Най-новият филм на Педро Алмодовар с участието на Пенелопе Крус се оказа санкциониран от модераторите на Instagram заради изображението от постера му на женска гърда с капка мляко. 

Недоволството от това решение накара компанията-майка на Instagram - Facebook - да преразгледа това решение и да направи изключение заради филма. 

"Madres Paralelas" ще направи дебюта си на фестивала във Венеция през септември 2021 г. и е осмият съвместен проект на испанския режисьор и носителката на "Оскар".

Сюжетът му е фокусиран около историята на две бременни жени, които попадат едновременно в болницата, за да родят. И двете бъдещи майки живеят без партньор. 

Героинята на Пенелопе Крус - Янис - не съжалява за това, че ще отглежда детето си сама. Нейната по-млада нова приятелка Ана (в ролята: Милена Смит) обаче изпитва истински страх от живота, който й предстои. Айтана Санчес-Хихон играе в ролята на третата майка, чиято съдба се преплита в сюжета на "Madres Paralelas" - завръщане на Алмодовар към темите за женствеността, майчинството и семейството. 

Първият трейлър на филма се появи в края на юли и веднага привлече интереса на кинокритиците. Визията на постера обаче се оказа неприемлива за Instagram - поне първоначално. 

Платформата, притежавана от Facebook, се придържа към правила, които забраняват публикуването на голи снимки и по-специално на женски гърди. Така изображението от плаката на "Madres Paralelas", създадено от испанския дизайнер Хавиер Хаен, внезапно попада под забрана. 

Хаен споделя пред Associated Press, че самият той е имал притеснения дали постерът ще може да "пробие" забраните на социалните мрежи, но е преценил, че е по-добре да не изневерява на творческия си усет, след като е получил лична подкрепа от Педро Алмодовар. 

"Той ми каза, че е правил филми с постери през целия си живот - много преди съществуването на Instagram - и че ще продължи да ги прави дълго след края на Instagram", казва художникът. 

Хаен се възмущава от това, че една търговска компания може да оценява работата му като порнография и да спира достъпа на аудиторията си до нея. 

"Казват, че технологията им не можела да прави разлика в контекста. Не ме интересува. Тогава променете своята технология", коментира още той. 

Два дни след оплакването на дизайнера, Facebook публикуваха съобщение, в което се извиняват за това, че са допуснали неправилна преценка при санкционирането на плаката. 

Модераторите потвърждават, че той е свален от платформата заради нарушение на правилата срещу голите снимки. 

"Въпреки това ние допускаме изключения и разрешаваме голотата при определени обстоятелства, включително когато има очевиден артистичен контекст. Затова възстановихме публикациите, които споделят филмовия постер на Алмодовар в Instagram и се извиняваме искрено, ако сме предизвикали объркване", се казва в позицията на Facebook. 

До момента няма коментар от продуцентската компания на Педро Алмодовар, съобщава AP. Премиерата на "Madres paralelas" e насрочена за 1 септември. 


Режисьорите, които снимат филми с едни и същи любими актьори


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните

Главната медсестра на "Софиямед" е жената, ваксинирала Борисов, Пеевски и Карадайъ

Магдалена Серафимова е поставила дозите им срещу Covid-19

Метли на рояци и бели престилки: Бисерите от предизборните дебати

Референдум за пандемията, български паспорт за всеки македонец и как да яхнеш метлата 3 пъти за един час в ефира на БНТ

Феноменът "Голямата оставка" в Америка

10,4 милиона предложения за работа. И никой не проявява интерес към тях. 

Прокуратурата разследва лекар по съмнения за фалшиви имунизации

Нарушението в Мадан е открито, когато един от пациентите е поискал да получи истинска ваксина