Този август е месецът на „Страната на Лъвкрафт“ – амбициозен, зрелищен и високопрофилен проект, базиран върху едноименния роман на Maт Ръф, продуциран от Джордан Пийл и Миша Грийн.

Сюжетът на сериала на HBO e вдъхновен от лъвкрафтовата митология и идеята за "космическия страх", понятие въведено в началото на миналия век от писателя Хауърд Филипс Лъвкрафт. Лъвкрафт се смята за най-значимия американски „свръхестественик“ след Едгар Алън По. Той е вдъхновител на много други автори след това, от ранга на Стивън Кинг, Рей Брейдбъри, Хорхе Луис Борхес, Мишел Уелбек.

"Най-старото и силно човешко чувство е страхът, а най-старият и силен страх е страхът от непознатото", казва той.    

„Страната  на Лъвкрафт“  на HBO e населен с всевъзможни твари, напуснали селенията на космическия ужас и плъзнали из щатския прованс в епохата „Джим Кроу“ . Това е един от най-мрачните периоди в междурасовите отношения в САЩ, описван като американската версия на апартейда. През 1836 г. се ражда Джим Кроу - карикатура на афроамериканец, творбата е на комика Томас Дартмът Райс - бял мъж, който обикаля Съединените щати, с почернено с вакса лице, за да забавлява американците.

Лъвкрафт на HBO е солидна доза филмов адреналин, но въпреки шокиращите си и напрегнати моменти, не е предвиден само за крайни фенове на фантастичните сюжети и навярно ще допадне на широк кръг зрители.

Хауърд Лъвкрафт - авторът расист, актуален и през 2020

Успоредно с приключенските мотиви, „Страната на Лъвкрафт“ влиза и в темата за расовата сегрегация. Всички главни герои в сериала са чернокожи, което само по себе си нямаше да е нещо необичайно или шокиращо, стига да не ставаше въпрос за история, носеща името на Лъвкрафт. Знаменитият писател е известен с расистките възгледи, които е демонстрирал през по-голямата част от живота си. Едно от най-ярките свидетелства за това е произведението “On The Creation of Ni**ers” (звездичките са от нас), публикувано през 1912 г., което представя черните  в доста негативна светлина.

Феновете на хорър жанра са чували многократно старото (къде шеговито, къде не толкова) клише „Черният умира пръв“. Сега обаче това не е вариант. Главните герои притежават всички характерни черти на традиционните протагонисти, които сме свикнали да виждаме в подобен тип продукции, и ще бъде много интересно да видим дали това ще се окаже един успешен експеримент, който да постави началото на нова тенденция в киното и телевизията.

Естествено, при такъв потенциал, появата на „Страната на Лъвкрафт“ е задължителна за видео подкаста Inglourious Kunts и неуморимата вулгарна тройка Мартин „Циничния Елф“ Ангелов (водещ), Благой Д. Иванов (гост 1) и Димитър Дринов(гост 2).

Фокусът е предимно върху пилотната серия и с минимално количество спойлери, така че гледайте смело и не се притеснявайте. 

„Страната   на   Лъвкрафт“ е оригинален сериал на HBO и е наличен за стриймване в HBO GO. Видеото е част от лимитирани коментарни епизоди на Inglourious Kunts за HBO заглавия в платформите на Operation Kino и BoulevardBulgaria.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Александър Николов: Битовите потребители ще получат 25% компенсация за декември и 1/3 за януари

Азербайджан обещава по-големи количества газ за България през зимата

Конгресмен от САЩ допусна санкции срещу България заради ветото над Скопие

Клаудия Тени е съпредседател на групата за приятелство със Северна Македония и на Македоно-американското общество

Законодателните промени за съдебната реформа ще са готови за обществено обсъждане до седмица

Закрива се спецсъдът и спецпрокуратурата, променя се работата на ВСС и КПКОНПИ се трансформира

Преди 7 г. Австралия не пусна и Флойд Мейуедър

Върховенството на закона в Австралия - или как отказаха виза на боксьора заради сексуално насилие

Надежда Йорданова: Има сигнали срещу Гешев, които могат да са аргумент за отстраняването му

"Събираме още данни, за да се задействаме с отстраняването на главния прокурор", каза министърът

Джокович: Ще съдействам на властите, не исках фокусът да пада върху мен

Премиерът на Австралия защити решението на съда да депортира сърбина

Петков: Ще обявим парите от министерства и агенции към медии

Премиерът коментира здравните мерки, бунта на "Възраждане", темите за цената на енергията и Северна Македония