България е изгубила 2712 души заради Covid-19 само през октомври 2021 г.

Броят на хоспитализираните пациенти е нараснал с близо 42% за по-малко от месец. Тежко болните хора в интензивни отделения са се увеличили от 462 (към 1 октомври) на 607 (към 28 октомври).

Единствената положителна новина от този период е значителният ръст във ваксинационната кампания - и той идва едва след въвеждането на задължителните Covid-сертификати на 21 октомври.

Дори през почивните дни, когато се ваксинират доста по-малък брой хора, е регистрирано увеличение в поставените дози на фона на апатичното протичане на имунизационната кампания досега.

Над 143 хиляди дози ваксини са поставени в периода между 21 и 28 октомври 2021. Средно по над 20 500 имунизации дневно са направени след въвеждането на Covid-сертификата досега, сравнено с около 5100 дози дневно в първата седмица на месеца.

Само за една седмица хората с пълен имунизационен курс в България са се увеличили с близо 50 000 души.

Една от причините за този резултат е извънредно високото търсене на еднодозовата ваксина на Janssen от хората, които се имунизират за първи път. На 28 октомври в София тя дори е изпреварила броя на поставените дози от иРНК-препарата на Pfizer/BioNTech, който досега винаги е бил най-търсен от пациентите (3044 за Janssen спрямо 2703 за Pfizer).

Стойчо Кацаров призна, че насочването към Janssen се оказва "административно предизвикан избор" и това беше причината да разреши издаването на временни сертификати за хора, които очакват втората си доза от други производители.

Нарастването на интереса към ваксинация се вижда още по-ясно при съпоставянето на данните за седмичното ниво на ваксиниране от 1 до 28 октомври.

Покачването на броя имунизирани граждани се вижда във всички области на страната.

Това, което закъснялата имунизация не може да предотврати толкова бързо, е инерцията от разпространението на пандемията. Тя води до продължаващото увеличение на заболеваемостта и смъртността в страната.

Данните от информационната система на МЗ показват среден седмичен ръст на смъртността от Covid-19 в България от 22,38% към 28 октомври.

В момента области като Добрич и Силистра отчитат над 1,5-1,7 пъти повече починали пациенти с коронавирусна инфекция на седмична база.

Тази вълна на Covid протича най-тежко в областите Видин, Монтана и Сливен, които заемат първите три места в националната статистика за починали спрямо 100 000 души от населението за 14-дневен период.

Ефектът от въвеждането на задължителните сертификати се вижда, когато се проследи делът на позитивните проби от всички направени тестове.

За една седмица са направени почти 260 000 изследания - PCR и антигенни. Това е двойно увеличение спрямо средното седмично ниво от началото на октомври. Масовото тестване отново се случи заради мярката със сертификатите - отрицателният резултат е един от начините за сдобиване с документа от хората, които не са се ваксинирали и не са преболедували.

България стоеше и на едно от последните места в ЕС по брой на направени тестове - проблем, заради който цялата картина за разпространението на инфекцията в страната се изкривяваше. Обхващането на по-голям дял от населението с изследвания би трябвало да помогне за ранно прекъсване на веригите на инфекция, така че заболевамостта да се ограничи.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024