"Имам повече книги, отколкото дрехи": Анджелина Джоли създаде модно ателие, но не иска да е дизайнер

Анджелина Джоли има много лица: актриса, режисьор, правозащитник, посланик на добра воля на ООН, майка на шест деца, жена със сериозно влияние както в попкултурата, така и в политиката.

Но на 48 години Джоли е избрала нова трансформация и този път възнамерява да преобърне модната индустрия с хастара навън.

От корицата на списание Vogue тя представя най-новата си идея - "Ателие Джоли", което тя описва като смесица между културен център и дизайнерска работилница. Ателието ще събира на едно място моделиери и шивачи, но и услуги за реновиране на стари дрехи. В него се предвижда да има и галерийно пространство за художници от Ню Йорк и кафене, което ще се управлява в партньорство с бежански организации.

"Срещала съм много хора на изкуството през годините - много способни и талантливи хора - и бих искала да видя как израстват. Не искам да бъда голям моден дизайнер. Искам да построя дом, в който други хора да станат такива", казва Джоли пред Vogue.

Местоположението на ателието не е избрано случайно - то се намира в сградата, която някога е купена от Анди Уорхол и в която е живял художникът Жан-Мишел Баския, култово място за почитателите на поп-арт и уличното изкуство.

Анджелина Джоли описва проекта си като нещо по-голямо от модата - и по-голямо от самата нея. В ателието са ангажирани и децата ѝ. 18-годишната Захара е помогнала за избора на локацията, а синът ѝ Пакс (19 г.) е помогнал за изработването на логото.

"Бях на 26 години, когато станах майка. Целият ми живот се промени. Децата ме спасиха и ме научиха да живея по различен начин в този свят. Мисля, че щях да пропадна в много по-мрачна посока, ако не исках да живея заради тях. Те са по-добри от мен, защото всеки родител го иска за децата си. Разбира се, аз съм майката, тяхното безопасно място и тяхната стабилност, надявам се. Но съм и човекът, на когото се смеят - и виждам как поемат контрол върху много различни аспекти на нашето семейство", казва тя.

Джоли описва своите тийнейджърски години като "мрачни" и пънкарски: избира дрехите си от магазини за втора употреба, експериментира, като ги реже или пробива дупки от цигари в тях.

Бунтарското ѝ минало трудно може да се различи по съвременния ѝ стил - минималистичен и монохромен, с видимо въздържан и консервативен уклон. Като жена, която е силно ангажирана с хуманитарни каузи от десетилетия, тя полага упорити усилия да насочи фокуса към това, което прави, а не това, което облича.

Джоли предпочита да избира дрехите си сама и да работи директно с шивачи, а не със стилисти на звезди.

"Имам повече книги, отколкото дрехи в гардероба си. Не съм човек, чийто живот е обсебен от дрехите. И не ми харесва идеята да бъда "повлиявана" от други", казва тя.

Начинът на обличане понякога издава повече за душевността на един човек, отколкото той предполага.

"Понякога облеклото ти казва: "Не ме закачай, нося бронята си". Но искам жените да се чувстват достатъчно сигурни, за да могат да бъдат и нежни. Когато преминах през период, в който преживявах болка, терапевтът ми попита дали бих опитала да облека женствена рокля. Звучи смешно, но смятах, че панталоните и кубинките излъчват "по-силен" образ, по-силно Аз. А бях ли достатъчно силна, за да бъда мека? В онзи момент - не. Чувствах се уязвима. Сега се чудя дали не знам какъв е моят стил, защото още се опитвам да разбера себе си на 48 г. Може би се намирам в преход като личност", казва тя пред Vogue.

Джоли признава, че преминава през дълъг период на "оздравяване" през последните години, в които преживява криза заради трудния развод с Брад Пит.

Преди 7 години решава да намали работата си като актриса и режисьор и избира само проекти, които не изискват дълъг снимачен процес, докато се старае да "стъпи на крака".

"Ателеи Джоли" е част от тази "терапевтична" промяна: "Да работя в креативно пространство с хора, на които имам доверие и да преоткрия себе си".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024