Индустриалният гигант "Аурубис" стана жертва на кражба за стотици милиони Снимка: © Getty Images

Най-големият производител на мед в Европа "Аурубис" съобщи, че е обект на огромна кражба, която може да коства стотици милиони евро загуби за компанията.

"Аурубис" обявиха още, че няма да могат да изпълнят годишната си финансова цел, което доведе до рязък спад в цената на акциите им на фондовата борса с 15% за един ден. Германският индустриален гигант е собственик и на металодобивния комбинат край Златица и Пирдоп - най-голямата компания в България за 2022 г.

Причината за извънредната ситуация се оказва засичането на несъответствия между складовите наличности и доставките на метал, свързани с техен рециклиращ завод в Хамбург. Проверката е довела до извода, че компанията е станала обект на престъпна дейност, съобщават от "Аурубис".

Tе сигнализират за "сериозни индикации за недостиг на метал", за което е сезирана германската прокуратура.

Заводите им произвеждат около 1,1 млн. тона медни листи на година.В момента медната суровина се продава за над 8500 долара на тон.

Компанията посочва, че конкретната финансова загуба от кражбата все още не може да се оцени, но от съобщението им се разбира, че не изключват щетите да се окажат в обхват между 100 и 500 милиона евро.

Затова и прогнозата им за печалба преди данъци за фискалната година, която досега беше между 450-550 милиона евро, няма да бъде постигната. "Аурубис" работят по преглед на инвентара си, която трябва да приключи в края на месеца.

Компанията е започнала и свое разследване с участието на вътрешни и външни експерти, за да разбере какво точно се е случило, както и да подобри мерките за сигурност в обектите си в Хамбург. За последната година "Аурубис" има 18,5 млрд. евро приходи. Това е най-голямата европейска група за преработка и рециклиране на мед, като притежава производствени бази в цяла Европа.

Това не е първият скандал, свързан с предполагаема мащабна измама с търговията на метали, съобщава Financial Times.

Наскоро глобалният търговец на стоки Trafigura обвини трейдър в измама за 590 млн. долара със сделка за продажба на висококачествен никел, който така и не е доставен.

Лондонската борса за метали също сигнализира за измама, след като в един от складовете ѝ бяха открити открити камъни в контейнери, в които е трябвало да има пратка с 54 тона никел. Изчезналата стока се оценява на 1,3 млн. долара.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024
Важно днес

След пауза от няколко месеца в ИСУЛ отново се правят костно-мозъчни трансплантации на деца

5-годишно дете е било оперирано и вече е изписано от болницата

13:17 - 02.05.2024