Този август е месецът на „Страната на Лъвкрафт“ – амбициозен, зрелищен и високопрофилен проект, базиран върху едноименния роман на Maт Ръф, продуциран от Джордан Пийл и Миша Грийн.

Сюжетът на сериала на HBO e вдъхновен от лъвкрафтовата митология и идеята за "космическия страх", понятие въведено в началото на миналия век от писателя Хауърд Филипс Лъвкрафт. Лъвкрафт се смята за най-значимия американски „свръхестественик“ след Едгар Алън По. Той е вдъхновител на много други автори след това, от ранга на Стивън Кинг, Рей Брейдбъри, Хорхе Луис Борхес, Мишел Уелбек.

"Най-старото и силно човешко чувство е страхът, а най-старият и силен страх е страхът от непознатото", казва той.

Inglourious Kunts ни гостуват с ревю на „Страната на Лъвкрафт“ по HBO„Страната на Лъвкрафт“ на HBO e населен с всевъзможни твари, напуснали селенията на космическия ужас и плъзнали из щатския прованс в епохата „Джим Кроу“ . Това е един от най-мрачните периоди в междурасовите отношения в САЩ, описван като американската версия на апартейда. През 1836 г. се ражда Джим Кроу - карикатура на афроамериканец, творбата е на комика Томас Дартмът Райс - бял мъж, който обикаля Съединените щати, с почернено с вакса лице, за да забавлява американците.

Лъвкрафт на HBO е солидна доза филмов адреналин, но въпреки шокиращите си и напрегнати моменти, не е предвиден само за крайни фенове на фантастичните сюжети и навярно ще допадне на широк кръг зрители.

 Хауърд Лъвкрафт - авторът расист, актуален и през 2020 Хауърд Лъвкрафт - авторът расист, актуален и през 2020

Успоредно с приключенските мотиви, „Страната на Лъвкрафт“ влиза и в темата за расовата сегрегация. Всички главни герои в сериала са чернокожи, което само по себе си нямаше да е нещо необичайно или шокиращо, стига да не ставаше въпрос за история, носеща името на Лъвкрафт. Знаменитият писател е известен с расистките възгледи, които е демонстрирал през по-голямата част от живота си. Едно от най-ярките свидетелства за това е произведението “On The Creation of Ni**ers” (звездичките са от нас), публикувано през 1912 г., което представя черните в доста негативна светлина.

Феновете на хорър жанра са чували многократно старото (къде шеговито, къде не толкова) клише „Черният умира пръв“. Сега обаче това не е вариант. Главните герои притежават всички характерни черти на традиционните протагонисти, които сме свикнали да виждаме в подобен тип продукции, и ще бъде много интересно да видим дали това ще се окаже един успешен експеримент, който да постави началото на нова тенденция в киното и телевизията.

Естествено, при такъв потенциал, появата на „Страната на Лъвкрафт“ е задължителна за видео подкаста Inglourious Kunts и неуморимата вулгарна тройка Мартин „Циничния Елф“ Ангелов (водещ), Благой Д. Иванов (гост 1) и Димитър Дринов(гост 2).

Фокусът е предимно върху пилотната серия и с минимално количество спойлери, така че гледайте смело и не се притеснявайте.

„Страната на Лъвкрафт“ е оригинален сериал на HBO и е наличен за стриймване в HBO GO. Видеото е част от лимитирани коментарни епизоди на Inglourious Kunts за HBO заглавия в платформите на Operation Kino и BoulevardBulgaria.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Протест срещу връщането на хартиените бюлетини блокира движението пред парламента

 Демонстрантите блокираха движението пред сградата на Народното събрание, а цялото пространство е изпълнено с хора

19:55 - 01.12.2022

Доц. Осиковски: Facebook не е публичен площад. Може да усилва и заглушава гласове, но бутоните са в ръцете на модераторите

Според доц. Мартин Осиковски дебатът за модерирането на българския Facebook се води грубо

18:30 - 01.12.2022

"Шак" по HBO Max - неразказваната история на най-големия шоумен в NBA

Реалистичен разказ, в който О`Нийл е оставен да бъде себе си

15:17 - 01.12.2022

Kaufland ще развива магазините си като мултифункционални търговски центрове

Компанията продължава да модернизира магазините си в улеснение на своите клиенти

15:03 - 01.12.2022

ПП и ДБ отново свикват протест срещу връщането на хартиената бюлетина

Това ще е третият протест срещу хартиената бюлетина в рамките на две седмици

14:56 - 01.12.2022

Актьори от Народния театър подкрепят с подписка началника си

Част от трупата се подписа "за" директора Васил Василев. Валери Йорданов му иска оставката, обръсна косата си и брани Морфов

14:47 - 01.12.2022