Instagram профилът на Бекъм беше “превзет” от д-р Ирина от Харков

В неделя бившият футболист Дейвид Бекъм предостави контрола над Instagram профила си на украински лекар, работещ във военните условия в Харков.

Британецът е сред най-популярните спортни личности в света и има 71.5 милиона последователи в социалната мрежа. През изминалия ден обаче съдържанието, което те обичайно са свикнали да получават от неговия профил, бе променено:

"Днес ще ви покажа как работим по време на война," откри серия от Instagram сторита Ирина - детски анестезиолог и началник на районния перинатален център.

Последваха кадри от тесните подземни помещения, в които всички бременни наскоро родили жени са евакуирани по време на първия ден от инвазията.

"Най-вероятно рискуваме живота си, но не мислим изобщо за това," каза още Ирина, която добави, че работи през цялото денонощие. "Обичаме работата си. Лекарите и медицинските сестри тук се тревожим, плачем, но никой от нас няма да се откаже."

Тя сподели и снимки от интензивното отделение, което е оборудвано с кислородни генератори, дарени от Unicef. Инициативата на Бекъм идва именно във връзка с ролята му на посланик на Детския фонд на обединените нации, която той заема от 2005 година насам.

Бившият футболист на "Манчестър Юнайтед", "Реал Мадрид" и "Пари Сен Жермен" призова своите последователи в социалната мрежа да направят дарения, за да помогнат на хуманитарните действия на организацията в Украйна:

"Благодарение за вашите дарения, кислородните генератори, които те получиха, помагат на новородени да оцелеят в тези ужасяващи условия," каза Бекъм.

Още от началото на руската инвазия Харков е един от градовете, в които най-активно се водят сражения. Големия брой жертви му спечели прозвището "Сталинград на 21 век" - препратка към битката в руския град през Втората световна война, една от най-кръвопролитните в човешката история.

Примерът на Бекъм провокира и други собственици на профили с голям брой последователи в социалните мрежи да предложат преотстъпване на контрола на акаунтите си на украинци, които се намират насред военните действия.Това е популярна практика в Instagram за кампании, в които някой временно използва канала на даден потребител, за да достигне до неговите последователи.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024