Instagram се извини, след като цензурира постер на новия филм на Педро Алмодовар

Най-новият филм на Педро Алмодовар с участието на Пенелопе Крус се оказа санкциониран от модераторите на Instagram заради изображението от постера му на женска гърда с капка мляко.

Недоволството от това решение накара компанията-майка на Instagram - Facebook - да преразгледа това решение и да направи изключение заради филма.

"Madres Paralelas" ще направи дебюта си на фестивала във Венеция през септември 2021 г. и е осмият съвместен проект на испанския режисьор и носителката на "Оскар".

Сюжетът му е фокусиран около историята на две бременни жени, които попадат едновременно в болницата, за да родят. И двете бъдещи майки живеят без партньор.

Героинята на Пенелопе Крус - Янис - не съжалява за това, че ще отглежда детето си сама. Нейната по-млада нова приятелка Ана (в ролята: Милена Смит) обаче изпитва истински страх от живота, който й предстои. Айтана Санчес-Хихон играе в ролята на третата майка, чиято съдба се преплита в сюжета на "Madres Paralelas" - завръщане на Алмодовар към темите за женствеността, майчинството и семейството.

Първият трейлър на филма се появи в края на юли и веднага привлече интереса на кинокритиците. Визията на постера обаче се оказа неприемлива за Instagram - поне първоначално.

Instagram се извини, след като цензурира постер на новия филм на Педро Алмодовар - Madres Paralelas

Платформата, притежавана от Facebook, се придържа към правила, които забраняват публикуването на голи снимки и по-специално на женски гърди. Така изображението от плаката на "Madres Paralelas", създадено от испанския дизайнер Хавиер Хаен, внезапно попада под забрана.

Хаен споделя пред Associated Press, че самият той е имал притеснения дали постерът ще може да "пробие" забраните на социалните мрежи, но е преценил, че е по-добре да не изневерява на творческия си усет, след като е получил лична подкрепа от Педро Алмодовар.

"Той ми каза, че е правил филми с постери през целия си живот - много преди съществуването на Instagram - и че ще продължи да ги прави дълго след края на Instagram", казва художникът.

Хаен се възмущава от това, че една търговска компания може да оценява работата му като порнография и да спира достъпа на аудиторията си до нея.

"Казват, че технологията им не можела да прави разлика в контекста. Не ме интересува. Тогава променете своята технология", коментира още той.

Два дни след оплакването на дизайнера, Facebook публикуваха съобщение, в което се извиняват за това, че са допуснали неправилна преценка при санкционирането на плаката.

Модераторите потвърждават, че той е свален от платформата заради нарушение на правилата срещу голите снимки.

"Въпреки това ние допускаме изключения и разрешаваме голотата при определени обстоятелства, включително когато има очевиден артистичен контекст. Затова възстановихме публикациите, които споделят филмовия постер на Алмодовар в Instagram и се извиняваме искрено, ако сме предизвикали объркване", се казва в позицията на Facebook.

До момента няма коментар от продуцентската компания на Педро Алмодовар, съобщава AP. Премиерата на "Madres paralelas" e насрочена за 1 септември.


Режисьорите, които снимат филми с едни и същи любими актьори Режисьорите, които снимат филми с едни и същи любими актьори


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024