Снимка: © Screenshot, БНТ

Ако "Изправи се БГ! Ние идваме" получи третия управленски мандат, ще го даде на "Има такъв народ" (ИТН), за да осигури още една възможност на партията на Слави Трифонов да състави правителство. Това съобщи на 25 август в предаването "Още от деня" по БНТ лидерът на партията Мая Манолова и определи като "технически въпрос" решението на кого президента да връчи третия мандат. 

"Инфлацията, мигрантската криза, четвъртата вълна на COVID-19, хората са притеснени от рисковете, пред които се изправя България. За нас това е технически въпрос - кой ще получи мандата. Ако третият мандат бъде даден на нашата парламентарна сила, ние ще го дадем на "Има такъв народ", за да имат нов шанс да направят правителство. Почтено е те да посочат премиера и основните министри. Служебният кабинет е много добра база, от там също може да бъдат използвани експерти. Ние не искаме властови позиции, искаме хората да получат стабилност, спокойствие в лицето на един почтен редовен кабинет", каза Манолова пред националната телевизия.

Лидерът на последната по брой гласове политическа формация в парламента добави също така, че е готова да преговаря с БСП в името на "българския народ". "Сега е време партиите да направят крачка назад и да помислят за българския народ. Готови сме да участваме в преговори с "партиите на протеста" и с БСП за сформиране на правителство, би било честно ако това правителство е с насочен мандат до следващата пролет, което да преведе България през кризата", допълни Манолова. 

По време на участието си, тя на два пъти показа подкрепата си към министрите от настоящето служебно правителство. "Не се опитваме да влезем в това правителство, не искаме постове, нека в него да влязат почтени професионалисти от гилдиите, нека влязат служебни министри", каза тя.

Дни по-рано, пред Радио Пловдив, Николай Хаджигенов от ИБГНИ заяви, че партията "засега води неофициални разговори, предимно с "Демократична България", но двете формации не са стигнали до евентуално предложение за премиер. Що се отнася до решенията на ИТН, депутатът казва, че "там нещата са непредвидими. Като наблюдаваме по-голяма част от реакциите, те са по-скоро емоционални, тоест нямат нищо общо с рационалното." Според него единствената възможност за съставяне на правителство е, ако се обединят трите "партии на протеста" и бъдат подкрепени от БСП.  

Намерението на ИБГНИ обаче не беше прието от партията на Слави Трифонов. Днес сутринта Ивайло Вълчев от ИТН отхвърли предложението и потвърди, че партията остава в опозиция. "Все едно да имате рожден ден през януари. Другите да не го празнуват. А като дойде техният през декември, да те поканят - айде, чествай си януарския сега!" - така Вълчев коментира идеите на Манолова. 

По закон, до петък (27 август) президентът Румен Радев трябва да връчи третия мандат на една от трите оставащи политически формации в новия парламент: БСП, ИБГНИ и "Демократична България", макар че последните вече обявиха, че няма да водят преговори с партиите, ако мандатът бъде връчен на БСП. Конституцията дава право на президента да избере на коя партия да възложи мандата, а тя от своя страна, няма срок, в който да го реализира. Според Дневник, се очаква държавният глава да покани избраната партия утре сутринта.  


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет отказа дисциплинарно дело срещу юриста

МОН опроверга Кацаров: Тестовете за Covid-19 не достигат дори за една седмица

Около 150 хил. тестове не стигат за връщане в клас на всички ученици

Платформата за билети за Arctic Monkeys била атакувана от "вторичния пазар"

Мениджмънтът на бандата отказал преместване на концерта на друго място в Бургас, което щяло да увеличи капацитета двойно

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Бог е високо, МВР - далеко, а юмручното право отнема живот

Престъпленията стават компенсация на липсващия ред и правосъдие

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед