Инспекцията по труда проверява скандален случай с дете, заснето да реди павета на столичен булевард Снимка: © Screenshot

Главната инспекция по труда започва проверка по скандален случай, при който дете реди павета на ремонт на столичния булевард "Цар Борис Трети".

За казуса стана ясно от видеоклип, заснет от гражданския активист Теодор Михайлов и разпространен в социалните мрежи. На него се вижда как в горещото августувско време малко момче поставя павета на ремонтиращ се тротоар в София (Вижте видеото по-долу в текста).

Пред bTV главният експерт към Инспекцията на труда Ваня Джупанова заяви, че вече са изпратени два екипа на въпросното място, които да проверят случая. Институцията се е самосезирала след репортаж на телевизията, излъчен в понеделник. Към момента обаче детето все още не е открито.

"В рамките на вчерашния ден не беше установено лицето, както и очаквахме, предвид медийното отразяване, но проверките продължават", каза Джупанова.

Освен трудовата инспекция проверки се извършват и от други два органа - полицията и Агенцията за закрила на детето.

Все още няма отговор от фирмата изпълнител на ремонта на булеварда. Тя обаче може да получи глоба от 1500 до 15 хил. лв.

"Работодателят носи цялата отговорност за лицата, които полагат труд на територията на даден обект. Санкциите могат да бъдат от 1500 лв. до 15 хил. лева. За всяко установено непълнолетно лице, което полага труд без разрешение на Инспекцията по труда, сезираме и прокуратурата за започване на наказателно производство“, допълни още главен експерт Джупанова.

По думите ѝ за последните седем месеца към прокуратурата има подадени 20 сигнала за подобни нарушения на неправомерен труд с непълнолетни лица, като най-често те обхващат секторите на хотелиерството, ресторантьорството и търговията. В повечето случаи установените условия на труд не отговарят на изискванията за наемане на непълнолетно лице.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Безпрецедентно фиаско за председателя на долната камара на Конгреса

Лобито на Тръмп в Камарата на представителите свали ръководителя ѝ

07:37 - 04.10.2023

21 души загинаха при тежка автобусна катастрофа в Италия

Пътниците са били туристи, има и непълнолетни

07:13 - 04.10.2023

70-годишен мъж е прострелян при заложническа криза в с. Вълково

Похитителят е освободил заложниците си след часове на блокада

00:39 - 04.10.2023

Флоренция забрани нови апартаменти за Airbnb в центъра на града

Местните власти се опитват да освободят повече жилища за местните жители в града

18:00 - 03.10.2023

Прегръдка между две лекоатлетки се оказа обект на цензура в Китай

Снимка с две спортистки беше цензурирана, но не заради трогателния момент на жените - а заради номерата върху техните екипи

17:04 - 03.10.2023