Този август е месецът на „Страната на Лъвкрафт“ – амбициозен, зрелищен и високопрофилен проект, базиран върху едноименния роман на Maт Ръф, продуциран от Джордан Пийл и Миша Грийн.

Сюжетът на сериала на HBO e вдъхновен от лъвкрафтовата митология и идеята за "космическия страх", понятие въведено в началото на миналия век от писателя Хауърд Филипс Лъвкрафт. Лъвкрафт се смята за най-значимия американски „свръхестественик“ след Едгар Алън По. Той е вдъхновител на много други автори след това, от ранга на Стивън Кинг, Рей Брейдбъри, Хорхе Луис Борхес, Мишел Уелбек.

"Най-старото и силно човешко чувство е страхът, а най-старият и силен страх е страхът от непознатото", казва той.

Inglourious Kunts ни гостуват с ревю на „Страната на Лъвкрафт“ по HBO„Страната на Лъвкрафт“ на HBO e населен с всевъзможни твари, напуснали селенията на космическия ужас и плъзнали из щатския прованс в епохата „Джим Кроу“ . Това е един от най-мрачните периоди в междурасовите отношения в САЩ, описван като американската версия на апартейда. През 1836 г. се ражда Джим Кроу - карикатура на афроамериканец, творбата е на комика Томас Дартмът Райс - бял мъж, който обикаля Съединените щати, с почернено с вакса лице, за да забавлява американците.

Лъвкрафт на HBO е солидна доза филмов адреналин, но въпреки шокиращите си и напрегнати моменти, не е предвиден само за крайни фенове на фантастичните сюжети и навярно ще допадне на широк кръг зрители.

 Хауърд Лъвкрафт - авторът расист, актуален и през 2020 Хауърд Лъвкрафт - авторът расист, актуален и през 2020

Успоредно с приключенските мотиви, „Страната на Лъвкрафт“ влиза и в темата за расовата сегрегация. Всички главни герои в сериала са чернокожи, което само по себе си нямаше да е нещо необичайно или шокиращо, стига да не ставаше въпрос за история, носеща името на Лъвкрафт. Знаменитият писател е известен с расистките възгледи, които е демонстрирал през по-голямата част от живота си. Едно от най-ярките свидетелства за това е произведението “On The Creation of Ni**ers” (звездичките са от нас), публикувано през 1912 г., което представя черните в доста негативна светлина.

Феновете на хорър жанра са чували многократно старото (къде шеговито, къде не толкова) клише „Черният умира пръв“. Сега обаче това не е вариант. Главните герои притежават всички характерни черти на традиционните протагонисти, които сме свикнали да виждаме в подобен тип продукции, и ще бъде много интересно да видим дали това ще се окаже един успешен експеримент, който да постави началото на нова тенденция в киното и телевизията.

Естествено, при такъв потенциал, появата на „Страната на Лъвкрафт“ е задължителна за видео подкаста Inglourious Kunts и неуморимата вулгарна тройка Мартин „Циничния Елф“ Ангелов (водещ), Благой Д. Иванов (гост 1) и Димитър Дринов(гост 2).

Фокусът е предимно върху пилотната серия и с минимално количество спойлери, така че гледайте смело и не се притеснявайте.

„Страната на Лъвкрафт“ е оригинален сериал на HBO и е наличен за стриймване в HBO GO. Видеото е част от лимитирани коментарни епизоди на Inglourious Kunts за HBO заглавия в платформите на Operation Kino и BoulevardBulgaria.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024