"Имам причина да не пиша SMS-и": Телефонът с шайба, който се побира в джоб Снимка: © http://justine-haupt.com/rotarycellphone/

Все по-фини, но все по-ангажиращи вниманието. Все по-функционални, но все по-скъпи. Все по-способни да "мислят" вместо човека, но все по-убиващи продуктивността му.

Джъстийн Хаупт, която разработва астрономически инструменти в Националната лаборатория Брукхейвън, има собствен отговор на недостатъците на съвременните смартфони - преносим телефон с шайба.

Тук няма тъчскрийн, няма менюта, няма излишни функции. Телефонът на Хаупт има само малък черно-бял екран, на който се изписват пропуснатите повиквания. Всички останали опции са свързани изцяло с предназначението на един мобилен телефон - да е преносим и да приема и предава обаждания.

"В претенциозния, досаден, тъчскрийнов свят на хиперсвързани хора, които ползват телефони, без да ги контролират или разбират, исках да създам нещо изцяло свое, лично и абсолютно сетивно, което, също така, ми дава оправдание за това, че не пиша SMS-и", пише 40-годишната жена в блога си. Публикуването на концепцията и чертежите за телефона с шайба е предизвикало толкова голям интерес, че за кратко сайтът на Хаупт се срива.

Какво представлява телефонът с шайба?

Устройството работи със сменяема антена с коаксиална връзка, която осигурява "перфектен сигнал" и позволява добавянето на насочена антена. Телефонът е снабден със скала с LED-светлини, която дава информация за заряда на батерията и за силата на връзката.

Бързото повикване на конкретни номера е възможно благодарение на комбинации с физически бутони. Това изключва досадното въртене на шайбата при всяко обаждане до близки хора. Според нея - набирането на телефоните често става по-бързо, отколкото с досегашния й клетъчен телефон LG с предплатена карта (Хаупт е твърд противник на смартфоните).

В долната му част е вграден малък огънат еPaper-екран, който изписва къси съобщения за входящи и пропуснати обаждания или дава достъп до списъка с контактите. Батерията издържа почти 24 часа, а размерите на устройството позволяват носенето му в джоб.

И най-важното:

"Ако искам да променя нещо в поведението на телефона, просто го правя".

"Когато бях малка, можех лесно да разглобявам различни устройства. Трудно беше да разбера как работят, но поне имах възможност да ги разглобя, да видя механизмите и да разбера, че в тях работи определена схема. А сега технологиите все повече приличат на магия. Вече не е съвсем възможно да ги разглобяваш. Затова се чудя как следващото поколение инженери ще запълнят празнината между интереса и възможността да осъществиш нещо на практика", казва тя в интервю за Wired по повод изобретението си.

Първоначалната идея на Джъстийн Хаупт е да покаже, че концепцията й работи на практика. За тази цел тя свързва всички компоненти - включително механизъм с шайба от стар стационарен телефон - в микроконтролерна платка Arduino Micro. Когато експериментът дава резултат, Хаупт решава да произведе корпус с помощта на 3D-принтер.

По този начин вкарва всички части в относително компактна форма, която е достатъчно устойчива на отваряне и на допълнителни настройки. Целият процес на "проба-грешка" и намирането на подходящи енергоспестяващи компоненти и материали за устройството отнема около три години.

Когато не се занимава с разработването на антисмартфона си, Джъстийн Хаупт се занимава със създаването на инструментариум за космически и астрофизически проекти. Една от големите разработки, по които е работила в последните 10 години, е изследователски телескоп за тъмна енергия и тъмна материя.

Въпреки че има всички шансове да се превърне в любимата контракултурна джаджа на хипстърите, Джъстийн Хаупт посочва, че не е водена от носталгия по "доброто старо време", а от желанието да покаже колко се е отклонила технологията от първоначалното разбиране за удобство и функционалност. Първото призвание на мобилния телефон - провеждането на разговори в движение - сякаш се оказва последна грижа на съвременните производители.

Устройството на Хаупт не е първият опит за връщане към естетиката на 80-те години в сферата на потребителската техника, но е добро отражение на новото разбиране за ползите и вредите от все по-разширяващата се зависимост от удобството, което не изисква много усилия и размисъл.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024