Инспекцията по труда опроверга Неохим за масовите уволнения заради скъпия газ Снимка: © Screenshot/Facebook

Участието на директора на "Неофим" АД Стефан Димитров в политическо риалити с бившия премиер Бойко Борисов от фейсбук профила на последния на 13 август навлече на завода проверка от Главната инспекция по труда. Причината - изпълнителната агенция се е самосезирала по медийни публикации, че в предприятието за торове са прибегнали до "масови уволнения" и са били съкратени 61 работници в резултат от високите цени на природния газ. Публикациите се основават на изявленията на Стефан Димитров и Бойко Борисов.

Инспекцията по труда в Хасково бързо е започнала проверка дали заводът е спазил трудовото законодатество, освобождавайки голям брой от служителите си и дали наистина става дума за "масови уволнения съгласно Кодекса на труда". Резултатът бе публикуван днес на официалната страница на държавната институция. И констатациите се разминават с чутото и отразеното от медиите след съботното посещение на лидера на ГЕРБ и негови съпартийци в Димитровтрад в "тихия" завод.

Проверката е установила, че "част от прекратените трудови договори са на основание придобито и упражнено право на пенсия за осигурителен стаж и възраст". Прекратени са били и трудовите договори на работници, които са били назначени за определен срок и за извършването на определена работа. "Има само два случая на прекратени трудови договори въз основа на взаимно съгласие, изразено писмено между страните. Нито едно от основанията не е свързано с процедурата за масови уволнения", заявяват от инспекцията по труда. Възнагражденията на работниците са изплатени в цялост, а срокът да бъдат получени заплатите за месец юли е 25 август.

По време на политическата сбирка на 13 август от страна на Димитров и Борисов се чу и как заводът в момента не работи, защото е бил принуден да преустанови производство - отново заради газа и политиката на правителството на "Продължаваме промяната". Всъщност още на 1 август предприятието е обявило годишния си планов ремонт и това е надлежно съобщено в сайта му. "Неохим" излиза в планов ремонт всяка година, а от собствените му отчетни документи се вижда, че цикълът му на постоянна работа е в рамките на 6-9 месеца годишно.

За временното преустановяване на дейността на "Неохим" тази година е съобщено още в края на 2021 г., когато се правят заявки за потребление на природен газ към "Булгаргаз", обясни и Филип Ромбаут - съсобственикът на другия голям завод за торове в България - "Агрополихим" в Девня. Белгийският бизнесмен излезе с остра реакция във фейсбук профила си след твърденията на Бойко Борисов. По думите на Ромбаут - този път не е замълчал, защото "границите на приличието са преминати".

Междинният финансов отчет на завода за торове в Димитровград отчита рекордна печалба от 75 млн. лв. от началото на годината, като това е четворен ръст в сравнение със същия период миналата година. Разходите за заплати са 12 млл лв., с осигуровките - 15 млн. лв., установи проверка на бившия депутат от "Демократична България" Владислав Панев.

Филип Ромбаут от "Агрополихим" за Бойко Борисов: Границата на благоприличието е премината Филип Ромбаут от "Агрополихим" за Бойко Борисов: Границата на благоприличието е премината


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

41-годишният политик беше нападнат от четирима души в петък вечерта, докато разлепя плакати в рамките на предизборната кампания преди вота за ЕП през юни.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024