Инфлуенсърът от затвора: YouTube още облъчва тийнейджъри с клипове на Андрю Тейт Снимка: © Twitter/Andrew Tate

Инфлуенсърът Андрю Тейт, който беше обвинен за сексуални престъпления и прекара месеци в румънски затвор, продължава да е "главен герой" в YouTube-алгоритъма за тийнейджъри.

Официалните канали на Тейт в YouTube, Instagram и TikTok бяха блокирани след разследването срещу него в Румъния.

Британската медия SkyNews обаче открива, че десетки клипове с Андрю и брат му Тристан все още се разпространяват активно във видеоплатформата, без възрастов "филтър".

Журналистите правят експеримент, като създават фиктивен профил на 13-годишно момче във видеоплатформата, за да видят какво съдържание ще му сервира YouTube Shorts - популярния раздел на YouTube, подобен на TikTok, в който кратки атрактивни видеоклипове се сменят автоматично според предпочитанията на абоната.

12 минути след първия час, в който "детето" гледа YouTube Shorts, се появява първия клип с Андрю Тейт.

Видеото показва как той се бие срещу друг инфлуенсър в професионален мач.

Клипът е качен от акаунт, който не принадлежи на самия Тейт, но печели видимост (и пари) заради високия интерес към него.

15 минути след първото показване на инфлуенсъра в сесията на 13-годишното момче, идва време за още едно автоматично сервирано видео от YouTube на същата тема.

След втората поява на Андрю Тейт в стрийма - алгоритъмът на YouTube сякаш се променя радикално.

Стриймът вече включва все по-голям брой видеа на Тейт, а алтернативното съдържание в паузите между тях излиза все по-рядко.

Целият експеримент продължава три часа с кратко прекъсване, като излъчването на записи със скандалния инфлуенсър продължава докрая, макар и с по-разредена честота.

В края на сесията YouTube Shorts вече показва и крайни изказвания на Андрю Тейт със сексуално съдържание. В едно от тях той обяснява как е изгонил своя служителка в бизнеса със секс-видеочатове, изхвърлил дрехите ѝ през прозореца и отказал да ѝ плати.

В друг клип Тейт обяснява как е използвал парите си, за да манипулира своя приятелка.

Клиповете, които алгоритъмът на YouTube смята за подходящи за 13-годишни деца, са качени от 19 различни акаунта. Седем от тях сервират по няколко клипа в тричасовия стрийм.

"Огромната част от тези акаунти са изцяло или почти изцяло посветени на съдържание от Андрю и Тристан Тейт, като често имената на каналите са "в чест" на Андрю. Почти всички са фокусирани върху създаването на клипове за YouTube Shorts, а не по-дългите традиционни видеа за YouTube", се казва в анализа.

Общият брой на Shorts-записите в 19-те канала e над 1600, като 198 от тях имат над 1 милион гледания. Три от акаунитите имат видеа с по над 20 млн. гледания.

Потенциалните приходи за създателите им може да достигнат 6-цифрени суми за видеата с най-голяма популярност, ако достатъчно много хора ги видят в рамките на 90-дневен период, казва експертът Сара Маккоркъдейл, която се занимава със събиране на аналитични данни за инфлуенсърски канали.

"Хората създават канали като "машини за пари", защото има очевидно желание за съдържание с Андрю Тейт и това носи приходи на YouTube. YouTuber-ите постигат успех, като отговарят на търсенето с предлагане. Предполагам, че може да има и елемент на опортюнизъм. Създателите на канали с удоволствие яхват вълната на интереса към Андрю Тейт като потенциално пристрастяваща тема и културен феномен - докато все още го има", казва още тя.

Сходен тест е приложен и върху Instagram и Tiktok, където са направени профили на 13-годишното момче. TikTok не му показва нито едно видео на Тейт, но в Instagram Reels все пак той "пробива" към края на наблюдавания период. В двата клипа, които алгоритъмът на Instagram подбира, Тейт дава съвети как жените да бъдат манипулирани и контролирани от мъжете.

Още преди години Тейт е успявал да "изиграе" алгоритмите. Един от начините е като използва цяла "армия от момчета" да качват неговите клипове в различни социални мрежи, като ги "примамва" с обещания за печалба от рекламни бонуси.

След ареста на Тейт и критиките към платформите, че промотират възмутително съдържание, TikTok са направили известни подобрения - но YouTube Shorts и други "копия" на китайския алгоритъм изостават.

Разследването на SkyNews е довело до премахването на почти всички канали, за които YouTube е сигнализиран, че показват недопустимо съдържание за тийнейджъри.

"Университетът" на Андрю Тейт, който стои зад онлайн секс схемите на инфлуенсъра


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024