената забележка на премиера Гълъб Донев. Стоянов е участник в т.нар. кризисен щаб за енергетиката към правителството, но призна, че няма информация за детайли по преговорите и не е специалист "по тази сфера".

Малко преди това директорът на "Булгаргаз" Деница Златева също обяви, че за момента няма роля в диалога с "Газпром" - ако такъв изобщо съществува извън медийните анонси на служебния кабинет за "неизбежното" връщане към руския доставчик.

"Аз като изпълнителен директор, ние като ръководство ще се включим в момента, когато разговорите започнат между двете търговски дружества. На този етап не сме влезли в търговски преговори, нека така да го кажа", каза тя пред "Лице в лице".

В понеделник Росен Христов даде още по-мъгляв коментар. Министърът на енергетиката посочи, че формално "Булгаргаз" е страна по договора и тя би трябвало да води преговори с "Газпром експорт".

"Но както всички знаете, преговорите имат много силен политически нюанс от руската страна", добави Христов.

На въпроса "след като има политически нюанс, не е ли добре да се включат и политически лица", той отговори:

"На този момент не смятаме, че политическа намеса, т.е... въвличане на нашето правителство в директни преговори с руското правителство, биха довели до някакъв по-положителен резултат. Министри не говорят с руснаците. За момента смятаме, че това е най-правилното решение и сме се консултирали с юристи и всички, които са въвлечени в нещата".

Христов дори се оплака, че "цялата публичност" и исканията за информация "не допринасят за решаване на проблема".

В същото време той призна, че от Русия все още няма отговор по основни въпроси - цени, срокове за доставка и гаранции при евентуално спиране на газа по "каквито и да е причини - политически, технически", проблем, за който служебният кабинет започна да говори едва след като "Газпром" едностранно реши да спре доставките на Германия по "Северен поток" преди три дни.

Същият министър изтъкваше, че за разлика от предшественика си Александър Николов "не е продавал телефони", преди да влезе в МЕ, а екипът му и самият той притежават по-добри "възможности да преговарят и опит от частни компании".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борис Бонев поиска парламента да освободи паркинга до "Александър Невски"

Депутатите продължават да ползват зоната край храма

19:58 - 08.12.2023
Важно днес

Христо Хинков: Ще подам оставка, ако одитът на "Пирогов" не е верен

Хинков определи поведението на депутатите от ГЕРБ и ДПС в Народното събрание като "безпрецедентен случай".

18:38 - 08.12.2023
Важно днес

Бившия кмет на Пловдив се сдоби с нов пост при митрополит Николай

Здравко Димитров ще отговаря за имотите на митрополията

18:06 - 08.12.2023
Текстове от партньори

Конструкторите на LEGO са с 31% намаление в магазините на Kaufland

Веригата предлага над 200 идеи за детски коледни подаръци на атрактивни цени през декември.

17:28 - 08.12.2023
Важно днес

Двама депутати от "Възраждане" скочиха на бой срещу Манол Пейков

Пейков репликираше Костадинов, докато той обявяваше Украйна за "пропаднала държава"

16:35 - 08.12.2023
Европейски дневници

За първи път жена застава начело на Европейската инвестиционна банка

55-годишната Надя Калвиньо е първата жена и първата испанка, начело на ЕИБ

16:30 - 08.12.2023
Важно днес

14 години по-късно: газовите системи на България и Сърбия ще бъдат свързани

Първите количества по тръбата се очаква да потекат до дни

16:21 - 08.12.2023