Парите, здравето, семейството или кариерата? Как изглежда пълноценният живот за българите Снимка: © Getty Images

Парите или здравето? Почивката или кариерата? Кои са факторите, определящи пълноценния живот за българите?

Това са тенденциите, които Lidl Bulgaria проследява в най-новото издание на годишното си изследване за нагласите на хората към ценностите, проведено от "Прогрес консулт" сред 1000 респонденти в национално представителна извадка.

Ако здравето и семейството са водещите фактори за пълноценния живот на българите, то значението на парите става все по-важно.

През 2022 г. 51% от българите посочват парите като изключително важни, в сравнение с 45% през 2020 г. Финансовото обезпечение също затвърждава позицията си в Топ 10 фактора за пълноценния живот, казват авторите на проучването.

Засега остава на последно място в класацията по степен на покритие, или реално осъществяване на желанията.

Положителна тенденция е, че два фактора методично увеличават значението си за финансовия успех – интелектът и всекидневните навици, което показва, че българинът ясно съзнава, че за да е успешен трябва да полага ежедневни усилия.

Въпреки кризите в последните 3 години индексът на припокриване между реалност и очаквания се е върнал към нивото си от преди Covid-пандемията, забелязват още изследователите. "Българинът е стабилен, има реалистични очаквания и е здраво стъпил на земята”, казва Росен Кутелов, управител на „Прогрес консулт“.

Ролята на семейството като изконна ценност за българина изпъква в различни фактори, които той определя като ключови за своя живот – да има деца, да общува пълноценно с тях, да има добри взаимоотношения с близките си.

Значително се увеличава и желанието на хората да имат приятели и да развиват своите социални контакти - двете години на социална изолация са повишили стремежа на българите да поддържат връзката със своите познати и близки хора.

„Проучването за пълноценния живот винаги ни е помагало да разбираме кои са важните неща за българина, така че да сме адекватни в действията, с които го подкрепяме. В сегашната динамична среда за нас е още по-важно да помагаме на хората да водят по-пълноценен начин на живот – да ги подкрепяме като наши клиенти с предлагането на качествени продукти на изгодни цени, да осигуряваме стабилност на служители ни като отговорен работодател, да останем предвидими за нашите партньори и да продължим приноса си за цялото общество чрез социално отговорни инициативи“, казва Милена Драгийска, главен изпълнителен директор на Лидл България.

За първи път Lidl прави това проучване през 2017 г. През годините то проследява как се променят факторите за пълноценен живот в различни ситуации - от спокойните 2017-2018 г., през ситуацията на пандемия през 2020 г., до днес в условията на война и предизвикателна икономическа среда.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кабинетът на Нетаняху реши да спре дейността на "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024