Инфлуенсъри в TikTok съветват как да живеете "по-добър живот", но препоръките им могат да са опасни Снимка: © Unsplash

По-възрастните поколения го наричат "силата на позитивното мислене", но днешната младеж възприема тази концепция като "манифестиране" - да мислиш позитивно за различни неща в живота като нова връзка, повишение, сваляне на килограми или вътрешен мир. Идеята е, че умствените упражнения могат да доведат до реални постижения.

В последно време това се превръща в тренд в социалните мрежи и най-вече в TikTok, където клиповете на тази тематика имат близо 36 млрд. гледания. Потребителите търсят съвети и са посрещнати в платформата от редица инфлуенсъри и т.нар. лайф коучове, които им споделят практики как да направят живота си "по-добър". Оказва се обаче, че подобни практики могат да бъдат особено опасни.

Немското издание "Шпигел" разговаря с журналиста и експерт по психично здраве Мартин Гомел, който обяснява как подобни постове могат да се окажат проблем. Повечето от създателите на съдържание в тази ниша създават клиповете си по високопрофесионален начин - имитират ситуации, използват театрална музика и успяват да увлекат зрителя. Съдържанието рядко е сложно или подробно и често предлага семпли решения на лични проблеми от типа: "Трябва да промените живота си".

Клиповете често са насочени към хора, които са недоволни от себе си или ежедневието си, което размива границата между коучинга и професионалната терапия, пише "Шпигел".

"Хората, които действително страдат от психологически проблеми, са много уязвими и някои от тях са особено възприемчиви към такива послания. Много от тези създатели на съдържание не се страхуват направо да обещават излекуване от депресия или тревожност - обикновено без никаква психотерапевтична подготовка. Разказът почти винаги е: "Вие сте отговорни за собственото си нещастие" и "Ще ви покажа как да станете богати, щастливи и здрави", обяснява Гомел.

По този начин заболявания като депресията или меланхолията се омаловажават, изтъква журналистът, които ако не се лекуват правилно могат да бъдат фатални.

"Някои подобни лайфстайл треньори дори дискредитират психотерапията. Често срещан симптом на депресията е чувството за вина. Когато след това се появи инфлуенсър и ви каже, че всичко се дължи на вашето отношение, това само може да влоши ситуацията", обяснява той.

Понякога в съдържанието на тези инфлуенсъри е включена и реклама, като техните съвети за "по-добър живот" се състоят не само от позитивно мислене, но и от символи като скъпи часовници или спортни коли - понякога дори на определени марки.

@bwmanifesting Reply to @headassdaniel How to manifest a car #manifestation #manifest ♬ original sound - BWManifesting

"Животът е представен като вечен празник, винаги с обещанието: "И ти можеш да го направиш". Така на практика се продава живот, който, погледнат разумно, е напълно нереалистичен и недостижим за повечето хора. Собственото его е на преден план: човек трябва да е богат, мускулест и винаги в добро настроение. Тези, които не постигат това, са обвинявани в мързел. Подсъзнателният разказ е: ако водиш средностатистически живот, не струваш много. Това има опустошителен ефект върху хората, които може би са в несигурно положение в момента и искат да променят нещо в ситуацията си", казва Гомел.

Всъщност идеята за това т.нар. "манифестиране" не е нова. Тя се базира на мисли на китайския философ Лао Дзъ и е широко застъпена в популярната книга "Силата на позитивното мислене" на Норман Винсънт Пийл от 1952 г. Книгата има продадени над 5 млн. копия, въпреки че е широко критикувана в литературните среди.

В нея са включени редица техники за "по-добър живот", които в момента циркулират в TikTok - като например да пишете сценария на живота си с надеждата, че ситуациите и разговорите, които описвате, наистина ще се реализират.

@antoniasarafova Replying to @polina_dimitr0va Скриптирането е най-любимият ми метод за манифестация чрез закона за привличане. Сбъднала съм страшно много мечти заради него, така че често го използвам. Кой друг метод искате да покажа? #законзапривличане #манифест #манифестация #манифестиране #сбъдваненажелания #сбъдваненамечти #сриптинг #скриптиране #scripting #loa #lawofattraction #себеразвитие #личностноразвитие #лайфкоуч #лайфкоучинг #грижазасебеси ♬ Sure Thing (sped up) - Miguel

Специалистите по психично здраве отдавна са признали, че позитивното мислене оказва положителен ефект, но експлоатацията му по този начин през социалните мрежи може да навреди на хора, които се обръщат за помощ към интернет вместо да потърсят професионална помощ.

Самият Гомел препоръчва потребителите да използват онлайн пространството по-отговорно и вместо клипове в TikTok да търсят сериозна информация от психотерапевти.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024
Живот

30 години след първата титла - легендарни часовници на Михаел Шумахер отиват на търг

Наддаването ще се проведе на 13 май в Женева

11:56 - 04.05.2024
Важно днес

"Не искаме да сме мегафон на правителството". Италианската обществена телевизия обяви стачка след медиен скандал

Журналистите се оплакват от опити за политически натиск

10:37 - 04.05.2024
GEN Z дневници

Vol. 20: Зендея не може да играе тенис, японци блокират Instagram гледка

И още: какво е общото между футболните фланелки и шоколада

09:51 - 04.05.2024
Живот

Д-р Чернев, д-р Чернева и лекарската грижа такава, каквато трябва да бъде

Срещаме се с две от тези екзотични птици като част от партньорството ни с Dr. Oetker

09:17 - 04.05.2024
Важно днес

Врачанският митрополит Григорий ще води литургията за Възкресение Христово

Тя започва в 23,30 на Велика събота в храма "Св. Александър Невски"

08:52 - 04.05.2024