Инспекцията по труда проверява скандален случай с дете, заснето да реди павета на столичен булевард Снимка: © Screenshot

Главната инспекция по труда започва проверка по скандален случай, при който дете реди павета на ремонт на столичния булевард "Цар Борис Трети".

За казуса стана ясно от видеоклип, заснет от гражданския активист Теодор Михайлов и разпространен в социалните мрежи. На него се вижда как в горещото августувско време малко момче поставя павета на ремонтиращ се тротоар в София (Вижте видеото по-долу в текста).

Пред bTV главният експерт към Инспекцията на труда Ваня Джупанова заяви, че вече са изпратени два екипа на въпросното място, които да проверят случая. Институцията се е самосезирала след репортаж на телевизията, излъчен в понеделник. Към момента обаче детето все още не е открито.

"В рамките на вчерашния ден не беше установено лицето, както и очаквахме, предвид медийното отразяване, но проверките продължават", каза Джупанова.

Освен трудовата инспекция проверки се извършват и от други два органа - полицията и Агенцията за закрила на детето.

Все още няма отговор от фирмата изпълнител на ремонта на булеварда. Тя обаче може да получи глоба от 1500 до 15 хил. лв.

"Работодателят носи цялата отговорност за лицата, които полагат труд на територията на даден обект. Санкциите могат да бъдат от 1500 лв. до 15 хил. лева. За всяко установено непълнолетно лице, което полага труд без разрешение на Инспекцията по труда, сезираме и прокуратурата за започване на наказателно производство“, допълни още главен експерт Джупанова.

По думите ѝ за последните седем месеца към прокуратурата има подадени 20 сигнала за подобни нарушения на неправомерен труд с непълнолетни лица, като най-често те обхващат секторите на хотелиерството, ресторантьорството и търговията. В повечето случаи установените условия на труд не отговарят на изискванията за наемане на непълнолетно лице.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Служител на ООН е убит при обстрел срещу хуманитарен конвой в Газа

ървият чуждестранен хуманитарен работник на ООН, убит в Газа, е индийски гражданин

15:48 - 14.05.2024
Важно днес

Зелена бюлетина за Народно събрание, синя - за Европарламент. ЦИК представи образците за 9 юни

ЦИК показа хартиените бюлетини и как ще се гласува с машини на 9 юни

15:04 - 14.05.2024
Важно днес

Таксита обикалят сградата на Столична община в протест срещу промените по Патриарха

Водачите на таксита не са доволни от закриването на таксиметрови стоянки в центъра на София

13:20 - 14.05.2024