Андрю Тейт е пуснат под домашен арест след месеци, прекарани в румънския затвор Снимка: © Getty Images

Инфлуенсърът Андрю Тейт и брат му Тристан са пуснати под домашен арест, след като прекараха месеци в румънския затвор по подозрения в организирана престъпност и трафик на хора. Те обжалваха успешно решението на съдия, който миналата седмица удължи ареста им за четвърти пореден път.

Последният период за задържане под стража трябваше да бъде в сила до 29 април. 36-годишният Тейт, който има 5,5 млн. последователи в Twitter, беше задържан в края на декември в румънската столица Букурещ заедно с брат си Тристан и две румънки. Всички от тях сега ще бъдат освободени под домашен арест, като все още срещу никой от четиримата не е повдигнато официално обвинение.

Когато братята напускаха затвора в Букурещ късно в петък, Тристан Тейт заяви пред група репортери, че "днес съдиите са взели правилното решение".

"Уважавам ги. Решението им е обосновано, защото аз съм невинен и нямам търпение да го докажа", каза той.

Фенове на Тейт се събраха пред сградата на съда и скандираха "Top-G, Top-G", използвайки популярния прякор, с който много от феновете на Андрю Тейт го наричат.

Инфлуенсърът благодари на съдиите, "които ни изслушаха днес, защото бяха много внимателни, изслушаха ни и ни пуснаха на свобода".

"Не съм обиден на Румъния или на когото и да било друг. Просто вярвам в истината... Искрено вярвам, че в крайна сметка справедливостта ще възтържествува. Има нула процента шанс да бъда осъден за нещо, което не съм извършил", допълни той.

Адвокатите на Тейт твърдят, че задържането му в предварителен арест е неоправдано тежко, когато има други съдебни възможности като домашен арест.

В изтекли съдебни документи, с които BBC rразполага, се излагат показания на предполагаеми жертви, които твърдят, че са били принуждавани да печелят по 10 хил. евро на месец в социалните мрежи, под предполагаема заплаха от физическо насилие. В тях се описва също, че те са подлагани на "форма на психологическа принуда". От началото на разследването през април миналата година прокуратурата е идентифицирала шест жени като жертви.

Те са били примамвани под претекст за любовни взаимоотношения, а по-късно са били сплашвани, поставяни под наблюдение и подлагани на други тактики за контрол, докато са били принуждавани да участват в порнографски действия за финансова изгода на престъпната група.

През януари румънските власти нахлуха в комплекс близо до Букурещ, свързан с братята Тейт, и иззеха редица луксозни автомобили, включително Rolls-Royce, Ferrari и Porsche.

Прокурорите твърдят, че ако успеят да докажат, че собствениците на автомобилите са спечелили пари от незаконни дейности като трафик на хора, активите ще бъдат използвани за покриване на разходите по разследването и за обезщетяване на жертвите.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024