Снимка: © Screenshot/Facebook

Участието на директора на "Неофим" АД Стефан Димитров в политическо риалити с бившия премиер Бойко Борисов от фейсбук профила на последния на 13 август навлече на завода проверка от Главната инспекция по труда. Причината - изпълнителната агенция се е самосезирала по медийни публикации, че в предприятието за торове са прибегнали до "масови уволнения" и са били съкратени 61 работници в резултат от високите цени на природния газ. Публикациите се основават на изявленията на Стефан Димитров и Бойко Борисов.

Инспекцията по труда в Хасково бързо е започнала проверка дали заводът е спазил трудовото законодатество, освобождавайки голям брой от служителите си и дали наистина става дума за "масови уволнения съгласно Кодекса на труда". Резултатът бе публикуван днес на официалната страница на държавната институция. И констатациите се разминават с чутото и отразеното от медиите след съботното посещение на лидера на ГЕРБ и негови съпартийци в Димитровтрад в "тихия" завод.

Проверката е установила, че "част от прекратените трудови договори са на основание придобито и упражнено право на пенсия за осигурителен стаж и възраст". Прекратени са били и трудовите договори на работници, които са били назначени за определен срок и за извършването на определена работа. "Има само два случая на прекратени трудови договори въз основа на взаимно съгласие, изразено писмено между страните. Нито едно от основанията не е свързано с процедурата за масови уволнения", заявяват от инспекцията по труда. Възнагражденията на работниците са изплатени в цялост, а срокът да бъдат получени заплатите за месец юли е 25 август.

По време на политическата сбирка на 13 август от страна на Димитров и Борисов се чу и как заводът в момента не работи, защото е бил принуден да преустанови производство - отново заради газа и политиката на правителството на "Продължаваме промяната". Всъщност още на 1 август предприятието е обявило годишния си планов ремонт и това е надлежно съобщено в сайта му. "Неохим" излиза в планов ремонт всяка година, а от собствените му отчетни документи се вижда, че цикълът му на постоянна работа е в рамките на 6-9 месеца годишно.

За временното преустановяване на дейността на "Неохим" тази година е съобщено още в края на 2021 г., когато се правят заявки за потребление на природен газ към "Булгаргаз", обясни и Филип Ромбаут - съсобственикът на другия голям завод за торове в България - "Агрополихим" в Девня. Белгийският бизнесмен излезе с остра реакция във фейсбук профила си след твърденията на Бойко Борисов. По думите на Ромбаут - този път не е замълчал, защото "границите на приличието са преминати".

Междинният финансов отчет на завода за торове в Димитровград отчита рекордна печалба от 75 млн. лв. от началото на годината, като това е четворен ръст в сравнение със същия период миналата година. Разходите за заплати са 12 млл лв., с осигуровките - 15 млн. лв., установи проверка на бившия депутат от "Демократична България" Владислав Панев.

Филип Ромбаут от "Агрополихим" за Бойко Борисов: Границата на благоприличието е премината Филип Ромбаут от "Агрополихим" за Бойко Борисов: Границата на благоприличието е премината


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Алфа Рисърч: ГЕРБ е първа политическа сила, ДПС са трети

Тренд и Алфа Рисърч се разминават за третата политическа сила

САЩ разследват руски олигарх - основател на втората по големина алуминиева компания в света

Предполага се, че руският милиардер е заобиколил наложените му санкции

Путин призна независимостта на Запорожка и Херсонска области, ООН осъди референдумите

Очаква се Путин да говори днес, след което да се присъедини към празничен митинг на Червения площад

"Тренд": ГЕРБ е на 9,3% пред ПП, "Възраждане" са трети

Според "Тренд" 13,9% от имащите право на глас ще упражнят това право в полза на "Възраждане"

Топовни салюти за Илхам Алиев в София - прелюдия към старта на гръцкия интерконектор

Румен Радев посреща президента на Азербайджан днес, очакват се разговори за газа

КЗК: "Лукойл България" злоупотребява с монопола си в горивата

Нарушенията са в пазара на горива на едро, твърди антимонополната комисия

Финландия затваря границите си за руски туристи от полунощ

Руските туристи вече не могат да посещават Финландия, която им служеше за "входна врата" към ЕС.

Димитър Стоянов: Тежко въоръжение, докато съм министър аз, няма как да дам

Ресорният министър заяви, че няма как да погаз решение на парламента, касаещо военната помощ за Украйна